Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

TIMIȘOARA ÎN MIȘCARE: Aleargă pentru integrarea socială a tinerilor cu dizabilități!

0

VivArt te invită să participi la un program altfel de strângere de fonduri, unul activ, prin alergare!

Proiectul pentru care strangem fonduri se numeste ”POT SI EU!”. Proiectul urmărește integrarea socială a tinerilor cu dizabilități ușoare și medii, prin dezvoltarea deprinderilor necesare în viața de zi cu zi, pentru a le spori independența și încrederea în forțele proprii.

VivArt: “Pot şi eu!”

VivArt_poza2-300x225Proiectul urmărește integrarea socială a tinerilor cu dizabilități ușoare și medii, prin dezvoltarea deprinderilor necesare în viața de zi cu zi, pentru a le spori independența și încrederea în forțele proprii. Participanții la program vor lua parte la diverse activități de terapie prin artă, vor învăța să îndeplinească  sarcini domestice si să se descurce in oraș, de la orientare și folosirea mijloacelor de transport în comun pana la vizionarea de spectacole sau vizite la diverse instituții. Părinții lor vor primi sprijin in demersul angajării tinerilor in instituții cu ateliere protejate.VivArt este o asociație non-profit care oferă servicii de art-terapie și psihologie, activități educativ-creative și activități de formare profesională destinate dezvoltării bio-psiho-sociale a beneficiarilor. Echipa este formată din 2 art-terapeuți, 1 psiholog și 1 psihoterapeut cu peste zece ani de experiență în domeniul art-terapiei și psihoterapiei, care au beneficiat de formare de la specialiști ai unor organizații din Marea Britanie, au oferit training-uri in domeniile art-terapie si psihomotricitate în cadrul unor conferințe organizate la nivel național.

Beneficiarii serviciilor oferite în cadrul centrului sunt:

 • copii, adolescenți, adulți și vârstnici aflați în dificultate și persoane cu cerințe educaționale speciale
 • copii, adolescenți și adulți care doresc să-și îmbunătățească abilitățile
 • specialiști în domeniul social și educațional
 • organizații non-guvernamentale si structuri guvernamentale.

De ce e necesar proiectul?

Lipsa deprinderilor de autonomie personală și socială este o problemă pentru integrarea tinerilor cu dizabilități.  Implicarea emoțională a părinților lor si grija pe care sunt obișnuiți sa le-o poarte îi împiedică pe aceștia sa îi vadă ca pe niște tineri cu nevoi corespunzătoare vârstei lor de dezvoltare, ceea ce face si mai dificilă dezvoltarea autonomiei lor.  Pe de altă parte, este indiscutabilă necesitatea unor eforturi deosebite pentru ca acești tineri sa își însușească deprinderi de bază, de unde și nevoia de a apela la specialiști.  Părinții care au conștientizat acest lucru au constatat însă ca nu există locuri suficiente unde copiii lor sa poată primi sprijin pentru a se dezvolta.

Cine sunt beneficiarii?

Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi un număr de până la 10 tineri în vârstă de peste 18 ani, cu dizabilități medii /ușoare, și familiile acestora. Numărul de participanți la program este limitat de suprafața spațiului de desfășurare a activităților.

Beneficiarii indirecți vor fi VivArt, comunitatea, respectiv societatea in care trăim cu toții.

logo

 

 

In ce constă proiectul?

Obiective:

 1. Creșterea autonomiei personale si sociale a tinerilor cu dizabilități ușoare și medii prin participarea zilnică la un program special conceput pentru a deprinde autoîngrijirea și simțul responsabilității personale.
 2. Suport acordat părinților în demersul angajării tinerilor în instituții cu ateliere protejate.

Activități:

Programul de activități va fi adaptat nevoilor specifice și ritmului în care progresează participanții, incluzând următoarele:

 • Activități de învățare practică și prin joc pentru dezvoltarea deprinderilor de igienă alimentară, personală, vestimentară si de curățenie în spațiul de locuit sau de lucru
 • Activități practice, vizionare de filme educative în scopul desfășurării unei existențe active în mediul familial
 • Exerciții de recunoaștere a cartierului, a zonelor învecinate, deplasare pietonala și cu mijloace de transport, jocuri de rol, vizite în instituții publice, vizionări de spectacole, audiții concerte pentru formarea și dezvoltarea deprinderilor de orientare, deplasare și relaționare in mediul social
 • Consiliere psihologică pentru părinții tinerilor, pentru a-i ajuta să le conștientizeze calitățile și potențialul care trebuie valorificat.
 • Vizite in cadrul unor instituții in care funcționează ateliere protejate, pentru a sprijini demersul de angajare a tinerilor in astfel de instituții.

Proiectul va fi deschis voluntarilor care doresc să se implice efectiv luând parte atât în activitatea tinerilor care se desfășoară la centrul VivArt, cât și în activitățile externe (vizite, cumpărături, spectacole, audiții, etc).

Care va fi impactul proiectului?

Beneficiarii își vor descoperi și dezvolta abilitățile proprii, vor învăța să le folosească atât pentru eu înșiși, cât și pentru binele celor din jur. Reușind sǎ-și valorifice aptitudinile devin încrezători in propriile forțe, devin mai independenți si responsabili. Conștientizarea – de către ei, familie, societate – a faptului că și ei pot aduce valoare contribuie la recunoașterea demnității lor ca persoane. “Nu poate să facă nimic, nu se descurcă” dispare, acești tineri găsindu-și un rost și putând să-și trăiască viața cu fruntea sus. Pentru cei care vor reuși să aibă și un loc de munca, reușita proiectului va fi maximă! Ecoul acestor tineri se va face auzit în comunitate chiar de la ei/ familiile lor, iar mesajul va fi “POT ŞI EU!”

Ce nevoi de finanțare sperați să acoperiți prin participarea la TIMOTION?

Obiectiv de strângere de fonduri în cadrul TIMOTION: 10.000 lei

Bugetul total al proiectului: 49.760 lei

Detaliere buget:

Retributii personal: 2 psihopedagogi, 1 psiholog, 2 art-terapeuti(salariu net+taxe aferente): 4200 lei/luna

Materiale activitate ergoterapie: 100 lei/luna

Cheltuieli de întreținere: 150 lei/ luna

Cheltuieli consumabile (alimente pentru mic-dejun, detergenți etc): 210 lei/luna

Cheltuieli vizite, spectacole, teatru, concerte (30 lei/beneficiar): 300 lei/luna

Total cheltuieli curente: 4.960 lei / luna

Cheltuieli curente pentru 6 luni: 29.760 lei

Cheltuieli unice de amenajare și utilare a spațiului pentru desfășurarea activităților domestice*

Renovare și amenajare (instalație electrică & sanitară, schimbat uși, schimbat 1 geam): 10.000 lei

Utilare (mobilier, frigider, sursă de gătit, mașina de spălat, WC, chiuveta baie, chiuveta bucătărie, 2 baterii pentru chiuveta, aspirator, fierbător apă, storcător fructe, mixer bucătărie, blender, farfurii, tacâmuri, pahare, căni, oale, cratițe, castroane, coșuri pentru gunoi, unelte grădinărit etc): 10.000 lei

Total cheltuieli de amenajare: 20.000 lei

* Proiectul este in următoarea fază: am primit din Germania 2 containere. Am amenajat terenul pentru a le pune pe poziție la noi in curte – racordare la canalizare, sursă apă și căldură. Containerele trebuie curățate și renovate pentru ca acestea să îndeplinească toate condițiile de igienă și siguranță.

Avem o parte din materialele necesare renovării lor. Avem chiar si o parte din mobilier. Mai sunt necesare obiecte pentru utilarea bucătăriei (frigider, mașină de spălat, mașină de gătit etc) și toaletei.

Vom angrena în acțiunea de amenajare și voluntari. Sperăm de asemenea să primim cel puțin o parte din obiecte sub formă de donații sau sponsorizări în natură.

Pentru a afla mai multe despre proiectele în curs de desfășurare sau finalizate, vă invităm să vizitați pagina de web a asociației: vivart.ro.

Cum puteti sa ne sustineti si mai multe informatii despre eveniment gasiti pe pagina organizatorilor www.timotion.ro

timotion

Ce este Timotion?

În câteva cuvinte, acest eveniment de alergare în masă înseamnă: prietenie, comunitate, speranță, implicare.

Timișoara este primul oraș din România în care joggerii amatori s-au organizat într-o comunitate care promovează alergarea și le oferă ajutor în mod voluntar începătorilor, celor care își doresc să facă mișcare pentru sănătate. Aceasta este misiunea Alergotura, organizatorul principal al Timotion.

Uniți de ceea ce a devenit o pasiune comună, de alergare, membrii Alergotura și-au propus să aducă împreună mai multe organizații, instituții, persoane, pentru a crea un eveniment al orașului în cadrul căruia să ne bucurăm de beneficiile mișcării în aer liber și de ceea ce putem construi împreună.

Cursele de alergare propuse sunt pentru puterile oricărui doritor, antrenat sau mai puțin antrenat. Pentru cei din prima categorie este o ocazie de a participa la semimaraton pe un traseu plăcut sau pe o distanță de 5 kilometri. Pentru cei neantrenați este un prilej de a se convinge că pot parcurge 2 kilometri într-un ritm mai alert.

Și pentru toți cei care vor veni la Timotion este un prilej să fie generoși, să se implice în comunitate, pentru a contribui la împlinirea unor proiecte locale. Fiecare participant va putea dona taxa de înscriere pentru un proiect din comunitate a cărui realizare depinde și de noi.

Timișoara se mișcă!

Pentru că în fiecare zi tot mai mulți se bucură de alergare sau alte sporturi în aer liber.

Pentru că este orașul în care inițiativa este susținută și de comunitate, interesată din cele mai vechi timpuri de propriul progres.

Sursa și mai multe informații: www.timotion.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.