Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Au învăţat că totul începe cu „ce-ar fi dacă…?”

1

Astazi, la Heresti, 40 de copii de 13 si 14 ani au “absolvit” cursurile Scolii de cetateni. Timp de o luna au invatat ce inseamna sa fii un bun cetatean, au propus actiuni pe care le pot face singuri in folosul lor si al satului si, dintre acestea, au votat prima astfel de actiune: amenajarea curtii scolii.  Apoi si-au ales echipele si si-au impartit responsabilitatile: un grup a cautat sponsorii – pe cei care le puteau aduce pomii pentru livada si florile pentru gradina din fata scolii, alt grup a invitat reprezentantii Primariei, ai Politiei, preotul satului, presa. Zece copii s-au ocupat de pregatirea terenului si plantare si altii au facut astazi fotografii, filmari, au luat declaratii de la participantii la actiune.

IMG_0065

La Scoala de cetateni am invatat ca uneori totul incepe cu “ce-ar fi daca…?” si cu o idee. Si ca nimic nu e imposibil atunci cand vrei sa faci ceva si cand stii cui sa ceri ajutorul, a spus Valentin Cicireaga, coordonatorul proiectului, elev in clasa a VIII-a la Scoala Elina Basarab din comuna Heresti.

Trei companii au raspuns imediat scrisorii elevilor: Compania Alchimex din Heresti, un sustinator permanent al scolii, a trimis uneltele, pomii fructiferi si arbustii de zmeur si coacaz. Echipa Gradina Bakker Olanda a adus sute de bulbi, trandafiri si arbusti decorativi pentru rondurile din fata scolii. Si pentru ca incurajeaza actiunile de acest gen, dr. ing. Marius Roman din Afumati s-a alaturat cu alti pomi fructiferi care au completat livada.

A fost o experienta incredibila pentru ei, a spus  prof.Ana Maria Gombos, cea care i-a coordonat pe copii.  Faptul ca au contribuit cu idei, ca au facut totul singuri, de la propunere pana la primirea invitatilor, etichetarea pomisorilor si realizarea fotografiilor i-a facut sa fie mandri de ei si sa inteleaga ce pot face niste copii de 13 ani.

La final, elevii au primit un dar simbolic: un cosulet pe care il vor umple cu fapte bune  (unele dintre ele actiuni pe care chiar ei le-au propus la primul curs) si pe care il vor preda claselor mai mici cand vor merge la liceu.

Proiectul este derulat de Asociatia Educ in Anul European al Cetatenilor si isi propune sa ii ajute pe copii sa-si descopere ideile si sa le puna in practica, iar actiunea a fost realizata in parteneriat cu Scoala Elina Basarab din Heresti, judetul Giurgiu.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Un comentariu

  1. avatar

    Ce-ar fi daca s-ar introduce in toate scolile o materie despre ” Ce-ar fi daca ?” ?.

    Intrebare : Scoala de cetateni are filiale si in alte localitati? Tine si cursuri pentru adulti?

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.