Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Calatori straini despre Tarile Romane

0

Calatori straini despre Tarile Romane:

Imaginea celuilalt, cu G. Filitti si A. S. Ionescu

 

Va invitam in 2 februarie, de la 11:00, la cea de-a cincea conferinta din seria evenimentelor-dialog denumite sugestiv: „Divanul de la Hanul lui Manuc Bei”, gazda noastra fiind istoricul Georgeta Filitti.

 

Invitatul de aceasta data este istoricul Adrian-Silvan Ionescu, doctor in stiinte istorice – specialitatea istorie moderna universala. Cei doi profesori ne vor dezvalui marturiile inedite si impresiile memorabile, pe care le datoram unor Calatori straini in Tarile Romane.

 

Calatorii straini sint o sursa pretioasa de reconstituire a imaginii societatii romanesti din sec al XIX-lea. Obiceiuri, portrete, viata cotidiana, petreceri, idile, moda, bucatarie, occidentalizare rapida – iata elementele ce recompun profilul unei tari in plina modernizare.

Georgeta Filitti este doctor in istorie, specialist in istoria moderna si contemporana a Romaniei, autor si editor a numeroase carti si articole despre istoria orasului Bucuresti si despre diverse personalitati din istoria romanilor. Printre lucrarile sale mentionam editarea lucrarii „Operele lui M. Kogalniceanu” (Oratorie, 9 vol., 1864-1891), Editura Academiei, pentru care primeste premiul Academiei (1983); Peste 400 articole in reviste de specialitate din tara si strainatate, in volume omagiale, enciclopedii, culegeri tematice.

 

Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei, este cercetator stiintific gradul I. A absolvit in anul 1975 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Sectia Istoria si Teoria Artei, iar in 1997 obtine titlul de doctor in stiinte istorice – specialitatea istorie moderna universala. A lucrat ca muzeograf, consilier cultural, cercetator stiintific. Din anul 1986 a inceput sa-si desfasoare activitatea didactica in invatamantul superior de arta, find in prezent profesor asociat la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti si conducator de doctorat.

 

Domenii de specializare: istoria artei romanesti si universale, sec. XIX; etnografie si arta populara romaneasca (icoane pe sticla si pe lemn, recipiente pentru praf de pusca, ceramica); etnografie extra-europeana (Africa, America de Nord); istoria costumului civil si militar; istoria fotografiei si a filmului.

 

Lector: Georgeta Filitti

Data: 2 Februarie 2013; Ora: 11:00

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron

Loc: Hanul lui Manuc

Inscriere: CONTACT@VICTORIEI.RO

fundatia calea victoriei

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.