Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Centrul Respiro Comana, un centru inovativ pentru momente de liniște pentru familiile persoanelor aflate în situații dificile de viață

0

Singurul Centru de tip Respiro din zona București – Giurgiu a fost lansat miercuri, la Comana, în județul Giurgiu. Fundația Estuar a inaugurat Centrul Respiro din localitatea Comana, o întreprindere socială dezvoltată în cadrul proiectului ”Șanse egale la angajare pentru persoanele vulnerabile”, proiect cofinanţat din Fondul Social European, în care parteneri sunt Fundația Estuar, Organizația Suedeză pentru Ajutor Individual și Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe.

Centrul Respiro lansat astăzi le oferă familiilor care au în îngrijire persoane cu diferite afecțiuni – tineri, adulți, vârstnici și persoanelor cu dizabilități, aflate în diferite situații dificile de viață, în imposibilitatea de a se îngriji, posibilitatea de a beneficia de puțină pauză, timp în care cei dragi să fie îngrijiți corespunzător. Respiro este un serviciu specializat care oferă suport, îngrijire și supraveghere 24 de ore din 24, 7 zile/săptămănă, persoanelor cu diverse afecțiuni, în cadrul unui centru specializat, pentru ca familiile, rudele sau alte persoane care au grijă de ele să poată beneficia de un repaus de maximum 30 de zile pe an.
Beneficiarii direcți au la dispoziție servicii complexe, de tipul: găzduire și masă, terapie ocupațională, consiliere psiho-socială și psihiatrică, dar și activități de ocupare a timpului liber: plimbări în aer liber, excursii, drumeții și alte activități de stimulare psiho-motorie. Centrul Respiro Comana este localizat în Strada Gelu Naum, nr 560, localitatea Comana, județul Giurgiu și poate fi accesat și online la adresa www.centru-respiro.ro.

”Astăzi am pus cap la cap toate resursele, toată expertiza noastră, pentru a crea un centru unic, care va ajuta familiile persoanelor aflate în imposibilitatea de a se îngriji singure, dar și comunitatea, prin faptul că oferim locuri de muncă ”, a declarat Amedeea Enache, Director Executiv Fundația Estuar.

”Respiro este un concept modern, acela de a-i ajuta pe cei care ajută – sprijinim familiile persoanelor cu probleme de sănătate să își refacă resursele, să aibă timp și pentru ele, astfel încât să facă față problemelor un timp cât mai îndelungat. O să apelez la un exemplu des întâlnit în societatea românească: o mamă de 60 de ani are în îngrijire un băiat de 20-30 de ani, bolnav de schizofrenie. Se întâmplă să apară niște probleme pe care trebuie să le rezolve și care necesită atenția doamnei sută la sută. Dacă și-ar interna fiul în spital, ar simți că îl abandonează, că îl lasă singur. Pentru astfel de situații a apărut Centrul Respiro, un centru unde băiatul primește îngrijire așa cum primea și acasă – poate să își facă ceva de mâncare în bucătărie, împreună cu asistentul social, poate socializa în living, poate merge în grădină să culeagă mere împreună cu ceilalți, își poate planifica un mic buget și să facă o excursie în împrejurimile frumoasei localități Comana, în timp ce mama își poate rezolva problemele. Beneficiarul are legătura cu familia lui în permanență iar viața lui socială decurge normal, ba chiar cu un mic sprijin. Cu ajutorul acestui centru, persoana cu probleme nu simte însingurare sau abandon, în timp ce familia acesteia se simte în vacanță, nu îngrijorată sau vinovată că l-a abandonat pe undeva. Centrul de tip Respiro este unul dintre cele mai avansate concepte din zona sănătății mintale, fiind întâlnit în Marea Britanie, Țările Nordice”, a explicat Dr. Cristian Andrei, Președintele Fundației Estuar.

Despre proiect

Fundația Estuar, Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual și Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe își unesc eforturile pentru a transforma viața a 150 de persoane din grupuri vulnerabile. Astfel, cele trei organizații vor iniția nouă structuri de economie socială în județele București, Ilfov și Giurgiu prin care vor înființa 102 noi locuri de muncă, vor organiza cursuri de formare profesională și servicii integrate de dezvoltare a carierei (informare și consiliere profesională, orientare profesională, consiliere psihologică, asistență) pentru 150 de persoane din grupuri vulnerabile (persoane cu dizabilități, femei aflate în situații de risc, femei victime ale violenței în familie, persoane care au mai mult de doi copii, familii monoparentale, persoane de etnie romă).

Despre partenerii proiectului
Fundația Estuar este una dintre cele mai active organizații în domeniul sănătății mintale din țara noastră. Organizația a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociația Penumbra din Scoția și Liga Română de Sănătate Mintală și este prima organizație din România care a creat o rețea de servicii de îngrijiri comunitare de zi și locative, acreditate și recunoscute la nivel local, național și internațional, pentru adulții cu probleme de sănătate mintală. Echipa Estuar militează împotriva stigmatizării adulților cu probleme de sănătate mintală, pentru deschiderea și desființarea prejudecăților existente față de acest grup și pentru incluziune. Viziunea organizației pune accentul pe oferirea de alternative sociale pentru integrarea beneficiarilor fundației în comunitate, susținută și prin intermediul activităților de lobby și de advocacy.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.