„Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare” în vizită la Ploieşti

0

Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Consiliul Judeţean Prahova, organizează expoziţia „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare”, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 28 octombrie 2011, la orele 11.00, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova (Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10). După vernisaj, la orele 12.00 va avea loc un simpozion ştiinţific.

După ce a fost expus în luna iulie 2011, pentru prima dată după restaurarea sa completă, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, la Muzeul Naţional de Istorie a României, stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare a fost „piesa de rezistenţă” a expoziţiei organizată la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei din Chişinău (august – septembrie 2011). Această versiune a expoziţiei, în cadrul căreia au fost prezentate în amănunt toate aspectele legate de această minunată broderie (începând de la descrierea sa amănunţită, continuând cu istoricul piesei, recuperarea sa şi terminând cu complicatul proces de restaurare şi cu drumurile stindardului de-a lungul existenţei sale) va putea fi admirată şi de cei care vor trece pragul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie din Ploieşti.

Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare este o broderie bizantină de secol XV, ce reprezintă imaginea iconografică a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare. Sfântul este aşezat pe tron cu o pernă roşie, cu genunchii uşor depărtaţi şi cu tălpile sprijinite pe corpul balaurului cu trei capete şi aripi. De jur împrejur piesa are o inscripţie slavonă cu rugăciunea donatorului (Ştefan cel Mare) către sfânt: „O, răbdătorule de patimi şi purtătorule de biruinţă, mare mucenice Gheorghe, care în nevoi şi nenorociri eşti grabnic apărător şi cald ajutor şi, celor necăjiţi, bucurie nespusă, primeşte de la noi şi această rugăciune, a smeritului robului tău, domnul Io, Ştefan Voievod din mila lui Dumnezeu, domn al Moldovei, păzeşte-l neatins în acest veac şi în cel viitor cu rugăciunile celor ce te cinstesc, ca să proslăvim în veci, Amin. S-a făcut în anul 7008 (1500) iar al domniei sale, 43”

În primăvara anului 1917, pe când România se afla în război, prin efortul consulului general român la Salonic, G.C. Ionescu, şi cu ajutorul generalului francez Maurice Sarrail, Regatul Român a recuperat de la Mânăstirea Zografu, acest preţios obiect. Trimis iniţial la Paris, stindardul a ajuns în ţară la sfârşitul anului 1919, fiind depus la Muzeul Militar Naţional; odată cu înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a României a intrat în colecţiile instituţiei noastre.

Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare a fost supus unui proces complex de restaurare şi, datorită eforturilor şi priceperii doamnei Spiridonia Macri, a „revenit” la viaţă şi va putea fi admirat încă multă vreme de acum înainte.

Expoziţia „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare” este deschisă în perioada 28 octombrie  – 15 decembrie 2011 la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova (Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10).


Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează