Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Comunităţi implicate, comunităţi dezvoltate – ICAR Costeşti

0

 Principalul lucru învăţat prin derularea acestui proiect a fost dăruirea cu care oamenii se implică voluntar atunci când rezultatul activităţilor lor conduce la rezolvarea unor probleme/nevoi pe care le au, mărturiseşte Veronica Constantin din satul Costeşti, judeţul Argeş.

Doamna Veronica Constantin este profesoară în satul Costeşti, judeşul Argeş şi a făcut parte din grupul de iniţiativă format în cadrul rundei a patra a programului „Învăţare, Participare, Încredere” derulat de Fundaţia PACT în regiunile rurale din sudul României.  Concret, programul vine în sprijinul oamenilor interesaţi să aibă iniţiativă şi să se asocieze pentru a rezolva problemele cu care se confruntă în comunitatea lor. Prin sesiuni de instruire și consultanță, PACT a oferit cetăţenilor interesaţi din Costeşti posibilitatea să dobândească cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru iniţierea de proiecte în comunitate şi pentru atragerea resurselor necesare pentru implementarea lor. În această rundă a programului, PACT a lucrat cu organizaţii formate în rundele anterioare ale programului  în calitate de mentori. În Costeşti, grupul de iniţiativă a fost mentorat de Asociaţia de Educaţie şi Cultură pentru Oameni (AECO), formată în urma celei de-a doua runde a programului PACT „Învăţare, Participare, Încredere”.

Astfel, reprezentanţii grupului din Costeşti au purtat discuţii cu membrii comunităţii în vederea identificării nevoilor pe care le au şi au descoperit mai multe probleme: inexistenţa unui loc în care pensionarii să-şi petreacă timpul socializând, număr insuficient de locuri de joacă pentru copiii cu vârsta mai mică de 10 ani, număr insuficient de locuri de parcare raportat la numărul de autovehicule existent în localitate. Împreună cu comunitatea, dar sprijiniţi şi de autorităţile locale, membrii grupului de iniţiativă au participat la întâlniri de analiză și prioritizare a nevoilor. În urma acestor discuţii, problema principală percepută ca cea mai acută de comunitate și la îndemâna locuitorilor de a o soluționa a fost lipsa unui loc de joacă amenajat şi sigur pentru copiii cu vârstă de până la 10 ani. Astfel, amenajarea unui loc de joacă a apărut ca fiind soluţia optimă, deoarece rezolva parţial şi problema ridicată de pensionari, care, în timp ce-şi supraveghează nepoţii, pot petrece împreună timpul liber într-un mod plăcut.

Pentru amenajarea locului de joacă, grupul de iniţiativă a implicat constant comunitatea locală în planificarea şi realizarea proiectului; acesta este principalul motiv pentru care membrii comunităţii au răspuns cu promptitudine ori de câte ori a fost nevoie, la montarea echipamentelor şi amenajarea spaţiului de joacă. Au fost consultaţi nu numai părinţii sau bunicii copiilor, ci şi copiii înşişi, cel mai activ tânăr voluntar fiind Mircea, un băiat de 11 ani, care la rândul său a fost ajutat de trei fetiţe cu vârste între 9 și 10 ani. De asemenea, membrii grupului au reuşit să dubleze finanţarea primită de la Fundaţia PACT prin obţinerea sprijinului autorităţilor locale, confecţionarea băncilor şi achiziţionarea gardului de protecție fiind realizate de către Primăria Costeşti.

Acest proiect a reprezentat pentru Costeşti mai mult decât un loc de joacă. Membrii comunităţii şi-au dat seama de importanţa implicării individuale în a rezolva problemele cu care se confruntă, Fundaţia PACT oferindu-le doar instrumentele necesare pentru a transforma acest proiect într-o reuşită. Astfel, la inaugurarea spaţiului de joacă au participat peste 150 de copii, părinţi, bunici, cadre didactice şi autorităţi locale.

Ca urmare a amenajării locului de joacă, 210 copii cu vârste de la 5 la 10 ani, pe lângă faptul că au un loc de joacă adecvat şi sigur, îşi îmbunătăţesc abilităţile de comunicare şi desfăşoară acţiuni recreativ-educative. De asemenea, locul de joacă a devenit pentru bunicii şi părinţii acestora un spaţiu de întâlnire şi socializare.

Ca urmare a acestui program, prin consultanţă din partea PACT, membrii grupului de iniţiativă au înfiinţat o organizație neguvernamentală (ONG) numită ICAR Costeşti (Asociaţia pentru Implicarea Comunităţii în Acţiuni Realizabile Costeşti) pentru a contribui la dezvoltarea comunităţii şi rezolvarea problemelor curente ale comunităţii.

Următorul pas pentru Asociația ICAR Costești  a fost depunerea de aplicații  la noi surse de finanţare pentru a putea începe să implementeze o parte dintre proiectele propuse de către şi împreună cu comunitatea din Costeşti. Primind consultanţă și asistență de la echipa Fundației PACT, organizaţia a depus o cerere de finanţare la programul Tineret în Acţiune, cu proiectul Când sufletul doineşte şi mâna zideşte frumosul, având ca obiective principale formarea spiritului de lucru în echipă şi dezvoltarea abilităţilor practice pentru 20 de tineri din Costești, creşterea gradului de implicare în activităţi a acestor tineri pentru rezolvarea problemelor comunităţii şi integrarea în viaţa socială a 5 tineri cu dizabilităţi şi a 15 tineri cu posibilităţi reduse.

În prezent, Asociația ICAR Costeşti realizează proiecte cu scopul de a promova valorile civice, ale democraţiei şi statului de drept, de a urmări realizarea unui interes general, local şi de grup, de a facilita accesul asociaţiei la resurse private şi publice şi parteneriatul dintre autorităţile publice şi persoanele juridice de drept privat fără scop patrimonial, de a respecta ordinea publică.

Fundația PACT contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. Oferim instruire, consultanță, facilitare și mică finanțare grupurilor interesate să deruleze proiecte și afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă. Până în prezent, am sponsorizat 95 de proiecte comunitare în comunităţi mici şi mijlocii din sudul României, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate şi am îmbunătăţit viaţa a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.

www.fundatiapact.ro

www.facebook.com/FundatiaPACT

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.