Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Comunele Grădiştea şi Dobroeşti, piloni ai antreprenoriatului rural

0

Un grup de femei din Dobroeşti lansează o afacere de procesare a fructelor şi legumelor. În localitatea Grădiştea, Victoria Stroe înfiinţează o asociaţie familială pentru comercializarea conservelor din legume. 55 de femei din Grădiştea şi Dobroeşti urmează cursuri de calificare ca lucrător în producţia conservelor din fructe şi legume şi de antreprenoriat, în cadrul „Anotimpuri la borcan – regiunea București-Ilfov”.

195 de femei din București-Ilfov s-au calificat în meseria de lucrător în producţia conservelor din fructe şi legume, prin participarea la cursurile gratuite organizate de Asociaţia React în cadrul proiectului „Anotimpuri la borcan – regiunea București-Ilfov”. Alte 55 de femei din Grădiştea şi Dobroeşti sunt instruite să obţină această calificare.

Mariana Herle

În comuna Dobroeşti, mai multe cursante sunt gata să transforme într-o afacere ceva ce până recent era o simplă preocupare casnică. „Am făcut o mică cercetare a pieţei împreună cu alte colege de la curs, cu care urmează să mă asociez”, declară Mariana Herle, cursantă Anotimpuri la borcan. „Acum aşteptăm să apară legumele la piaţă şi vom începe producţia. Pentru început vom produce mai puţin şi ne vom lansa printr-o pagină de Facebook. Ne propunem să comercializăm două categorii de produse: o linie de produse clasice, nelipsite din casa oricărui român (murături asortate, bulion sau zacuscă) şi o altă linie de produse speciale. Ca să vă dezvălui şi un mic secret, pentru această vară ne gândeam la magiunul din miez de pepene verde. Este excelent şi foarte puţin cunoscut, eu am reţeta de la străbunicii mei”, a încheiat Mariana Herle.

 

Şi în comuna Grădiştea, Stroe Victoria îşi doreşte să înfiinţeze o asociaţie familială, cu ajutorul informaţiilor învăţate la cursurile de antreprenoriat. Familia femeii se îndeletniceşte, de câţiva ani, cu vânzarea legumelor pe care le produce în grădina proprie. Băieţii ei au o grădină de 5.000 mp, iar mama îi ajută cu vânzarea legumelor şi menţine relaţia cu clienţii. Victoria spune că, în urma cursurilor, s-a gândit să producă şi conserve, mai ales că deseori nu se vând toate legumele, iar acestea pot fi uşor transformate în produse pentru iarnă.

 

Asociaţia React oferă un sprijin în plus cursantelor care doresc să îşi deschidă o afacere, prin înfiinţarea unor bucătării comunitare, complet utilate şi avizate igienic şi sanitar, care le vor asigura femeilor mediul sigur şi legal pentru prepararea conservelor.

 

392 de femei din mediul rural, fără un loc de muncă, vor fi calificate până la sfârşitul proiectului în meseria de lucrător în producţia conservelor din fructe şi legume. Pentru înscrieri vă rugăm să luaţi legătura cu Gina Ilie (0727 385 070) şi Magda Muscalu (0733 503 450).

 

„Ocupare şi antreprenoriat rural în regiunea București-Ilfov” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale, fiind implementat şi comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan – regiunea București-Ilfov”. Acesta este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investeşte în oameni!

 

***

Asociaţia React este o organizaţie neguvernamentală ce participă semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunităţi prospere: sănătate, educaţie, economie socială şi dezvoltare comunitară. Suntem printre cele mai premiate organizaţii neguvernamentale din România, cu 14 premii de excelență naţionale şi internaţionale câştigate în ultimii ani. Implementăm proiecte integrate, care produc schimbări majore în viaţa oamenilor prin sprijin competent şi implicare activă. În cei nouă ani de la înfiinţare, am contribuit la schimbarea vieţii unui număr de aproximativ 100.000 de români şi am salvat peste 200.000 de vieţi omeneşti. React are filiale în 5 oraşe din ţară şi o echipă de 50 de angajaţi şi peste 200 de voluntari. www.asociatiareact.ro

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să îl contactaţi pe Cristian Țicu, Expert comunicare în cadrul Asociaţiei React, telefon 0733.503.446, e-mail cristian.ticu@asociatiareact.ro.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.