Cum influențăm autoritățile publice să rezolve probleme în comunitate

0

Oameni cu inițiativă din șase comunități din sudul României au participat, în perioada 20-22 martie, la cursul “Advocacy- cum influențăm autoritățile publice“, organizat la Predeal, în cadrul proiectului “Comunitatea noastră, deciziile noastre“!

Au fost trei zile pline de energie, cu zăpadă și soare de primăvară, în care oamenii au fost încurajați să se implice și să responsabilizeze autoritățile pentru a rezolva o problemă în comunitatea lor.

curs advocacy

Reprezentanții grupurilor de inițiativă din Arcani, Bumbești, Merișani, Corbeni, Vrănești și Vizurești au aflat de la Oana Preda, director la Centrul de Resurse pentru Participare Publică, cum să planifice eficient la nivel local o campanie de advocacy, care sunt drepturile cetățenilor și cum să găsească susținători.  Apoi și-au exersat abilitățile de comunicare, au conceput mesaje adaptate unor publicuri țintă și au învățat cum să folosească metoda photovoice pentru a spune mai bine povestea lor.

“O campanie de advocacy are un scop precis, este susținută o cauză anume. Pentru a avea succes, este nevoie de mobilizarea oamenilor, de multă răbdare și de încercări repetate. Uneori este o luptă, alteori o negociere cu autoritățile. La final, pe lângă rezultate concrete, se obține și o schimbare de mentalitate“, spune Oana Preda.

Motivați de schimbările pe care le pot face în comunitatea lor, oamenii au prins curaj și au pus la punct strategia pentru următoarele luni din proiect. Fiecare grup va realiza o campanie pentru rezolvarea unei probleme locale. În Bumbești, oamenii vor cere autorităților să reabiliteze un imobil cu locuințe sociale în care trăiesc mai multe familii sărace, comunitatea din Corbeni are nevoie de un spațiu de joacă pentru copii, cei din Merișani doresc amenajarea unui trotuar, la Vrănești este necesară o zonă amenajată pentru traversarea unui drum intens circulat, cei din Vizurești vor cere sprijinul autorităților pentru finalizarea lucrărilor la dispensar, iar oamenii din Arcani solicită respectarea legii 165/2013 privind retrocedarea terenurilor agricole.

Oamenii s-au întors în comunitățile lor mai optimiști că lucrurile se vor urni și că pot rezolva probleme importante cu determinare și perseverență.

„După cele trei zile de curs, în cele cinci comunități implicate în proiect va începe aventura advocacy-ului. Participanții vor împărtăși celorlați colegi de acasă ce au aflat și vor contura împreună cu ei un plan de acțiune locală pentru primele două luni de proiect. În această perioadă, alături de alți 40 de oameni din comunitate, vor colecta informații despre problema comunitară aleasă și soluția pe care o propun autorităților locale. Vor formula un mesaj clar adresat acestor instituții și vor imagina cele mai potrivite metode de a-i influența. Își vor planifica astfel campania locală de advocacy”, spune Anemarie Gasser, manager proiecte advocacy la Fundația PACT.

Prin proiectul “Comunitatea noastră, deciziile noastre”, membrii din comunitățile mici din sudul României sunt încurajați să aibă un rol activ în procesul de influențare a deciziilor publice la nivel local.

Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare este activă în domeniul dezvoltarii comunitare în 19 județe din sud-vestul, sudul și sud-estul țării. Credem că fiecare comunitate are curajul, încrederea și capacitatea de a avea un rol activ în a-și construi propriul viitor. De peste 12 ani, echipa noastră sprijină oameni cu inițiativă din comunitățile mici din sudul României să construiască o viață mai bună pentru membrii lor, prin facilitare, instruire, consultanță și finanțare. Cetățenii din aceste comunități formează organizații comunitare care identifică și mobilizează resurse și acționează local pentru a rezolva probleme cu care se confruntă. Mai multe detalii despre proiectele PACT se regăsesc pe www.fundatiapact.ro  și www.facebook.com/FundatiaPACT.

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

 

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.