Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A început concursul de dezbateri din cadrul proiectului “O oră pentru democrație”

0

A început marea provocare pentru liceenii noștri din Drobeta-Turnu Severin. Pe parcursul a două luni, 220 de elevi din cadrul proiectului “O oră pentru democrație” participă la concursul de dezbateri organizat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, în urma căruia vor fi aleși cei 12 elevi care vor merge la o școală de vară, în Elveția. Participanții studiază la cele trei licee partenere ale proiectului – Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Odobleja”, Colegiul Național „Gheorghe Ţițeica” și Colegiul Tehnic „Decebal”.

Concursul de dezbateri a început pe 28 martie și durează până pe 15 mai, când are loc finala. Acesta se va desfășura în patru etape la Colegiul Tehnic „Decebal” și Colegiul Național „Gheorghe Ţițeica” , respectiv cinci etape la  Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Odobleja”. O echipă va fi compusă din patru membri, fiecare membru participând la susținerea argumentelor. Echipele se confruntă între ele în funcție de moțiunea pro/contra extrasă și vor fi arbitrate de profesorii din cadrul programului pilot.

dezbateri

Elevii vor trage la sorți temele care urmează a fi dezbătute în cadrul concursului, printre acestea  se numără mass-media, formele de guvernământ sau rolul tinerilor în societate. Fiecare echipă are la dispoziție 15 minute pentru a-și susține argumentele pro sau contra. În finala din 15 mai se vor întrece șase echipe, câte două de la fiecare liceu, iar echipele câștigătoare vor merge în Elveția pentru a experimenta  democrația participativă. Finala va fi arbitrată de un reprezentant al ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică).

Scopul concursului este conștientizarea de către elevi a importanței participării active în societate și de a oferi cunoștiințele și instrumentele necesare implicării în comunitate.

Școala de vară din Elveția va avea loc între 13 și 18 iunie, iar agenda include  o vizită la Berna, unde elevii  vor lua parte la o dezbatere din cadrul Parlamentului Elvețian, o vizită la ambasada României în Elveția și un training nonformal. Participanții vor avea ocazia să cunoască alți elevi de vârsta lor, liceeni în Lucerna, Elveția, și să viziteze diverse obiective turistice.

O oră pentru democrație” este implementat de Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană alături de Asociația Româno-Elvețiană pentru Sprijin în Integrare din Elveția Centrală, Colegiul Naţional Pedagogic „Stefan Odobleja”, Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica” şi Colegiul tehnic „Decebal”. Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.