Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Crucea Roşie Română a lansat primul punct de prim ajutor în satul izolat Titcov din județul Brăila

0

Crucea Roșie Română a lansat primul punct de prim ajutor în satul izolat Titcov. Punctul de prim ajutor este susținut financiar de către METRO România, precum și prin fonduri obținute în cadrul Galei Crucea Roșie din 2012.

40% din populația României locuiește în sate. În satele izolate, servicii medicale de urgență ajung în câteva ore. Pentru satele unde nu există servicii medicale permanente, timpul până la sosirea ambulanței, face diferența între viață și moarte.

Satul Titcov din comuna Frecăței, județul Brăila este situat la 60 de km de primul serviciu medical. Pentru ca ambulanța să ajungă în acest sat izolat, trebuie să treacă cu Bac-ul și apoi să parcurgă un traseu accidentat.  Din momentul apelului de urgență și până la sosirea ambulanței este nevoie de 2 sau 3 ore, în funcție de condițiile meteorologice. Dacă sunt inundații sau căderi masive de zăpadă, accesul în zonă se poate face doar cu elicopterul.

Punct de prim ajutor

Crucea Roşie Română și-a propus să vină în sprijinul comunității izolate Titcov prin instruirea unei familii, care să acorde primul ajutor de bază celor din sat. Familia instruită a primit o trusă de prim ajutor care conțiene pansamente, un glucometru, un tensiometru și un dispozitiv EKG cu telecitire într-un serviciu de cardiologie . Familia de “salvatori comunitari” are rolul de a sprijini rezolvarea urgențelor minore din comunitate și prevenirea agravării situației în cazul unor urgențe majore, care necesită asistență medicală.

Fiecare punct de prim ajutor înființat în zone izolate înseamnă salvarea unor vieţi. O acțiune rapidă cu aplicarea tehnicilor de prim ajutor adecvate și corecte în primele minute, critice, de la producerea unui accident sau aparitia unei situații de urgenta, poate salva vieți. Mulțumim Metro pentru susținerea unei cauze atât de valoroase! Mulțumim familiei care a acceptat voluntar să facă parte din acest proiect și și-a asumat misiunea de a veni în sprijinut tutur celor care vor avea nevoie de ajutor”, a declarat doamna Mihaela Geoană, preşedintele Crucii Roşii Române.

Proiectul “Puncte de prim ajutor în zone izolate” a fost lansat de Crucea Roșie Română la Gala Crucii Roșii din 23 septembrie 2012 și se adresează comunităţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanță se află la distanță. În aceste sate izolate, în cazul producerii unui accident sau al acutizării unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii până la sosirea ambulanței.

Cu acest proiect, compania METRO Cash & Carry România continuă un parteneriat de peste cinci ani cu organizația Crucea Roșie. Ne-am bucurat să putem contribui cu alimente pentru cei nevoiași, prin Banca de Alimente, să dezvoltăm programe de asistență pentru vârstnici și, nu în ultimul rând, să dezvoltăm programe de prim ajutor în România. Suntem întru totul în susținerea unor astfel de cauze socio-umanitare cu un mare impact pozitiv în comunitățile locale și, prin care, să putem ajuta la îmbunătățirea calității vieții în zonele rurale izolate.”, a declarat Adina Tîmplaru, Șef Departament Comunicare de Corporație METRO Cash & Carry România.

Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot în 41 de localități izolate din fiecare judeţ din țară este de aproximativ 100.000 euro. Până în prezent, proiectul este în fază de implementare în alte 9 județe Argeș, Bacău, Cluj, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Teleorman și Timiș. Până la sfârșitul anului 2013, intenționăm să dezvoltăm proiectul și în celelalte județe din țară.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.