Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Avangarda revizitată”, la Cinemateca Eforie

0

Duminică, 25 noiembrie, şi vineri, 30 noiembrie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie nr. 2), va fi prezentată prima sesiune din cadrul programului „Avangarda revizitată. Avangarda europeană (1919-1939) în Arhiva Naţională de Filme a României” (prima ediţie, concept şi viziune curatorială: Igor Mocanu). Pentru prima dată în cadrul unui program special, vor fi proiectate filmele avangardei europene aflat în Arhiva Naţională de Filme. Momentul inaugurează, astfel, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetării modului în care s-a constituit cultura vizuală autohtonă şi cultura filmului în perioada de până la naţionalizarea din1948 aproducţiei cinematografice şi a filmelor deţinute de cinematografele locale.

Ediţia I

Artişti: Germaine Dulac, Louis Delluc, Fernand Léger, Dudley Murphy, George Antheil, Man Ray, Abel Gance, Francis Picabia, René Clair, Marcel Duchamp, Salvador Dalí, Luis Buñuel, Erik Satie.

Sesiunea I: Germaine Dulac (1882-1942)

25 şi 30 noiembrie, ora 19:00, Cinemateca Eforie

Realizate între 1919 şi 1939, filmele avangardei europene au cunoscut o circulaţie anevoioasă în epocă, trezind, de cele mai multe ori, la premieră sau în presă imediat după aceea scandaluri culturale răsunătoare, inflamări, polemici acerbe, iar uneori chiar interdicţii de difuzare în ţara de origine.

Cu atât mai surprinzătoare este difuzarea acestor producţii ale cinematografiei avangardiste la Bucureşti, începând cu anii ’20, când venirea lui Hans Richter şi Viking Eggeling în România este anunţată de revista „Contimporanul”, condusă de Ion Vinea şi Marcel Iancu. Tot din revistele româneşti de avangardă aflăm şi despre distribuţia şi difuzarea celorlalte filme ale avangardei europene. Walter Ruttmann, Laszlo Moholy-Nagy, Man Ray, Germaine Dulac, Jean Cocteau sau Vladimir Maiakovski sunt, pe rând, anunţaţi, vizionaţi, celebraţi şi recenzaţi la „Integral”, „Unu” sau „Contimporanul”.

Din revista „Unu” mai aflăm şi despre decizia biroului de cenzură a Siguranţei Române de a interzice filmele lui Buñuel în România. Saşa Pană, Geo Bogza, care îl şi recenzează, le văzuseră totuşi. Când? Cum? Unde? În ce fel de copie, clandestină sau publică? Sunt numai câteva întrebări pe care le ridică difuzarea filmului european de avangardă pe teritoriul României în perioada interbelică şi la care încearcă să răspundă acest proiect, demarat în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română.

Prima ediţie a proiectului „Avangarda revizitată. Avangarda europeană (1919-1939) în Arhiva Naţională de Filme a României” porneşte de la împlinirea a 130 de ani de la naşterea regizoarei franceze de avangardă Germaine Dulac (1882-1942) şi 70 de ani de la moartea ei, moment cu dublă semnificaţie pentru istoria filmului, în general, şi pentru cea a istoriei avangardei, în particular.

(Igor Mocanu)

Programul primei sesiuni:

SĂRBĂTOAREA SPANIOLĂ /LA FÊTE ESPAGNOLE

Franţa, 1919/1920 / Scurtmetraj documentar

Regia: Germaine Dulac

Scenariul: Louis Delluc

Asistentă: Marie-Anne Malleville

Imagine: Paul Parguel, Georges Raoulet

Operator: Jean Jouannetaud

Producător: Serge Sandberg

Cu: Ève Francis, Gabriel Gabrio, Jean Toulout, Gaston Modot, Anna Gay şi cu concursul celebrei dansatoare Carmencita Garcia

BALETUL MECANIC / BALLET MÉCANIQUE

Franţa, 1923/1924 / Scurtmetraj de nonficţiune

Regia: Fernand Léger, Dudley Murphy

Scenariul: Fernand Léger

Muzică: George Antheil

Imagine: Dudley Murphy, Man Ray

Cu: Fernand Léger, Dudley Murphy, Katherine Murphy, Katrin Murphy, Kiki de Montparnasse

AJUTOR! AJUTOR! / AU SECOURS!

Franţa, 1923/1924 / Scurtmetraj de ficţiune

Regia: Abel Gance

Scenariul: Abel Gance, Max Linder

Imagine: Émile Pierre, André-Wladimir Reybas, Georges Specht

Cu: Max Linder, Jean Toulout, Gina Palerme, Gaston Modot

ANTRACT / ENTR’ACTE

Franţa, 1924 / Scurtmetraj de nonficţiune

Regia: René Clair

Scenariul: Francis Picabia, René Clair

Producător: Rolf de Maré

Muzică: Erik Satie

Imagine: Jimmy Berliet

Cu: Jean Börlin, Inge Frïss, Francis Picabia, Marcel Duchamp, Man Ray, Darius Milhaud, Marcel Achard, Georges Auric, Geroges Charensol, Georges Lacombe, Roger Le Bon, Jean Mamy, Rolf de Maré, Erik Satie, Pierre Scize, Louis Touchages

CÂINELE ANDALUZ / UN CHIEN ANDALOU

Franţa, 1928 / Scurtmetraj de ficţiune

Regia: Luis Buñuel

Scenariul: Salvador Dalí, Luis Buñuel

Producător: Luis Buñuel

Imagine: Albert Duverger, Jimmy Berliet

Cu: Simone Mareuil, Pierre Batcheff, Luis Buñuel, Salvador Dalí, Robert Hommet, Marval, Fano Messan, Jaume Miravitlles

Parteneri media ai Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română: Observator cultural, Tabu, Cinemagia, CinemaRx, Port.ro, Urban Things – Chestii Urbane, Bucuresteni.ro, COOPerativa Urbană.

www.facebook.com/cinemateca.romana

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.