Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Atelier de Colaj – Experiente creative in dimineti de sambata

0

Din 25 ianuarie, ne petrecem diminetile de sambata la fundatie exersandu-ne creativitatea si intuitia estetica la Atelierul de Colaj, in compania Ioanei Stanca, artist plastic.

colaj11-266x250Atelierul nostru abordeaza colajul ca modalitate de dezvoltare a creativitatii printr-o tehnica relativ simpla, al carei rezultat reuseste intotdeauna sa surprinda prin prospetimea si posibilitatea sa de a comprima eficient un mesaj.

Mai mult decat o tehnica a punerii laolalta a unor fragmente, colajul este o cale de a ne defini ori chestiona personalitatea, de a analiza viata si desfasurarea ei in lumea contemporana.

Atelierul se adreseaza tuturor celor creativi, curiosi si dornici sa descopere si sa experimenteze unul dintre instrumentele cele mai folosite in arta contemporana.

Materialele necesare pe durata cursului sunt imagini originale ori copii alb-negru si color in cantitate mare (reviste, ziare, carti vechi ori preferate, printuri, fotografii, etc.)

Temele celor cinci intalniri sunt:

1. Istoria aparitiei si dezvoltarii tehnicii colajului; importanta si relevanta sa ca practica in arta contemporana

Tema practica 1: Intamplarea. Realizarea unui colaj, participantii facand intre ei schimb de imagini la intamplare, alaturand pe plansa elemente cat mai diferite ca subiect ori dimensiune.

Materiale folosite: fragmente de fotografii din ziare şi reviste.

2. Filmul poate fi privit ca fiind un colaj in care decupajele se completeaza reciproc. Exemple din cinematografie in care influenta colajului se face puternic resimtita.

Tema practică 2: Scenariul. Crearea unei serii de planse ce construiesc o poveste, un story-board.

Materiale folosite: texte si imagini din carti, ziare si reviste.

3. Colajul ca posibilitate de a critica ori de a interveni in spatiul public.

Tema practica 3: Intervenţia. Realizarea unor interventii, pe imagini reprezentand zone ale Bucurestiului in care participantul simte ca ar dori sa schimbe ori sa inlocuiasca ceva (cladiri, monumente, statui)

Materiale folosite: mai multe imagini reprezentand Bucurestiul, decupaje la alegere din ziare, carti, reviste, albume, printuri etc.

4. Ce putem afla despre noi insine avand ca instrument de lucru colajul? Deconstruindu-ne portretul si recompunandu-l dupa propriile criterii, ne putem inventa chiar o noua personalitate.

Tema practica 4: Autoportret. Aceasta tema propune un posibil raspuns intrebarii: Cine suntem?; printr-un fel de a ne privi cu totul nou. Realizarea unui colaj avand la dispozitie autoportretul .

Materiale folosite: Mai multe imagini de diferite dimensiuni reprezentand portretul fiecarui participant in parte.

5. Culoare si intuitie. De cele mai multe ori, in cazul colajului, alegem imaginile intuitiv, avand deja in minte un fir narativ, ori prin simpla alegere imi place/ nu-mi place. Ce se intampla insa, atunci cand intra in joc si alte norme, cand culoarea devine criteriul de selectare a imaginilor?

Tema practica 5. Importanta alegerii. De data aceasta, atentia se sporeste prin alegerea imaginilor care au in comun nu doar „o poveste” ci si importanta componentei cromatice. Compunerea unui colaj folosind doar decupaje care au aceeasi culoare.

Materiale: Decupaje din reviste, carti, ziare, albume, printuri, etc. care au aceeasi culoare ( la alegerea cursantilor)

Lector: Ioana Stanca

Data incepere: 25 Ianuarie 2014Ora curs: 13:00

Numar ateliere: 5; Frecventa: saptamanal, sambata

Varsta Minima: 16 ani

Cost: 250 ron (inclusiv materiale); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron (inclusiv materiale)

Loc: Fundatie, str. Popa Soare nr. 40, et. 1.

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Pentru informatii suplimentare sunati la 0723 167 892 sau 021-321.30.22

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.