Arheologie experimentală în Transilvania

0

Asociaţia Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, înfiinţată în anul 2006 de un grup de entuziaşti având cu toţii acelaşi ţel, şi anume, recuperarea istoriei naţionale din perioada medievală şi promovarea valorilor cavalereşti – onoare, curaj, dragoste de adevăr – împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a României – anunţă vernisajul expoziţiei temporare „Recuperarea valorilor de patrimoniu – Arheologie experimentală în Transilvania”, care va avea loc miercuri, 19 octombrie 2011, începând cu ora 17.00 la Muzeul Naţional de Istorie a României, Calea Victoriei, nr. 12, Bucureşti.

În contextul oportunităţii financiare asigurate de grantul acordat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, A.O.C.H. a organizat alături de partenerii săi – Primăria Municipiului Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor, Muzeul Municipal Câmpulung, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Fundaţia Transylvania Trust şi alte cinci organizaţii cu experienţă în procesul de reconstituire medievală – un proiect de cercetare care vizează recuperarea valorilor specifice perioadei medievale prezente în spaţiul transilvănean, printr-un procedeu inovativ de cercetare, denumit arheologie experimentală.

În cadrul proiectului intitulat Recuperarea valorilor de patrimoniu şi întărirea identităţii culturale Atelier de arheologie experimentală în Castelul Corvineştilor au fost organizate o serie de ateliere, dintre care amintim: atelierul Cortul Armurierilor, atelierul de pielărie destinat reproducerii după metode tradiţionale a artefactelor din piele utilizate în Evul Mediu, atelierul de cusut manual şi broderie, atelierele de prelucrare a lemnului, atelierul dedicat reconstituirii obiceiurilor culinare din epocă, atelierul dedicat reproducerii dansurilor medievale şi un altul consacrat reconstituirii obiceiurilor legate de nuntă şi înmormântare.

O parte din artefactele produse cu metode tradiţionale, precum şi prezentarea pe larg a ipotezelor şi concluziilor care au fost evidenţiate în cadrul atelierelor sunt prezentate publicului larg din Cluj, Bucureşti şi Câmpulung Muscel prin intermediul unor expoziţii temporare.

În Bucureşti, expoziţia va fi deschisă între 19 octombrie şi 02 noiembrie 2011.

Aceasta nu va fi o expoziţie obişnuită. Aceasta va fi o expoziţie-instalaţie, o instalaţie, o expoziţie-experiment sau poate doar un experiment. Oricum, asta publicul decide. De fapt, este vorba despre o expoziţie în care publicul crează conţinutul, iar muzeograful ia o pauză.


Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează