Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Atunci când nu mai citești, imaginația dispare!”

0

Asociația Deschide Inima și Librăria Bastilia încurajează lectura și sprijină educația 

Cărțile … le iubești, le aperi, și ajungi să le consideri comoara ta. Astfel, te indentifici cu fiecare din ele, iar pe parcurs, cartea devine… tu!

Conform Eurostat, se estimează că până în 2020, la nivelul UE27, numărul elevilor în cadrul învățământului secundar superior va fi ușor mai mic decât în 2000 (-3%). Cea mai accentată tendință se va înregistra în Germania, Letonia și Lituania unde în perioada 2000-2020 se estimează un declin de 20%, iar în România, Ungaria, Austria, Polonia și Slovacia, de 15%.

În România educația copiilor din mediile dezavantajate depinde de noi . În prezent sunt câteva mii de copii cu vârstă de școlarizare care nu au acces la educație sau care, din cauza sărăciei, abandonează școala. Conform statisticilor oficiale, în țara noastră, rata abandonului școlar s-a dublat, din 2011, astfel, peste 40.000 de copii, cei mai mulţi din mediul rural, au renunţat să mai meargă la şcoală. În aceste condiții, imaginația copiilor moare, iar educația încetează să mai persiste în viața lor, pentru că, Atunci când nu mai citești, imaginația dispare!

Asociația Deschide Inima și Librăria Bastilia au lansat un proiect care vizează activitatea privind educația copiilor, susținerea și dezoltarea creativității lor. Programul, are ca scop atragerea atenției asupra importanței copilăriei și adolescenței, perioadă în care copilul are dreptul fundamental la îngrijire și educație. Fără acces la educație și în lipsa unei nutriții adecvate, mulți copii din România sunt condamnați la un start nesatisfăcător și mai puțin bun, în viață.

Astfel, fiecare vizitator al Librăriei Bastilia va găsi o cutie de colectare în care poate dona un accesoriu cultural: o carte, un caiet sau chiar un pix, acestea fiind un stimul pentru dezvotarea creativității copiilor fără acces la educație.

Un alt scop al proiectului vizează responsabilizarea copiilor care își permit să achiziționeze cărți și apoi să le doneze celor care nu au posibilități materiale. Produsele strânse în urma campaniei vor fi donate copiilor fără acces la educație sau care întâmpină dificultăți materiale.

De asemenea, acțiunea de colectare a donațiilor și de responsabilizare a tinerilor se va defășura în câteva școli din București și județul Suceava în perioada 6 – 31 decembrie 2012.

Despre Asociația Deschide Inima – Învață să trăiești

Nu este deajuns să investim în lucruri, investim în generațiile viitoare. Subiectul acțiunii asociației Deschide Inima este omul. Valorile pe care le promoează sunt relațiile umane, comunicarea și responsabilitatea. Am fondat Deschide Inima, ca fiind atelierul de reconfigurare a caracterelor noastre și a celor din jur. Nu mai rămâne decât un singur lucru: Învață să trăiești!

Scopul asociației este de a promova în formele cele mai potrivite și mai eficiente, principiile morale de muncă și viață și de a naște noi valori spirituale.

În 2012 Asociația Deschide Inima a încheiat un parteneriat cu Fundația ProPrietenia Arad și Friendship Fundation UK, ce are ca scop  promovarea acțiunilor de prevenire a traficului de persoane.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.