Cu curaj despre un subiect evitat

0

 autor text prof. Violeta Dascalu, invitata la rubrica Dreptul la Cuvant 

Joi 7 februarie, sala de festivitati  a scolii noastre a gazduit peste 70 de parinti, bunici si viitori parinti, in dialog cu 5 invitati si doua moderatoare. Tema intalnirii, una evitata, aproape tabu: „Despre sex cu sdolescentii”.

Propunerea a venit din partea redacturului sef de la 121.ro, Daniela Fugaru Kammrath si a Mirelei Horumba, psiholog parenting. Am dorit toti, sa fie o abordare deschisa, corecta si echilibrata, ca raspuns la mediatizarea exacerbata a acestui subiect. De asemenea, am dorit un dialog constructiv cu specialisti, in calitate de invitati sau cu invitati care sunt personalitati publice, dar si parinti. Acestia au fost: Ada Demirgian, blogger, jurnalista, mama, scriitoare;Florin Campeanu, jurnalist, blogger, tata, scriitor; Valentina Simbotin, Country Manager Clinica Marie Stopes International; Lia Vasilescu Brand Manager Love Plus si  Tudor Kovacs, program Manager PSI Romania.

Intrebarea de debut a fost, cum este bine sa vorbesti cu copilul tau despre sex si la ce varsta. Psihologul Mirela Horumba spune, de la trei ani, cand copilul descopera ca este diferita o fata de un baiat. Apoi, odata cu cresterea copilului, informarea trebuie sa tina pasul cu gradul de intelegere.

Ada Demirgian, ca mama a fost pusa in fata faptului implinit: in prima luna de scoala, in clasa I, un coleg al fiicei sale a aratat colegilor un film de pe YouToube cu o partida de sex! Ce intelege un copil de 7 ani? Sfatuieste parintii sa nu ofere copiilor telefoane mobile inteligente si cu internet sau tablete. Informatia este multa, iar un copil nu stie sa aleaga si nici nu poate intelege corect.

Florin Campeanu a marturisit ca vorbeste cu fiul sau despre orice subiect, fara ocolisuri.

Doamna Valentina Simbotin a  mentionat suportul pe care Clinica Marie Stopes il ofera tuturor tinerilor pentru a trai sanatos si informat.

Doamna Lia Vasilescu pledeaza pentru informarea tinerilor si campaniile pe care le organizeaza Love Plus pentru preventie si ce  reticenta intampina din partea autoritatilor sau a adultilor. Inca mai consideram ca educatia se poate realiza dupa ureche. Sustine ideea si Tudor Kovacs, cu fermitate si accentueaza rolul educarii constiente si corecte.

Nu trebuie neglijat rolul scolii in educatia sexuala a elevilor, care este destul de slab si sporadic. Nu se face suficienta si continua  educare si informare!

Au intrat in dialog cu moderatoarele si invitatii, parintii. Unii au povestit din experientele lor cu proprii copii, altii au cerut sfaturi, iar altii au impartasit experiente personale.

Dupa doua ore, toti, mai schimbam adrese, mai proiectam alte intalniri, parca eram in familie, fara prejudecati.

Editura Trei a oferit publicului treicarti desptre educatie parentala. Multumim!

Multumesc Danielei Fugaru Kammrath pentru frumusetea jurnalistica a acestui eveniment si pentru inteligenta cu care a ales invitatii!

Multumesc Mirelei Horumba pentru profesionalismul si daruirea cu care insufleteste evenimentele la care participa!

Multumesc invitatilor pentru ca ne-au onorat cu prezenta, cu savoarea povestilor si cu sfaturile specializate!

Multumesc doamnei Mirela Nicolae – Radio Romania Cultural, singura reprezentanta a presei audio, pentru prezenta si interesul constant pentru educatie.

—————–

A imortalizat evenimentu lRadu Sandovici Fotografie Vertizontal. Multumim!

Director,

Prof. Violeta Dascalu

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează