Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum a fost la evenimentul „Employability in Higher Education”?

0

Employability in Higher Education Who Cares and Who Dares? – a Student Policy Forum Cui îi pasă şi cine îndrăzneşte?

Întrebările acestea și-au găsit răspunsul la primul eveniment din seria Student Policy Forum, desfăşurat la Hotel Howard Johnson București, în perioada 23-24 februarie 2012, la iniţiativa British Council Romania, în colaborare cu Link Education and Practice. Timp de două zile, peste 100 de studenți, profesori, consilieri în carieră, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și angajatori au ales să participe la sesiunile dedicate şi la discuţiile despre angajabilitate în contextul învăţământului superior.

În cadrul primei sesiuni, Florin Godean (Adecco) a ales să discute despre angajabilitatea în rândul tinerilor absolvenți, prezentând diferite tipologii ale evoluției profesionale ale tinerilor, iar Mihai Costrov (Lugera & Mackler) și-a axat intervenţia pe tema Job hunting versus talent scout în era generației Y. Continuând seria dedicata așteptărilor pe care le are mediul de afaceri de la absolvenți, Diana Rosetka (Achieve Global) a împărtășit audienței din experiența sa legată de angajabilitate şi transdisciplinaritate. Colin C. Lovering (British Romanian Chamber of Commerce şi Premier Global International) a oferit sfaturi practice studenţilor şi tinerilor absolvenţi care se pregătesc să intre pe piaţa muncii, în timp ce Florin Ioan Petean (Centrul de Dezvoltare Manageriala Cluj) a încheiat sesiunea subliniind dorința angajatorilor de a regăsi valori şi provocând interacțiunea între partcipanți.

Următorul panel a vizat activităţile şi practicile în universităţile din Marea Britanie cu privire la creşterea gradului de angajabilitate al absolvenţilor, grație lui Peter Forbes (Council for Higher Education and Industry; Employability @ Work, UK) și lui Jane Artess (Higher Education career Services Unit, UK). Situația prezentă în România s-a conturat prin intervenția Monicăi Ene-Pietrosanu şi a lui Mircea Bardac (Intel Romania Software Design Centre) care au prezentat contribuțiile la transformarea educației pentru economia cunoașterii realizate de Intel Cercetare și dezvoltare, precum și prin intervenţia Prorectorului Universităţii Bucureşti, profesor Magdalena Platis privind angajabilitatea, de la teorie la practică (oportunități și acțiuni instituționale).

Pentru a dezbate agenda angajabilităţii, mai exact măsurile luate la nivel de politici educaţionale pentru a sprijini trecerea de la furnizarea de cunoştinţe la abilitarea studenţilor prin intermediul cooperării sectorului învăţământului superior cu mediul de afaceri în România, au luat cuvântul Directorul Autorităţii Naționale pentru Calificări, Margareta Ivan și Directorul Departamentului de evaluare a calitatii din cadrul ARACIS, profesor Radu Mircea Damian. S-a discutat astfel despre integrarea pe piața muncii a absolvenților și despre posibilitatea de a utiliza drept criteriu de apreciere a calității învățământului superior rezultatele proiectului ”Absolvenții și piața muncii”. Sesiunea s-a încheiat prin intervenţia profesorului Lucian Ciolan, noul Decan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea Bucureşti, care a adresat o serie de provocări în tendinţa de aliniere a învăţământului superior la piaţa muncii. Cea de-a doua zi a debutat cu sesiunea Cine ne inspiră?, iar Elisabeta Stanciulescu (expert independent în sociologie aplicată) a provocat audiența să își răspundă la întrebarea fundamental în viața și carieră: pentru ce sunt eu aici? Mihaela Feodorof (YourWay), Florina Argeșeanu (MBA, Open University, CODECS) și Bogdan Georgescu (Novel Ventures, Teach for Romania) au au transmis, prin exemplu personal, importanța atitudinii, curajul schimbării și profesionalism. Sesiunea Employability World Café a construit pe cunoștințele și experiența participanților, printr-o maximă interactivitate, conturându-se astfel potenţiale propuneri de politici educaţionale privind angajabilitatea – propuneri care vor fi publicate pe viitorul site dedicat seriei Student Policy Forum. În cadrul acestui prim eveniment a avut loc și lansarea celei de-a treia ediţii a Ghidului de Angajabilitate, sub sigla Link Education and Practice.

Pentru mai multe informații despre eveniment și despre următoarele activități, vă rugăm să accesați site-ul studentpolicyforum.leap.ro sau scrieţi-ne la studentpolicyforum@leap.ro.

Parteneri eveniment: British-Romanian Chamber of Commerce, CODECS, FDSC, HR Club, Intel România, Universitatea Bucureşti Parteneri ONGS: Advice, AIESEC, ANOSR, ASER, ASG, ASLS, ASSP-UB, ASUB, BEST București, BOS, EESTEC, LSAC, LSCT (Timișoara), LSE, LSGG, LSR, OSSEI (Iași), OST, OSUBB (Cluj-Napoca) , Prime Iași, Salvați copii, Team Work, VIP. Parteneri media: BusinessLive, Business Woman, HiPo, Inspire, Lume Buna, Romania Pozitiva, Societal, Studentie.ro, Studentul.info, Start-UB, Am Doar18ani

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.