Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cupluri celebre dincolo de mit

0

Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 24 ianuarie, de la ora 19.00, la cursul: Cupluri celebre dincolo de mit, sustinut de istoricul Monica Neatu.

Cupluri celebre dincolo de mit

rembrandt_jewish_bride-360x250

Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 24 ianuarie, de la ora 19.00, la cursul: Cupluri celebre dincolo de mit, sustinut de istoricul Monica Neatu.

Ne fascineaza sau ne intriga atunci cand ii privim in tablouri sau in fotografii ingalbenite, vrem sa le stim secretul din spatele zambetelor fericite, dar si misterul care i-a transformat in amanti faimosi sau blestemati.

Cuplurile celebre isi au tainele si legendele lor, aura de mister i-a tranformat in mituri dar, dincolo de ele, candva, s-au aflat doar un barbat si o femeie …. Pe ei va invit sa ii descoperim cu ajutorul imaginilor si a scrierilor timpului. In calatoria noastra, de-a lungul istoriei, vom reface nu numai niste destine personale ci si istoria unui sentiment, cu toate controversele si legendele sale.

Cele cinci ateliere ne vor permite o incursiune inedita, ce va porni din Antichitat pentru a ajunge in secolul XX.

1. Pasiunile Antichitatii. Paris si Elena, Pericle si Aspasia, Antoniu si Cleopatra, Hadrian si Antinous. A inventat evul mediu dragostea? Abelard si Heloise, Tristan si Isolda, iubirile reginei Aliénor. Madonne si curtezane in Renastere. Dante si Beatrice, Laura si Petrarca,  Romeo si Julieta, Raphael si La Fornarina, Henric VIII si Anna Boleyn, pasiunile reginei Margot.

2. Placere si dragoste in Marele Secol. Un rege si favoritele sale. Doamna de Merteuil si Valmont, Justine si Juliette, doua fete ale erotismului, Diderot si Sophie Volland. Revolutia franceza si o schimbare de paradigma. Joséphine si Napoleon.

3. Secolul romantic. Georges Sand si iubirile sale damnate. Victoria si Albert, iubirea unui cuplu regal. Amantii de la Mayerling. Cuplul liber. Gustav si Alma Mahler. Scott si Zelda Fitzgerald. Gala, Elsa si Anaïs Nin-iubiri scandaloase in Parisul interbelic. Aventura intelectuala- Simone de Beauvoir si Jean-Paul Sartre.

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 24 Ianuarie 2013; Ora curs: 19:00

Cost: 120 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 100 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et 3.

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.