A fost gasit Bucurestiul pierdut?

0

„În căutarea Bucureştiului pierdut”: 80 de bucureşteni au ieşit în weekendul acesta pe străzi să-şi caute patrimoniul arhitectural.

Concursul de explorare urbană „În căutarea Bucureştiului pierdut” a scos pe străzi 66 de concurenţi şi 14 activişti, arhitecţi şi urbanişti, pentru a redescoperi împreună valoarea patrimoniului arhitectural al Capitalei şi ameninţările la care este supus.

În echipe de câte doi, participanţii au explorat traseele  Magheru, Labirint, Calea Călăraşi şi Căderea Bastiliei, Lascăr Catargiu şi Filipescu, ce reprezintă 4 din cele 12 zone protejate cartate de Primărie. Cu clădiri datând încă din secolul XIX, aceste zone au un regim special care permite numai anumite tipuri de construcţii în zonă şi lucrări asupra clădirilor care sunt considerate de interes naţional sau local.

Rezultatele: două echipe pe locul I premiate cu câte două biciclete, 30 de echipe care au terminat traseul premiate cu cărţi despre Bucureşti, şi un oraş premiat cu locuitorii care l-au descoperit  şi în versiunea lui de valoare patrimonială“De mult nu am  mai mers cu ochii aşa căscaţi prin oraş. E frumos dom’le dacă ştii unde să te uiţi. Am descoperit case vechi şi străzi de care uitasem că există”

Identificarea stilurilor art deco sau neoromanesc, culegerea legendelor urbane, consultarea localnicilor asupra soluţiilor de reabilitare a caselor, fotografii , sugerarea unor idei de reconversie a clădirilor abandonate sau găsirea celei mai vechi case din zonă, au fost o parte din cele 25 de sarcini  evaluate de juriul format din Doina Vella (distrugeri.ro), arhitectul Adrian Balţeanu  şi Romulus Bena ( Prietenii Şcolii Centrale), juriu care împreună cu ceilalţi experţi prezenţi au subliniat că avem atât dreptul de a ne bucura de oraş, cât şi responsabilitatea de a –l proteja.

Continuăm explorarea pe www.bucurestiulpierdut.ro, unde până pe 1 iulie puteţi vota propunerile de viitor pentru aceste zone, realizate de concurenţi pe baza experienţei lor de pe teren. Tot pe website se colectează de la bucureşteni semnale de alarmă pentru casele monument în pericol, exemple pozitive de restaurare, opinii şi propuneri de soluţii. Alături de materialele din concurs, ele se vor transforma în planuri de valorificare a acestor zone care vor ajunge la Primăria Municipiului Bucureşti şi la celelalte instituţii responsabile.

„În căutarea Bucureştiului pierdut” este derulat de Centrul de Resurse pentru Participare Publică în parteneriat cu Asociaţia Bucureşti şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, şi este finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Central and Eastern European Trust for Civil Society.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează