Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Atelierul „Diavoli, monstri si vrajitoare. Cum si-a facut aparitia Celalalt in cultura europeana”, cu istoricul Monica Neatu.

0

Fundatia Calea Victoriei organizeaza, din 17 octombrie, ora 18.30, atelierul: Diavoli, monstri si vrajitoare. Cum si-a facut aparitia Celalalt in cultura europeana, cu istoricul Monica Neatu.

Diavoli, monstri si vrajitoare. Cum si-a facut aparitia Celalalt in cultura europeana

Fundatia Calea Victoriei organizeaza, din 17 octombrie, ora 18.30, atelierul: Diavoli, monstri si vrajitoare. Cum si-a facut aparitia Celalalt in cultura europeana, cu istoricul Monica Neatu.

Ne fascineaza si vrem sa ii aflam istoria, iar curiozitatea nu ne mai da pace; intrebarea pare simpla si complicata, deopotriva, cum s-a nascut diavolul? Ce i-a determinat pe stramosii nostri sa il inventeze si sa ii dea drept insotitori o cohorta de demoni, monstrii si vrajitoare?

“Alungati Infernul si el va reveni in galop”-Roger Caillois

Ce sentimente, temeri sau placeri ascunse au dus la aparitia unui personaj atat de complex in cultura europeana? Au fost doar niste traditii venite dintr-un univers uitat de toti,  preistoric, sau putem vorbi de un construct cultural elaborat in era crestina? Iata cateva dileme ce tin nu numai de o istorie a reprezentarii raului in societatea europeana, dar si  de o istorie a celuilalt.

Diavolii, monstrii, vrajitoarele, ereticii sau diverse personaje hibride nu sunt doar fructul unei imaginatii umane debordante ci si modul in care oamenii se raportau la propriul univers social, intelectual si economic.

Incercand sa descifram istoria diavolului descoperim, de fapt, spaimele, fericirile si nefericirile oamenilor de-a lungul timpului. Imaginea polimorfa a demonicului s-a reflectat in scrieri filosofice sau teologice, in opere de arta celebre, in romane sau in capodopere cinematografice. In aceasta lume a nuantelor si interpretarilor infinite, a cunoasterii damnate si izbavitoare privitorul curios descopera metamorfozele societatii europene din evul mediu pana in zilele noastre.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. Crestinismul si diavolul. Cat de inspaimantator a fost evul mediu? Raul prinde viata: celalalt.

2. Inchizitia si literatura satanica. Diavolul si modernitatea.

3. Dezvrajirea lumii si sfarsitul demonizarii. Exista un demon al zilelor noastre?

Va invit, asadar, de–a lungul a trei ateliere sa descoperim, impreuna, o lume ce nu tine neaparat de fantastic, sa descifram anumite coduri culturale ce s-au transformat sau au disparut, sa intelegem demonii si spaimele oamenilor de-a lungul istoriei.

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 17 Octombrie 2012; Ora curs: 18:30

Cost: 130 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 120 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.