Campania Omul dărâmă locul / Requiem pentru o casă

0

sigla-2Azi, 18 iunie are loc o manifestare interesantă organizată de Ministerul Culturii cu scopul de atenţionare a opiniei publice cu privire la degradarea caselor de patrimoniu din Bucureşti şi din împrejurimi. Se va organiza un marş pe lângă casele de patrimoniu din Bucureşti ameninţate de demolare sau nepăsare. Marşul va culmina cu oprirea în faţa unei case deja distrusă, unde participanţii vor asculta un recital la vioară. Evenimentul de azi face parte dintr-o campanie mai amplă derulată de Ministerul Culturii. „Omul dărâmă locul” este numele campaniei, iar mai jos este un fragment din textul campaniei de pe site-ul ministerului.

„Bucureştiul este singura capitală din Europa care a demolat pe vreme de pace un număr echivalent de clădiri pierdute de alte capitale pe vreme de război. Cartierul Uranus este doar unul dintre cartierele demolate de monstruosul elan urbanistic din perioada regimului comunist. Pe termen lung, distrugerea unor case precum cea de pe strada Maria Rosetti 38, cea de pe strada Visarion nr. 8 sau cea de pe Aviatorilor nr. 8 nu poate fi oprită decât prin vindecarea deprinderii maligne de a pierde sub demolări identitatea culturală a oraşelor în care trăim. „Omul dărâmă locul” este o campanie iniţiată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional în vederea schimbării percepţiei publice asupra patrimoniului construit.Scopul campaniei este de a sublinia faptul că promovarea şi conservarea patrimoniului construit depinde, în primul rând, de crearea deprinderii de a sancţiona public orice proiect de demolare sau de mutilare a caselor şi a zonelor construite. Cele trei săptămâni de campanie sunt dedicate înţelegerii faptului că memoria culturală şi chipul frumos al oraşelor sunt distruse nu doar de proiectele investitorilor imobiliari, ci şi de indiferenţa şi pasivitatea cotidiană a celor care locuiesc în spaţiul urban”.

Programul campaniei  „Omul dărâmă locul” este descris mai jos. Textul complet este pe site-ul cultura.ro

Joi, 18 iunie

Dezbatere: Cartea Neagră a Patrimoniului.
Ora: 13.00.
Librăria Cărtureşti, Arthur Verona, nr. 13.
Participă Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Bogdan Tătaru Cazaban, consilier de stat, Departamentul Cultură Culte, Administraţia Prezidenţială, Hanna Derer, consilier al Ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Irina Iamandescu, consilier al Ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.

Recital: Requiem pentru o casă.
Ora: 21.30
Alexandru Tomescu susţine un recital extraordinar la vioara Stradivarius – Elder, în faţa casei de pe strada Visarion nr. 8 (strada Visarion, colţ cu bulevardul Lascăr Catargiu).
În program: Bach – Allemanda şi Giga, Fritz Kreisler – Recitativ şi Scherzo Capriccio, Ciprian Porumbescu – Balada.

Marţi, 23 iunie

Workshop: Bucureştiul şi împrejurimile sale – cum le promovăm?
Ora: 13.00.
Librăria Cărtureşti, str. Arthur Verona, nr. 13. Participă reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Ministerului Turismului, ai Institutului Cultural Român, ai Primăriei Municipiului Bucureşti, ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi ai mai multor ONG-uri.

Miercuri, 24 iunie

Workshop: Bucureştiul şi împrejurimile sale – cum le promovăm?
Ora: 13.00.
Librăria Cărtureşti, str. Arthur Verona, nr. 13. Participă reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Ministerului Turismului, ai Institutului Cultural Român, ai Primăriei Municipiului Bucureşti, ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi ai mai multor ONG-uri.

Joi, 25 iunie

Workshop: Bucureştiul şi împrejurimile sale – cum le promovăm?
Ora: 13.00.
Librăria Cărtureşti, str. Arthur Verona, nr. 13.
Participă reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Ministerului Turismului, ai Institutului Cultural Român, ai Primăriei Municipiului Bucureşti, ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism şi ai mai multor ONG-uri.

Marţi, 30 iunie

Dezbatere: “Bucureştiul într-o zi”: Harta Verde Bucureşti propune punerea în valoare a monumentelor de patrimoniu din Bucureşti prin semnalizarea unor trasee cultural-turistice pietonale. Asociaţia Good Art of Noon.
Ora: 18.00.
Clubul Ţăranului, Muzeul Ţăranului Român.

Joi, 2 iulie

Dezbatere, expoziţie: “Fabricat în România”, Asociaţia pentru Arheologie Industrială.
Ora: 18.00.
Librăria Cărtureşti, str. Arthur Verona, nr. 13.

Vineri, 3 iulie

Dezbatere: „Patrimoniu = High Class?”, Asociaţia Rhabillage („Case care plâng”)
Ora: 18.00.
Club Macondo, B-dul Mircea Eliade, nr. 18.
Participă Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Şerban Sturdza, Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Loredana Stasisin, Asociaţia Rhabillage.pagina-1

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează