Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

8000 de suflete într-unul singur, la Balkanik Festival!

0

Timp de 3 zile și 3 nopți, Grădina Uranus din București s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare, a prins culoare și viață pe ritmuri balcanice. Peste 8000 de oameni au participat la cea de-a treia ediție a Festivalului Balkanik, primul festival autohton de muzică şi cultură balcanică.

Petrecerea a început vineri, cu un concert electrizant al trupei Kal, o trupă romani de world music din Serbia și a continuat cu un extraordinar concert susținut de celebra Fanfară Ciocârlia din Zece Prăjini. Mulțimea prezentă a intrat în atmosfera de petrecere, iar energia de pe scenă a coborât pe chipul fiecărui spectator. Fustele colorate au început a se învârti, aplauzele să curgă, la fel și mustul în pahare.

Cea de-a doua zi la Balkanik i-a adus pe scenă pe cei de la Taraful Haiducilor din Clejani, într-o formă de zile mari. Instrumentiști unici, cu un talent nativ greu de egalat, membrii tarafului au oferit muzică autentică românească, iar ritmurile au ridicat mulțimea la dans încă de la primele acorduri. A doua parte a serii a cucerit inimile celor prezenți. Alexander Bălănescu, alături de un quartet de coarde, a adus repertoriul Mariei Tănase la București, la 100 de ani de la nașterea marii artiste. Oameni cu lacrimi în ochi au sărbătorit rădăcinile românești, iar sunetul s-a împletit cu un mix de proiectii din arhiva de filme a Mariei Tănase, dar și vizualuri semnate de Klaus Obermaier, media-artist și coregraf consacrat în colaj.

Alexander Balanescu Quartet

Duminică, pe scena Balkanik au urcat Shukar vs Iagalo care au încălzit publicul cu acordeonul lor plin de ritm. Au urmat apoi cei de la Steaua de mare, pe care publicul i-a numit „psihedelicii de la Balkanik”, cu ritmuri orientale pe acorduri de vioară. Atmosfera a fost incendiată de trupa Crispus din Sibiu care au oferit un spectacol de foc şi artificii care a uimit şi impresionat mulţimea adunată în Grădinas Uranus. Seara s-a încheiat cu revelaţia festivalului, trupa Kottarashky and The Rain Dogs din Bulgaria, o trupă de muzică etno-electronică.

„Este un real succes să avem un număr aproape dublu de spectatori faţă de anul trecut, au venit persoane chiar din Japonia sau Norvegia, special pentru festival. Mă bucur că din ce în ce mai mulţi oameni apreciază atmosfera de la Balkanik”, a declarat Daniel Mitulescu, directorul festivalului.

Pe parcursul celor 3 zile, în Grădina Uranus a avut loc şi un târg meşteşugăresc cu obiecte tradiţionale şi hand made, ateliere de citit în tarot şi chiromaţie, body painting, de cercei din bănuți, de realizat brățări cu motive tradiționale. Spectatorii au avut ocazia de a degusta din mâncarea tradiţională la ceaun sau mustul proaspăt adus din vie.

Ne vedem anul viitor!

 

Un eveniment Asociația Culturală Metropolis, powered by Metropolis Film, sponsor Apa Nova, Ciuc, cu sprijinul Institutului Cultural Român, ARCUB, Primăriei Sectorului 5, partener Hotel Caro.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.