Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

18.750 de lei donați și trei inițiative locale susținute la Cercul Donatorilor PACT

0

Ne simțim datoare să dăm suflet, căci suflet am primit, cu emoții mari în fața sălii pline, Teodora Morozanu și Cristina Burcuș din comuna Viziru, județul Brăila, povestesc despre proiectul A.C.T.I.V. prin care și-au propus să creeze un Centru pentru tineret, în care vor desfășura programe de educație non-formală, vor organiza dezbateri și vor găsi împreună rezolvări pentru problemele celor tineri din comunitate. Cătălina Azamfirei (co-fondator PotȘiEu.ro), susținătorul lor la Cerc, îi încurajează și motivează sala să doneze pentru a-i înveseli și a contribui la dezvoltarea copiilor vizireni.

Aceasta este una dintre cele trei inițiative prezentate pe 26 noiembrie, la cea de-a patra ediție a Cercului Donatorilor PACT. În mansarda pastelată Simbio, peste 70 de oameni s-au adunat într-o seară a parteneriatului celor ce creează schimbare dăruind, după cum ne-au amintit Oana Iacob (Public Affairs Manager, JTI) și Radu Moțoc (Director Executiv, Asociația Techsoup), gazdele evenimentului. 18.750 de lei a fost suma pe care energia și implicarea oamenilor au transformat-o în realitate pentru trei comunități mici din sudul României.

Cercul Donatorilor_26 nov_foto Valentin Boboc

Cercul Donatorilor este tipul de eveniment care se potrivește foarte bine Fundației PACT, pentru că participanții înțeleg mult mai bine activitatea noastră de lucru în comunități și este evenimentul care aduce împreună, față în față, donatori cu oameni din comunități. Am simțit că a fost momentul zero al unei relații între aceste două părți, o relație care va crește cu timpul., spune Georgiana Cune, Manager de Proiect al Fundației PACT.

Ne-am gândit să punem noi umărul să facem parte din schimbare, nu să mai așteptăm de la alții., adaugă Cornelia Presadă, membră fondatoare a grupului de inițiativă din comuna Mircea Vodă, județul Brăila.

Grupul din Mircea Vodă dorește să construiască o casă tradițională pentru a păstra, promova și transmite următoarelor generații tradițiile și meșteșugurile locale. Ei vor merge la casele bătrânilor, unde vor strânge obiecte meșteșugite, pe care le vor expune pentru vizitatori, dându-le viață. De asemenea, membrii grupului vor organiza pentru copii ateliere de pictură pe sticlă și de țesut pentru a duce mai departe specificul locului.

Pentru mine a fost primul Cerc al Donatorilor la care am participat, prima dată când am susținut oficial un proiect dintr-o comunitate PACT și totodată prima dată când am vorbit în fața unui public așa numeros. M-am simțit înconjurat și ascultat de oameni deschiși, capabili să creeze transformarea în bine pe care PACT-ul o susține deja de ani buni. A fost o experiență intensă pe care cu siguranță o să vreau să o repet., spune Claudiu Constantin (programator și blogger), susținătorul lor.

Am avut emoții mari pentru că nu suntem obișnuiți să cerem, noi suntem obișnuiți să dăm, continuă Domnița Maftei, prezentând ultimul proiect al serii, din comuna Mahmudia, județul Tulcea. Acești oameni vor să motiveze tinerii și copiii din comunitate prin desfășurarea unor ateliere meșteșugărești, de artă fotorafică și dans clasic. În urma acestor ateliere, vor organiza și o Gală a talentelor pentru a promova și celebra rezultatele tinerilor. Andra Țărnea, membru în Cerc și susținătorul lor, povestește despre propria dezvoltare prin dans și ce diferență mare pot face aceste fonduri pentru viața copiilor și tinerilor din Mahmudia.

O seară a schimbărilor mici, dar cu impact, a comunității de donatori care începe în rural și crește pentru a duce tot mai departe un bine colectiv – astfel s-a încheiat a patra ediție a Cercului.

În fiecare an, Cercul Donatorilor PACT se întâmplă după exemplul The Funding Network (www.thefundingnetwork.org.uk) și cu sprijinul prietenilor de la Asociația pentru Relații Comunitare (www.arcromania.ro).

Mai multe povești despre oameni cu inițiativă care s-au mobilizat pentru comunitatea lor poți găsi pe platforma www.oameniisudului.com.

Context

Evenimentul face parte din proiectul „Activ pentru comunitatea noastră!”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.