Atelierul de Meşteşuguri
105 săteni din Vâlcea, Dolj şi Olt duc mai departe tradiţia ţesutului la război
105 săteni din regiunea Sud – Vest Oltenia au finalizat toamna aceasta cursul de ţesătorie manuală organizat de World Vision România în cadrul proiectului Atelierul de Meşteşuguri, program integrat de calificare, dezvoltare a competenţelor antreprenoriale, suport şi consiliere a resurselor umane, pentru dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale din mediul rural din regiunea Sud-Vest.
Festivitatea de absolvire va avea loc luni, 29 octombrie 2012, ora 10:00, la Biblioteca (Căminul Cultural) din satul Ulmetu, comuna Copăceni, judeţul Vâlcea. O dată cu diplomele certificate de Autoritatea Naţională pentru Calificări, ţesătorii, între care şi câţiva bărbaţi, vor primi subvenţii în valoare de 410 lei/ cursant.
Dintre beneficiari, 55 provin din judeţul Vâlcea, localităţile Copăceni, Frânceşti, Popeşti, Mihăeşti, Orleşti, Ioneşti şi Vaideeni, iar restul din judeţul Dolj, localităţile Bucovăţ, Vîrvoru de Jos, Palilula, Mîrşani, Breasta, Argetoaia, Ţuglui şi Leamna de Jos, şi Vitomireşti, Olt.
Evenimentul marchează finalul primei etape a proiectului pentru dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale în regiunea Sud – Vest Oltenia, respectiv faza de calificare în ţesătorie manuală. Ȋn etapa a doua, atât absolvenţii cursului de ţesătorie, cât şi meşteri populari care practică alte meşteşuguri au şansa să îşi îmbogăţească instruirea participând la cursuri de antreprenoriat, iar în cea de-a treia etapă se pot afilia asociaţiilor profesionale locale şi reţelelor de cooperare cu pensiuni rurale.
Cursurile de antreprenoriat se vor desfăşura în perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013 şi constau în consultanţă şi consiliere în legislaţie specifică, marketing, înregistrarea şi protecţia mărcii, scrierea unui plan de afaceri şi accesarea finanţărilor nerambursabile. La finalul sesiunii de formare, beneficiarii pot participa la un concurs de planuri de afaceri. Cele mai reuşite 25 de proiecte vor fi premiate cu finanţarea necesară demarării propriei afaceri.
Înscrierile au început in 25 octombrie 2012, la birourile World Vision România din Râmnicu Vâlcea (tel. 0736444821) şi Craiova (tel. 0736444820).
Pentru mai multe informaţii despre proiect şi evoluţia sa, vă invităm să vizitaţi website-ul atelieruldemestesuguri.worldvision.ro.
Fundaţia World Vision România desfăşoară „Atelierul de meşteşuguri” în cadrul Programului pentru agricultură şi dezvoltare economică care promovează investiţiile în capitalul uman din mediul rural cu scopul dezvoltării economiei locale competitive, sustenabile pe termen lung şi în acord cu valorile şi tradiţiile locale.
Prosperitatea familiilor este esenţială pentru bunăstarea copiilor, întrucât le oferă acestora şanse egale la educaţie şi dezvoltare. World Vision România implementează încă din anul 2003 activităţi care susţin dezvoltarea economică şi agricolă în mediul rural promovând atitudinea activă şi implicarea în schimbarea condiţiei de sărăcie în România.
www.worldvision.ro http://www.facebook.com/WorldVisionRomania
Despre World Vision România
World Vision este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, de dezvoltare şi advocacy punând în centrul activităţii bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile rurale, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspiraţi de valori creştine, lucrăm cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasã, etnie sau gen. Ȋn 22 de ani de prezenţă în România am ajutat peste 350.000 de copii şi adulţi, în 200 de comunităţi din 8 judeţe.
World Vision Romania crede în şanse egale pentru copii de la sate şi de la oraş. De aceea, derulează în comunităţile rurale unde este prezentă, programe de lungă durată pentru educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală. Copiilor li se facilitează astfel accesul la educaţie formală şi informală şi la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea comunităţii în care trăiesc.
Pentru informaţii specifice despre programe şi activităţi vă invităm să consultaţi Raportul Anual 2011.