Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

550 de proiecte vor fi analizate în scopul identificării de bune practici în parteneriatele pentru responsabilitate socială

0

Federația Junior Chamber International (JCI) România, în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, alături de Asociația “Institutul pentru Politici Sociale” anunță demararea cercetării naționale “Identificarea bunelor practici în parteneriatele pentru responsabilitate socială”, în cadrul proiectului „Acționăm Responsabil! – Rețeaua Socială RSC”.

În perioada octombrie 2011 – februarie 2012, 550 de proiecte de responsabilitate socială implementate în parteneriat vor fi analizate conform unei grile de criterii atent edificate, menită să sintetizeze aspectele-cheie ale dezvoltării de mișcări și inițiative cu real impact pentru societate. La finalul acestei cercetări, proiectele selectate ca exemple de bune practici vor fi incluse în cadrul unui ghid de promovare a responsabilității sociale, ce va fi publicat în peste 1000 de exemplare cu distribuție targetată și pus la dispoziție publicului larg în format electronic pe portalul proiectului – www.actionamresponsabil.ro.

Acest ghid va fi punctul de plecare pentru toți cei ce vor dori să inițieze ulterior acțiuni de responsabilitate socială, oferind repere esențiale în ceea ce privește abordarea diverselor probleme specifice cu care se confruntă societatea românească și acționând ca un instrument coerent de orientare continuă spre cea mai bună practică. Mai mult decât atât, va permite celor interesați să înțeleagă cum anume s-au obținut cele mai bune practici, ce anume plasează proiectele proprii în urma celor mai bune practici și cum anume, printr-o îmbunătățire permanentă a propriei activități, se poate reduce acest decalaj.

“Ca indivizi, cei mai mulți dintre noi am fost formați în spiritul raportării la comunitatea din care facem parte. Încă de la vârste timpurii, am căutat repere și modele de success care să ne ghideze și care să ne inspire în calea noastră spre dezvoltare și succes personal și profesional.

Similar, din perspectivă organizațională, accesul la o colecție de resurse care să reunească chintesența experiențelor practice ale altor actori din societate, cu efect notabil asupra acesteia, ne poate fi de real ajutor în identificarea manierei optime de abordare a problemelor cu care se confruntă societatea în ansamblul său, în așa fel încât finalitatea să fie aceea de a genera o schimbare pozitivă în cadrul acesteia și de a reactiva simțul și implicarea civică în rândul indivizilor care o definesc.”

Rodica Lupu, Program Development Chairman, JCI Europe, Manager proiect

Cercetarea reprezintă o oportunitate excelentă pentru ca organizațiile din România să-și promoveze proiectele,  deoarece face posibilă prezentarea acestora ca modele de succes, în urma unei analize bazate pe indicatori de performanță clar definiți și într-un context ce asigură transparența și obiectivitatea demersului. Mai mult decât atât, demersul este unul de amploare, echipa de proiect propunându-și să identifice tendințele la nivel național în ceea ce privește proiectele de responsabilitate socială desfașurate în parteneriat, atât din punct de vedere al problemelor sociale pe care le abordează, cât și din punct de vedere al tipologiei parteneriatelor și al impactului concret pe care îl au în rândul societății civile.

Printre beneficiile participării la cercetare, menționăm: promovarea proiectului și organizației la nivel național; prezența în cadrul unui ghid de referință în domeniul responsabilității sociale, realizat exclusiv pe criterii de performanță și exemplaritate; recunoașterea rezultatelor obținute și a meritelor echipei de proiect într-un cadru oficial și reprezentativ; posibilitatea de a atrage parteneri și finanțatori pentru proiectele viitoare ale organizației; consolidarea relațiilor parteneriale existente și atragerea de noi susținători și voluntari, etc.

Pentru a înscrie în cercetare un proiect, organizațiile interesate sunt invitate să acceseze portalul www.actionamresponsabil.ro, în cadrul căruia vor găsi informații detaliate cu privire la criteriile de eligibilitate și metodologia de evaluare a proiectelor și de unde vor putea descărca chestionarul de pre-selecție, necesar identificării proiectelor eligible. Ulterior, pe baza unui formular complex de analiză, se vor colecta informații detaliate despre proiectele selectate și se va aplica grila de criterii, conform metodologiei de evaluare. Criteriile de evaluare sunt grupate în  15  categorii de indicatori, dintre care primele 8  grupe  se referă la evaluarea proiectului în sine, iar ultimele 7 grupe – la evaluarea relației parteneriale.

Informații complete despre etapele cercetării, modalitatea de anunțare și promovare a proiectelor selectate și diseminarea ghidului vor fi publicate pe parcursul desfășurării cercetării, în cadrul portalului www.actionamresponsabil.ro.

Proiectul „Acționăm Responsabil! – Rețeaua Socială RSC” beneficiază de finanțare nerambursabilă din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

—-

Despre proiectul „Acționăm responsabil! – Rețeaua Socială RSC”

Proiectul „Acționăm responsabil! – Rețeaua Socială RSC” este destinat promovării dialogului social și soluționării provocărilor cu care diferite organizații se confruntă în implementarea inițiativelor de responsabilitate socială. Până în prezent, echipa a creat deja o rețea de peste 200 de membri din cele 8 regiuni de dezvoltare, aceștia comunicând în permanență informații, știri și rapoarte de RSC prin intermediul portalului www.actionamresponsabil.ro.

În primele unsprezece luni de proiect, au avut loc 7 conferințe regionale și 2 conferințe naționale, acestea reunind peste 700 de participanți, reprezentanți din corporații, IMM-uri, patronate, asociații și diverse organizații ale societății civile. Cele 8 centre regionale asigură în mod constant asistență directă organizațiilor și persoanelor interesate, la sediile din orașele: București, Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Craiova, Ploiești. De asemenea, în luna august 2011, a avut loc pe litoral o primă serie de workshop-uri pe tema „Parteneriate sustenabile și bune practici în responsabilitatea socială”, care au oferit cadrul perfect pentru ca cei 160 de participanți să dezbată provocările cu care se confruntă în implementarea proiectelor sociale și să creioneze inițiative comune de RSC, evenimentul atingându-și astfel scopul de a asigura transferul de know-how și de a permite participanților să interacționeze și să se antreneze în schimburi de opinii și de experiență în timp real.

Împreună cu partenerii noștri – membrii Rețelei Sociale RSC, ne propunem să creștem nivelul de conștientizare în sensul responsabilității sociale și să reactivăm răspunderea la nivel individual, astfel încât să generăm schimbări vizibile de mentalitate și conduită. Astfel, până la sfârșitul proiectului (octombrie 2013), urmează să mai aibă loc o a doua serie de workshop-uri și alte 4 conferințe naționale, dar și un concurs național de proiecte de RSC, un program de asistență și unul de  cursuri de formare adresate membrilor rețelei, menite să aibă ca finalitate crearea un corp de experți în domeniul RSC. În tot acest timp, organizațiile interesate să participe la dialogul social sunt invitate să se înscrie în rețea și să folosească platforma de socializare din cadrul portalului www.actionamresponsabil.ro. În tot acest timp, organizațiile interesate să participe activ la dialogul social sunt invitate să se înscrie în rețea, accesând platforma de socializare din cadrul portalului.

Despre inițiatorii proiectului:

Junior Chamber International (JCI) România este o organizație de tineri lideri, antreprenori și profesioniști afiliată rețelei mondiale Junior Chamber International, care numără mai mult de 200.000 de membri în peste 120 de țări. Organizația activează în România din 2002, timp în care reprezentarea sa regională s-a extins în 16 orașe, prin intermediul celor aproximativ 200 de membri ce activează în arii precum: business, comunitate, dezvoltare personală și internaționalism.

 

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului asigură o platformă de suport vitală proiectului, grație infrastructurii, expertizei și resurselor umane antrenate în acest scop. Portofoliul ministerial de proiecte cu finanțare europeană cuprinde inițiative cu o componentă de responsabilitate socială, precum “Cartea Dunării Albastre” și “Academia Oracle”.

Asociația „Institutul pentru Politici Sociale” a fost creată pentru a răspunde nevoilor exprimate de grupurile defavorizate în ceea ce privește dreptul acestora de a participa activ în societate și a accesului la resurse de orice natură. Printre proiectele sociale cu finanțare europeană derulate de Asociație în anul 2010 se regăsesc: „Centrele de Incluziune Socială – oportunitate pentru facilitarea participării pe piața muncii a grupurilor vulnerabile” și „Rețeaua Autorităților Competente pentru Calificările Profesionale din România (IMI PQ NET România)”.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.