B.Y.S.C. 2 – Asociaţia Curba de Cultură anunţă încheierea cu succes a proiectului BYSC 2
Building Youth Supportive Communities 2 este un proiect dezvoltat şi implementat de Asociaţia Curba de Cultură şi creat cu scopul de a crește nivelul de solidaritate și suport pe care comunitatea îl oferă tinerilor. BYSC 2 – după cum îi spune și numele este cel de-al doilea proiect implementat în comuna Izvoarele, Prahova, care are ca scop susținerea tinerilor și crearea unui cadru de dezvoltare personală în comunitățile din care aceștia provin.
Pentru atingerea acestui scop proiectul BYSC 2 a reunit trei voluntari străini din Italia, Cehia și Estonia care pentru șase luni, (august 2016 – ianuarie 2017) au organizat evenimente interculturale, activități interactive, cinema în aer liber precum și ateliere de lucru manual, gravat în nuci de cocos, artă grafică, dezvoltare personală, sau limba engleză. Folosind metode de educație participativă cei trei voluntari au vizitat saptămânal școlile din satele comunei Izvoarele (Izvoarele, Homorâciu, Schiulești și Cernești) și bilunar liceele Romeo Constantinescu și Nicolae Iorga din Vălenii de Munte precum și Liceul Tehnologic Măneciu din comuna Măneciu și au desfășurat lecții interactive de educație interculturală, au făcut decorațiuni pentru diferite sărbători (Haloween, Crăciun), au discutat despre țările din care provin și despre diferențele dintre culturi, au promovat voluntariatul și educația participativă și i-ai indemna pe copii și tineri să facă voluntariat și să ia parte la mobilități de învățare precum cele din cadrul programului European Erasmus+.
Activitățile nu s-au desfășurat doar la școli ci și în alte locații precum Centrul de Tineret al Asociației Curba de Cultură (atelierele de lucru manual, atelierele de gravat în nuci de cocos, atelierele de desen), centrele culturale din satele Izvoarele și Homorâciu (seri interculturale), parcurile din aceleași sate (cinema în aer liber în perioada august – septembrie 2016), dar și Centrul Cultural din Vălenii de Munte (proiecții de film săptămânale în perioada septembrie – noiembrie 2016). De asemenea Ziua Internațional a Voluntarilor a fost marcată și de cei trei voluntari care împreună cu tinerii din comunitate au organizat un eveniment de tip Bibliotecă Vie în care noua invitați, foști și actuali voluntari SEV au poveste despre experiența lor într-ale voluntariatului prin ale țări.
Acum proiectul este la final și voluntarii se vor întoarce acasă însă rezultatele muncii lor rămân în comunitate, viețile a mai bine de 300 de elevi au fost influențate pozitiv de timpul petrecut cu aceștia, iar profesorii lor au devenit mult mai încrezători în metodele de educație nonformală. În plus, impactul muncii acestora s-a revărsat asupra centrului de tineret al asociației, numărul tinerilor care îl frecventează crescând iar interesul lor pentru cunoaștere și învățare fiind tot mai avid.
Proiectul Building Youth Supportive Communities 2 este cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul ERASMUS+, gestionat în România de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.
Mai multe detalii pe www.curbadecultura.ro
Curba de Cultură este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, dedicată învăţării nonformale, culturii şi oportunităţilor de participare ale tinerilor din mediul rural din România. Scopul asociaţiei este de a revitaliza mediul rural din România. Misiunea Curbei de Cultură este să contribuie la dezvoltarea adolescenţilor şi tinerilor ca parte integrantă din comunităţile în care trăiesc, folosind educaţia nonformală ca sistem complementar sistemului formal de educaţie.
Un comentariu
Pingback: Curba de Cultură Au trecut deja 3 luni din 2017