Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociația No Abuse: “Nu lăsa violența să conducă familia ta”

1

Asociația No Abuse, în parteneriat cu Asociația “O șansă pentru viitor”, Centrul Unic de Voluntariat și deputatul Alina Gorghiu, organizează duminică, 19 februarie, a treia ediție a evenimentului “Nu lăsa violența să conducă familia ta”, la Palatul Parlamentului. 

Scopul conferinței este de a atrage atenția asupra violenței în mediul familial și în instituțiile educaționale, precum și găsirea unor soluții.

În cadrul evenimentului, Asociația No Abuse va prezenta filmul de animație Angry Man, parte a campaniei desfășurate în șapte licee bucureștene, “Spune mai departe!”. Animația creată de Anita Kili, renumită producătoare de film din Norvegia, ilustrează impactul violenței domestice asupra copiilor. Povestea lui Boj, personajul principal, se bazează pe experiențele copiilor care au crescut în familii afectate de violență. Animația are peste 20 de premii în importante festivaluri internaționale de film.

Lectorii participanți la conferință vor ține scurte prelegeri referitoare la importanța informării corecte în ceea ce privește violența domestică. Dezbaterea moderată de Dr. Mirela Zivari va avea ca teme de discuție: educația copilului (efectele violenței în școală sau în familie, comportamentul copiilor și necesitatea creării unui cadru normativ privind violența domestică); punctul de vedere instituțional și soluțiile oferite de către autoritățile publice locale și centrale privind violența, ca fapt social deviant; sistemul social de protecție, soluțiile legislative și practicile administrative privind femeile victime ale violenței domenstice.

Violența domestică în România a devenit o problemă socială, studiile de specialitate arătând un trend ascendent. Având în vedere gravitatea fenomenului, este necesară crearea unui cadru legislativ clar și cuprinzător, care să permită menținerea sub control a actelor de violență care influențează atât de puternic dezvoltarea ulterioară a femeilor și a copiilor, victime ale violențelor.

“Cea mai eficientă modalitate de a preveni și combate violența în familie este educarea tinerilor. Transmiterea unor valori morale sănătoase trebuie să vină atât din partea părinților, cât și a formatorilor de opinie cu care aceștia intră în contact (cum ar fi educatorii, profesorii, polițiștii, mass-media etc.) Familia trebuie privită în primul rând ca o entitate spirituală care constituie fundamentul unei societăți, și apoi ca o entitate materială. Valorile și concepțiile pe care le transmitem copiilor noștri sunt foarte importante, întrucât conduc la evoluția sau degradarea unei societăți, după caz. Un rol foarte important în evoluția societății românești îl au și autoritățile. Intervenția fermă și la timp a acestora este necesară pentru a asigura sănătatea familiilor și implicit a societății”, a declarat Mirela Pavel, Președinte No Abuse.

Cercetarile relevă faptul că 78,9 % dintre persoanele chestionate consideră că femeile sunt principalele victime ale agresiunii în familie. În ceea ce privește încrederea în autoritățile statului, care au responsabilitatea de a sprijini victimele violenței domestice, 87,6 % dintre respondenți  manifestă o încredere scăzută.

Rezultatele studiilor anterioare arată că aproximativ 60% dintre femeile casătorite sunt bătute de soții lor cel puțin o dată. Un lucru îngrijorător este faptul că femeile abuzate nu comunică actele de violență la care sunt supuse, preferând să păstreze tăcerea. Lipsa comunicarii actelor de violența duce la un control social mai scăzut asupra dimensiunilor fenomenului violenței domestice.

Anul acesta, Asociația No Abuse va desfășura programe de formare și educare atât pentru specialiști, cât și pentru părinți: Școala Părinților; Medierea eficientă pre/post divorț a relațiilor de cuplu – introducere în evaluarea psihosocială în cazurile de custodie; Introducere în evaluarea psihologică și intervenția copilului cu istoric de abuz etc.

 

Despre Asociația No Abuse

Asociația No Abuse (www.noabuse.ro) luptă împotriva violenței domestice și a abuzului prin campanii de informare, conștientizare și educare, servicii de mediere și advocacy.  Prin acțiunile sale, Asociația aduce în dezbatere publică fenomenul violenței în familie și atrage atenția diferitelor categorii de public țintă în ceea ce privește implicațiile pe termen lung pe care le generează comportamentele violente.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: Societatea civila, impotriva violentei | Asociatia O sansa pentru Viitor

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.