Arheologie experimentală în Transilvania

0

Asociaţia Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, înfiinţată în anul 2006 de un grup de entuziaşti având cu toţii acelaşi ţel, şi anume, recuperarea istoriei naţionale din perioada medievală şi promovarea valorilor cavalereşti – onoare, curaj, dragoste de adevăr – împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a României – anunţă vernisajul expoziţiei temporare „Recuperarea valorilor de patrimoniu – Arheologie experimentală în Transilvania”, care va avea loc miercuri, 19 octombrie 2011, începând cu ora 17.00 la Muzeul Naţional de Istorie a României, Calea Victoriei, nr. 12, Bucureşti.

În contextul oportunităţii financiare asigurate de grantul acordat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, A.O.C.H. a organizat alături de partenerii săi – Primăria Municipiului Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor, Muzeul Municipal Câmpulung, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Fundaţia Transylvania Trust şi alte cinci organizaţii cu experienţă în procesul de reconstituire medievală – un proiect de cercetare care vizează recuperarea valorilor specifice perioadei medievale prezente în spaţiul transilvănean, printr-un procedeu inovativ de cercetare, denumit arheologie experimentală.

În cadrul proiectului intitulat Recuperarea valorilor de patrimoniu şi întărirea identităţii culturale Atelier de arheologie experimentală în Castelul Corvineştilor au fost organizate o serie de ateliere, dintre care amintim: atelierul Cortul Armurierilor, atelierul de pielărie destinat reproducerii după metode tradiţionale a artefactelor din piele utilizate în Evul Mediu, atelierul de cusut manual şi broderie, atelierele de prelucrare a lemnului, atelierul dedicat reconstituirii obiceiurilor culinare din epocă, atelierul dedicat reproducerii dansurilor medievale şi un altul consacrat reconstituirii obiceiurilor legate de nuntă şi înmormântare.

O parte din artefactele produse cu metode tradiţionale, precum şi prezentarea pe larg a ipotezelor şi concluziilor care au fost evidenţiate în cadrul atelierelor sunt prezentate publicului larg din Cluj, Bucureşti şi Câmpulung Muscel prin intermediul unor expoziţii temporare.

În Bucureşti, expoziţia va fi deschisă între 19 octombrie şi 02 noiembrie 2011.

Aceasta nu va fi o expoziţie obişnuită. Aceasta va fi o expoziţie-instalaţie, o instalaţie, o expoziţie-experiment sau poate doar un experiment. Oricum, asta publicul decide. De fapt, este vorba despre o expoziţie în care publicul crează conţinutul, iar muzeograful ia o pauză.


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.