Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

102 noi locuri de munca pentru persoanele din grupurile vulnerabile

0

102 locuri de muncă au fost înființate în acest an în cele nouă structuri de economie socială, care au fost inaugurate de Fundația Estuar, Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual și Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe.

Cele nouă întreprinderi sociale se află în cea mai mare parte în mediul rural, în localități precum Balotești, Afumați, Comana, Cornetu sau Mogoșoaia, acolo unde rata sărăciei este ridicată. Persoanele angajate sunt persoane vulnerabile – persoane cu dizabilități, rromi, femei aflate în situații de risc, familii monoparentale, familii cu mai mult de doi copii, victime ale violenţei în familie. În cadrul proiectului, un total de 150 de persoane au beneficiat și de cursuri de formare profesională, precum și de servicii integrate de dezvoltare a carierei (informare și consiliere profesională, orientare profesională, consiliere psihologică, asistență în noul loc de muncă).

IMG_3400

În cadrul proiectului, Fundația Estuar a inaugurat trei structuri de economie socială:

Centrul Respiro Comana, cu o capacitate simultană pentru 12 persoane cu dizabilități accentuate si severe, prin care a creat 18 locuri muncă – detalii pe http://centru-respiro.ro/

  • Centrul educațional pentru copiii isteți, cu o capacitate de 40 de copii simultan în București, prin care au fost create 11 locuri de muncă – detalii pe www.copilcuminte.ro;
  • Spălătoria auto Car Care în București, prin care au fost create 9 locuri de muncă – www.premiumcarwash.ro.

Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual a înființat trei întreprinderi sociale:

  • Spălătoria ecologică de haine și covoare Fulg de Nea, în Voluntari, județul Ilfov, prin care s-au creat 11 locuri de muncă; http://curateco.ro/
  • Atelierul de tâmplărie Meșterul Tâmplar, în comuna Afumați, județul Ilfov, prin care au fost create 12 locuri de muncă, http://www.mesterultamplar.ro/
  • Hotelul  pentru animale de companie Hello, Pet, în Balotești, județul Ilfov, prin care s-au creat 12 locuri de muncă, http://hellopet.ro/

Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe a coordonat înființarea a trei structuri de economie socială:

  • Serviciul de catering Laboratorul de Gusturi și Fapte bune, în comuna Mogoșoaia, județul Ilfov, prin care au fost create 8 locuri de muncă – http://laboratoruldegusturi.ro/;
  • Bistroul social The Tipping Point, în București, care a creat 13 locuri de muncă – http://tippingpoint.ro/;
  • Atelierul de Creație prin croitorie Comșa, în comuna Cornetu, județul Ilfov, prin care s-au creat 8 locuri de muncă – http://ateliercomsa.ro/.

De asemenea, cei trei parteneri au organizat și nouă evenimente (târguri și expoziții), prin care au fost promovate produsele și serviciile oferite de cele nouă structuri de economie socială, în București, Ilfov și Giurgiu.

Despre proiect

Proiectul „Sanse egale la angajare pentru persoanele vulnerabile” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Axa prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de intervenţie 6.1 “Dezvoltarea economiei sociale”. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fonduri-ue.ro.

Despre partenerii proiectului

Fundația Estuar este una dintre cele mai active organizații în domeniul sănătății mintale din țara noastră. Organizația a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociația Penumbra din Scoția și Liga Română de Sănătate Mintală și este prima organizație din România care a creat o rețea de servicii de îngrijiri comunitare de zi și locative, acreditate și recunoscute la nivel local, național și internațional, pentru adulții cu probleme de sănătate mintală. Echipa Estuar militează împotriva stigmatizării adulților cu probleme de sănătate mintală, pentru deschiderea și desființarea prejudecăților existente față de acest grup și pentru incluziune. Viziunea organizației pune accentul pe oferirea de alternative sociale pentru integrarea beneficiarilor fundației în comunitate, susținută și prin intermediul activităților de lobby și de advocacy. Mai multe detalii găsiți pe www.estuar.org.

Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual” oferă de 24 de ani servicii sociale, după modelul suedez pentru persoane cu dizabilități servere cât și pentru vârstnici cu posibilități financiare reduse sau fără familie. Înființată în 1992, cu sprijinul organizației suedeze „Individuell Manniskohjalp”, asociația are în prezent înscriși pe liste 250 de potențiali beneficiari ai serviciilor. 160 de persoane cu dizabilități și vârstnici beneficiază de serviciile asociației în fiecare pe an. Organizația a atras în ultimii doi ani 38 de sponsori companii, instituții, autorități, precum și 50 de donatori individuali și are 10 persoane cu dizabilități angajate atât în cadrul organizației cât și în afara acesteia, precum și un mare număr de voluntari. Pentru mai multe informații, accesați www.organizatia-suedeza.ro.

Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe oferă, încă din 2006, servicii psiho-sociale persoanelor aflate în situații de risc social, minorilor, tinerilor, persoanelor în vârstă, persoanelor cu nevoi speciale (dizabilități psihice, fizice și intelectuale) și altor categorii devaforizate, în vederea reducerii și prevenirii marginalizării și excluderii sociale. Proiectele organizației au vizat oferirea de servicii  rezidențiale, non-rezidențiale și de îngrijire la domiciliu, dezvoltarea unui sistem de îngrijire și suport, bazat pe asistență personalizată, precum și desfășurarea de activități cu caracter terapeutic. Echipa Fundației a fost implicată în dezvoltarea de proiecte de cercetare, investigație sociologică și identificare de probleme la nivelul comunității.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.