Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Buzău: O altfel de viață pentru zeci de copii dintr-un centru de plasament

0

Complexul de Servicii Comunitare Nr. 2 din Buzău S-A ÎNCHIS

Joi, 22 octombrie 2020, a fost finalizat procesul de închidere a unui centru de plasament de mari dimensiuni din Buzău, Complexul de Servicii Comunitare Nr. 2.

La finalul unui proces complex de dezinstituționalizare ce a presupus deopotrivă măsuri în sprijinul reintegrării in familie, dar și un plan coerent de închidere, coordonat și avizat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție (ANDPDCA), DGASPC Buzău a închis centrul de plasament Nr. 2 din Buzău.

Au fost achiziționate și dotate în municipiul Buzău 4 apartamente, cu capacitate de câte 6 locuri, acestea fiind organizate într-un serviciu rezidențial apartamente, care oferă un mediu prietenos și familial copiilor, fiind totodată organizate servicii de suport pentru integrarea socio-profesională.

Transferul copiilor dintr-un centru rezidențial mare în apartamente familiale a fost pregătit pas cu pas pentru a ne asigura că tranziția de la un mediu instituționalizat de viața în comunitate nu produce un stres emoțional supradimensionat.

La data de 15 octombrie 2020, cei 24 de copii din Centrul de Plasament Nr. 2 din Buzău, pentru care nu a fost posibilă reintegrarea în familii, au fost transferați în apartamente, iar în cursul zilei de ieri, centrul vechi de mari dimensiuni a fost închis.

Un obiectiv atins pentru ANDPDCA și un pas mare și important pe care echipa DGASPC Buzău l-a realizat cu consecvență și multă muncă. Acesta este spiritul și modul de acțiune pe care îl consider necesar pentru a duce la bun sfârșit procesul de dezinstituționalizare. Centrele mari aparțin trecutului și pentru aceasta trebuie să ne asigurăm că mobilizăm oamenii calificați și de bună credință, dar și resursele necesare, care să urmărească pas cu pas planurile de închidere. NU mai avem timp de pierdut!” declară Mădălina TURZA – președinte ANDPDCA.

Informații de background:

Numărul copiilor beneficiari de măsuri de protecție specială în centre de plasament la sfârșitul lunii iunie 2020:  3.976 copii.

Numărul centrelor de plasament funcționale la data de 30 iunie 2020: 138.

Număr de proiecte pentru închiderea centrelor de plasament, aflate în implementare, finanțate prin Programul Operațional Regional: 25 de proiecte

La acest moment este deschis un al treilea apel de proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional care are ca termen limită de depunere proiecte 01.12.2020.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.