Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Acord de mediu pentru defrișarea a 159 de hectare de pădure în Gorj anulat în instanță

0

Bankwatch România și Greenpeace România au obținut în instanță anularea acordului de mediu [1] pentru scoaterea din circuitul silvic și defrișarea a 159 de hectare de pădure, unde ar fi urmat să se extindă cariera de lignit Roșia, județul Gorj[1].

Acordul de mediu a fost anulat de Tribunalul București deoarece a fost emis doar pentru defrișarea pădurii care ocupă terenul din care Complexul Energetic Oltenia (CEO) urmărește să extragă lignit. Realizarea exploatării ar crea în fapt un impact semnificativ prin micșorarea acestei suprafețe împădurite și astfel reducerea capacității de stocare a CO2 sau a celei de fixare a solului. Impactul asupra climei, asupra calității aerului, asupra sănătății populației, asupra apelor de suprafață și subterane, nu sunt deloc evaluate ca urmare a nerealizării unei evaluări de mediu complete.

padure de toamna

Susținem că analizarea impactului unui asemenea proiect asupra climei este obligatorie. Schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare la adresa omenirii, prin urmare considerăm inacceptabilă o asemenea omisiune în acordul de mediu, a completat Ionuț Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace Romȃnia. Nici măcar partea referitoare strict la defrișare nu este realizată corect: documentul ignoră prevederi ale Codului Silvic, care condiționează scoaterea terenurilor din fondul forestier de compensarea fizică a suprafeței de pădure defrișată.

De la data formulării acțiunii până la data pronunțării, SC CEO SA a fost nevoită să demareze proceduri de evaluare a impactului asupra mediului pentru toate cele 11 cariere de lignt care se extind, ca urmare a declanșării procedurii de infringement împotriva României de către Comisia Europeană. Cu toate acestea, în fața instanței compania susține în continuare că nu este necesară nici evaluarea de mediu și nici obținerea unei autorizații de construire, sfindȃnd practic legislația în vigoare. Solicităm astfel SC CEO SA să recunoască în instanță că practica anterioară și acordurile de mediu emise numai pentru defrișare nu sunt legale și să stopeze de urgență extinderea ilegală a carierelor de lignit, a declarat Cătălina Rădulescu, avocat.

Mai mult, acordul de mediu nu analizează efectele cumulative cu alte proiecte, deși proiectul de față ar trebui să fie implementat în bazinul carbonifer Jiu, unde există alte exploatări de lignit– aflate în curs de extindere pe suprafețe foarte mari (peste 1700 ha de pădure defrișată) – toate deținute de Complexul Energetic Oltenia. Agenția de Protecția Mediului Gorj ignoră așadar impactul celorlalte cariere aflate fie doar în exploatare, fie și în exploatare și în curs de extindere, pe care aceeași instituție le aprobă.

Defrișarea a aproape 160 de hectare de pădure în vederea extinderii unei exploatări de lignit într-o zonă în care milioane de tone de cărbune sunt arse în fiecare an este un act nefiresc. Extinderea carierei în acel spațiu înseamnă mai multă poluare, mai mult praf, zgomot și vibrații, activitatea extractivă apropriindu-se îngrijorător de locuințele oamenilor. Iar „importanța majoră” a minei este chestionabilă în condițiile în care Romȃnia și-a asumat ținte de reduceri ale emisiilor de CO2 față de partenerii europeni, a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch Romȃnia.

Această victorie în instanță face parte dintr-o serie de decizii similare, cele mai recente ducȃnd la anularea a două acorduri de mediu pentru extinderea carierei Pinoasa, unul pentru 130[2] și unul pentru 80 de hectare de pădure[3].

În calitate de pârâte, Complexul Energetic Oltenia și Agenția pentru Protectia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanței în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Până la acest moment, decizia instanței nu a fost comunicată formal părților.

[1] Acordul de mediu nr. 10/14.05.2014 pentru „Scoaterea din circuitul silvic (inclusiv defrișarea) a suprafeței de 159,86 hectare din UP II Valea cu apă și UP I Strȃmba” a fost emis de Agenția de Protecție a Mediului Gorj pentru continuarea lucrărilor de extragere a lignitului în cadrul perimetrului de licență al carierei Roșia, care aparține Complexului Energetic Oltenia.

[1] http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000635602&id_inst=3

[2] http://faracarbune.ro/oprirea-defrisarilor-in-gorj-cotinua-bankwatch-si-greenpeace-opresc-in-instanta-defrisarea-a-inca-130-hectare-de-padure/

[3] http://faracarbune.ro/padure-de-80-de-hectare-salvata-de-la-defrisare-in-judetul-gorj/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.