Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociația React susține noi afaceri locale în județul Ilfov

0

Asociaţia React susţine diversificarea surselor de venit şi creşterea ocupării în rândul femeilor din zonele rurale ale regiunii Bucureşti–Ilfov, prin proiectul „Anotimpuri la borcan – regiunea Bucureşti-Ilfov”.

Legumicultura reprezintă o sursă importantă de venit pentru multe dintre familiile care trăiesc în localităţile din jurul Bucureştiului, uneori chiar singura. Lipsa de diversitate în ceea ce priveşte activităţile economice în aceste zone determină un nivel crescut al şomajului, în special în cazul femeilor fără studii superioare.

Un exemplu în acest sens este comuna Vidra, din judeţul Ilfov. Potrivit datelor furnizate de Primăria Vidra, 90% dintre locuitorii comunei își câștigă existența din legumicultură, serele și solariile facând parte din „arhitectura” zonei. Mai mult, majoritatea femeilor sunt casnice, îndeletnicindu-se cu treburi gospodărești și cu agricultura. Veniturile obținute de familii din această activitate se încadrează sub valoarea salariului minim pe economie.

Cursante Anotimpuri la borcan Bucuersti-Ilfov 2

Pentru a îmbunătăţi situaţia economică a zonei, Asociaţia React organizează cursuri gratuite de acreditare în producția de conserve din fructe și legume pentru consum public şi cursuri de antreprenoriat, pentru femeile fără venituri. Astfel, familiile din Vidra au, acum, şansa să deschidă afaceri locale în domeniul procesării legumelor, ca o continuitate a principalei activități economice din comuna lor.

„Producerea și comercializarea conservelor din legume (n.n.) reprezintă o soluție pentru crearea de noi locuri de muncă în zonă și angajare pe cartea de muncă, dar și pentru creșterea economiei locale”, a declarat domnul Liviu Biliboc-Florea, Viceprimar Primăria Comunei Vidra.

84 de femei din Vidra au finalizat deja cursurile organizate în comuna lor prin proiectul „Anotimpuri la borcan – regiunea Bucureşti-Ilfov” și alte 28 au început pregătirea în luna ianuarie.

Asociația React va înființa în regiune şi trei centre culinare, dotate modern și avizate igienico-sanitar, care vor sta la dispoziția participantelor la cursuri pentru prepararea conservelor în vederea comercializării. În plus, ele sunt încurajate să se asocieze și să formeze o rețea a femeilor antreprenor din zona rurală, asociere care le poate facilita accesul la resurse și fonduri pentru dezvoltarea afacerilor lor.

Prin „Anotimpuri la borcan – regiunea Bucureşti-Ilfov”, vor fi organizate cursuri gratuite pentru un total de 392 de femei care locuiesc în mediul rural. Persoanele  interesate trebuie să fi absolvit nivelul minim de școlarizare obligatoriu și să nu fie angajate. Pentru înscrierea la cursuri pot fi contactate Gina Ilie (0727 385 070) și Magda Muscalu (0733 503 450).

„Ocupare și antreprenoriat rural în regiunea București-Ilfov” este un proiect de dezvoltare pe termen lung a zonelor rurale din regiune, fiind implementat și comunicat sub denumirea „Anotimpuri la borcan – regiunea București-Ilfov”. Acesta este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Investește în oameni!

***

Asociația React este o organizație neguvernamentală înființată în 2006, în care lucrează în prezent 50 de angajați și peste 200 de voluntari. Cele 14 premii de excelență naționale și internaționale primite confirmă impactul acțiunilor noastre, prin care am contribuit la salvarea a peste 200 000 de vieți omenești. Proiectele marca React generează schimbări în sănătate, educație, economie socială și dezvoltare comunitară. Toate aceste domenii sunt interdependente și doar prin susținerea lor simultană putem vorbi de o dezvoltare reală a societății. Aici intervenim noi, transformatorii pe termen lung ai comunităților românești. www.asociatiareact.ro

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.