Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Antreprenori din comunități vulenarbile de romi din județele Olt, Dolj, Gorj au dezvoltat mici afaceri în agricultură și construcții

0

VÂNTUL SCHIMĂRII A-NCEPUT DIN SUD

Partenerii proiectului zefiR vă invită să vizionați documentarul “Vântul schimbării a-nceput din Sud” care ne prezintă o realitate românească cu provocările micilor antreprenori din comunitățile vulnerabile de romi și avântul schimbării în bine pe care îl produc succesele lor.

Auzim des vorbindu-se despre antreprenori în România, despre cât e de dificil succesul iar mass-media îi încununează cu lauri pe cei care răzbesc. Dar cum rămâne cu antreprenoriatul acolo unde România are cea mai mare nevoie de el?

Aproape jumătate din populația României locuiește la sat. Iar proporția de romi din mediul rural este chiar mai mare, aproximativ 60 la sută. Majoritatea acestora, din cauza problemelor sociale și economice, trăiesc deja sau sunt în pragul sărăciei, potrivit statisticilor guvernamentale. Peste trei milioane de români au părăsit țara în ultimii 10 ani, conform ONU, pentru că nu reușesc să ducă un trai decent aici.

Sudul României este una dintre cele mai afectate zone de acest fenomen. Aici găsim foarte multe comunități izolate în care nu s-a investit, nu există infrastructură și unde nu doar oamenii, ci și informațiile ajung cu dificultate.

Proiectul zefiR, Împreună pentru puterea de acțiune, a început în 2013 și a avut ca scop reducerea diferențelor de trai dintre comunitățile de romi și populația majoritară din rural, prin creșterea accesului la servicii de educație, sănătate și pe baza unui proces de dezvoltare comunitară. Astfel, în 12 comunități din județele Olt, Dolj și Gorj s-au format grupuri de inițiativă care au lucrat la proiecte comunitare proprii, s-au înființat programe de școală după școală și s-au deschis centre medico-sociale.

Pentru că sărăcia este una dintre principalele probleme ale acestor comunități, în 2016 s-a dat startul și unei componente de dezvoltare economică ce a sprijinit fie antreprenorii deja existenți, fie pe cei cu potențial de a deveni antreprenori, să-și dezvolte afaceri. În proiect, 30 de familii au primit finanțări și consiliere pentru a dezvolta activități economice noi sau deja existente în domeniul tinichigeriei, construcțiilor, agriculturii și creșterii animalelor.

Componenta de dezvoltare economică a proiectului ZefiR a avut o rată de succes cu mult peste medie pentru afacerile susținute, 90% din afaceri continuând și anii următori. Au făcut diferența cursurile de antreprenoriat, marketing si management financiar și finanțările între 2500 și 15 000 CHF, astfel 13 activități economice au dobândit personalitate juridică și 42 de antreprenori și-au crescut capacitatea de a produce, promova și vinde produsele lor.

Succesul acestor mici antreprenori se datorează câtorva abordări chieie ale proiectului. Întâi, echipa zefiR lucrase deja în aceste comunități unde se formase un nucleu de oameni cu inițiativă iar procesul de selecție al celor care au primit sprijin administrativ și financiar a fost unul foarte riguros. Apoi, s-a investit mult timp în consultare și instruire, au avut loc zeci de întâlniri care i-au ajutat pe beneficiari să înțeleagă procesul birocratic al legalității, noțiuni financiare, de marketing și antreprenoriat.

Dar poate cea mai importantă abordare pe care a adus-o proiectul zefiR în sprijinul antreprenorilor a fost lipsa prejudecăților și încrederea. După cum arată și documentarul, echipa proiectului a știut că acești oameni nu sunt ”leneși și fără chef de muncă” ci dimpotrivă, în aceste comunități găsim muncă nevalorificată. Nu toți renunță și părasesc țara după condiții mai bune, familia îi ține aici și dacă cresc oportunitățile și înfruntă birocrația, mulți rămân sau se întorc cu dorință de muncă.

Acești oameni sunt adevarați pionieri în comunitățile lor, riscul lor de a se avanta în afaceri poate însemna și să nu aibă ce mânca însă succesul lor formează următoarea generație, ”Copiii își formează o disciplină uitându-se la părinți” spune antropologul Vintilă Mihăilescu, și  îi inspiră și pe alții creând  comunități mai puternice, un Sud mai bogat și o Românie mai câștigată.

Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană

Documentarul îl puteți viziona aici și aici.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.