Au invatat ce inseamna sa fii un bun cetatean

1

19 martie, Heresti, judetul Giurgiu – este primul rand din  jurnalul Scolii de cetateni, campanie derulata de Asociatia Educ in 2013, Anul European al Cetatenilor. Timp de doua ore, 30 de elevi de clasa a VII-a si a VIII-a de la Scoala Elina Basarab au invatat intr-un cadru prietenos, prin discutii libere,  ce inseamna sa fii un bun cetatean si cum poti demonstra asta.

Au invatat ce inseamna sa fii un bun cetatean intr-o scoala din Giurgiu 

Copiii au cautat in dictionar definitia cuvantului cetatean, au aflat ca orice cetatean are drepturi dar si obligatii, ce inseamna cetatenie activa. Dupa cateva relatari despre alti copii din Romania sau din lume care au reusit sa schimbe ceva in viata celor din jur, ei au decis ca declaratii ca:  “eu sunt prea mic sa schimb ceva”  si “mie sa-mi fie bine!” nu sunt valabile si pot fi uitate.

Impartiti in ateliere, elevii au cautat si enumerat probleme din comunitatea lor pe care ar vrea sa le vada rezolvate, actiuni pe care isi doresc sa le faca ei si care pot ilustra cel mai bine ideea de cetatenie activa.

 

IMG_0142

Crearea unui laborator de chimie si fizica, plasarea unor containere pentru colectarea selectiva a deseurilor, amenajarea spatiului din curtea scolii, dotarea unei sali de sport – am ales doar cateva din propunerile facute. Nici o idee n-a fost lasata deoparte, fiecare propunere a fost notata, apoi votata. Fiecare grup si-a sustinut si argumentat ideea aleasa si, la final, copiii au votat actiunea in cadrul careia vor exersa in saptamanile urmatoare ce au invatat azi: ca  totul incepe de la a-ti propune si de la increderea ca mai multe  voci pot schimba ceva in bine. Scoala de cetateni – Heresti este realizata in parteneriat cu Scoala Elina Basarab si va continua in saptamanile urmatoare cu realizarea, de catre copii, a proiectului votat: amenajarea curtii scolii.

Actiunea este realizata cu sprijinul prof. Ana Maria Gombos si a prof. Florentina Milan, directorul scolii.

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Un comentariu

  1. avatar
    Ana-Maria Gombos on

    Multumim pentru promovarea actiunii realizata in parteneriat cu EDUC, prietenii nostri de nadejde! Copiii au fost incantati sa participe la SCOALA DE CETATENI, sa speram ca vremea ne va ajuta sa ne ducem planurile pana la capat. Multumim inca o data pentru sprijin si promovare!

Comentează