Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Continuă activităţile educaţionale în cadrul proiectului “Şcoala altfel prin asigurarea de şanse egale pentru toţi”

0

În luna iulie a avut loc cea de-a 5-a activitate a Proiectului de grant “Şcoala altfel prin asigurarea de șanse egale pentru toți”, proiect realizat cu sprijinul Fundaţiei Centrul Educaţia 2000+, în cadrul proiectului “Parteneriat pentru educaţie! Granturi pentru şcoli în dificultate!” finanţat de Fundaţia Soros România prin programul Fondul de Urgenţă” și anume Activitatea „Atelierul gastronomic”.

Scopul acestui proiect constă  în dezvoltarea de activități extra-curriculare prin implementarea unui program educativ diferit (altfel) de orarul școlar zilnic- menit să asigure șanse egale la educație unui număr de 35 de elevi din Școala cu clasele I-VIII Teiu, din localitatea Teiu, judetul Arges, pe o perioadă de 8 luni ceea ce va conduce negreșit la   schimbarea mentalității precum și la conștientizarea rolului școlii în formarea elevilor prin oferirea de șanse egale tuturor indiferent de mediul social din care elevii provin, la reducerea absenteismului, la prevenirea abandonului școlar, la eficientizarea parteneriatului școală- comunitate și mai ales la implicarea părinților în activitățile propriilor copii. Proiectul se adresează elevilor proveniți din medii sociale defavorizate- elevi cu o situație materială precară, asistați social, elevi cu părinți plecați la muncă în străinătate sau ai minorităților naționale.

La eveniment au participat elevii școlii, cadrele didactice, părinții elevilor membrii autorităților publice locale, voluntari.

Aflați la cea de-a 5-a activitate a proiectului toți participanții s-au în trecut în arta culinară prin realizarea de rețete tradiționale specifice zonei. Rețetele alese de către copiii grupului țintă și de către părinții acestora au fost “Tochitură țărănească muntenească” și “Gogoși ca la mama acasă . “

Pe lângă faptul că și-au dat toată silința să se facă utili și ca totul să iasă ca la carte, toți participanții au învățat lucruri noi legate de arta gastronomică-au învățat cum să așeze masa, care sunt regulile de comportare în cadrul mesei, ce ingrediente sunt necesare pentru  anumite preparate dar mai ales faptul că a găti este o artă și necesită multă dăruire și pasiune. Drept recompensă la sfârșitul activității fiecare participant a putut degusta ceea ce au pregătit împreună primind și diploma de excelență gastronomică.

Dintre activitățile anterioare derulate în cadrul aceluiaș proiect amintim “Lansarea oficială a proiectului” în cadrul căreia am adus la cunoștință persoanelor prezente care sunt obiectivele proiectului nostru și ce ne-am propus pentru a le indeplini,  “Confecționarea de obiecte tradiționale specifice Sărbătorilor pascale și realizarea unei expoziții cu acestea”, “Realizarea unei sigle a proiectului și a unei pagini web” disponobilă la adresa de Internet http://scoalaaltfelteiuarges2012.wordpress.com/, ,,Realizarea unui schimb de experiență și exemple de bune practici în cadrul căreia elevii au vizitat o școală din județul Argeș( Școala Oești), au schimbat impresii, opinii, au învățat să socializeze cu elevi de vârsta lor  care se confruntă cu aceleași probleme ca și ei.

Cel mai bun rezultat al acestui proiect pănă în prezent a fost apropeirea părinților de școală și implicarea acestora în activitățile copiilor. Dacă în trecut erau părinți care nu dădeau pe la școală, pe care nici nu-i cunoșteam,care nu păreau să le pese de proprii copii, acum lucrurile au început să se îmbunătățească. Reticenți la început și mai ales neîncrezători în șansele ce li se oferă, au început încetul cu încetul să se implice- mai mult sau mai puțin conștient– în activitățile copiilor.

Elevii au fost cei mai încântați de activitățile proiectului derulate pănă în prezent și tot ei au fost cei care ne-au dat puterea să mergem mai departe atunci când poate ni se părea greu. Tot ei sunt cei care spun că nu doresc ca acest proiect să se termine și că vor regreta sfârșitul lui.

Este impresionant să vezi că tot ceea ce ne-am propus prin acest proiect începe să dea rezultate implicând elevi, părinți, cadre, autorități locale în același scop- acela de-a le oferi tuturor șanse egale la educație și-o viață altfel prin intermediul unei Școli altfel.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.