Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Împreună prin sport la Castelu. Fotbal și dans pentru educația copiilor săraci din Castelu

0

400 de copiii din Castelu, județul Constanța, iau parte la activități sportive gândite pe categorii de vârstă și în funcție de interesul copiilor. Activitățile au început în luna august și continuă până la sfârșitul lunii decembrie. „Împreună prin sport la Castelu” este un proiect derulat de Asociația Reality Check și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu scopul de a atrage copiii către școală prin intermediul activităților sportive.

Pentru copii, sportul înseamnă relaxare și voie bună, iar beneficiile sunt vizibile rapid. Cei mici învață într-un mediu organizat să socializeze și să lucreze în echipă, să aibă un stil de viață sănătos, să respecte regulile jocului, coechipierii și adversarii, capătă încredere în propriile puteri și devin tineri mai responsabili. Pentru copiii din familii defavorizate, aceste activități sunt foarte importante, pentru că îi ajută să își formeze o rutină și un program și să deprindă abilități prin care să își îmbunătățească rezultatele școlare.

În cadrul proiectului, timp de cinci luni 130 de copii de diferite etnii și clase sociale din Castelu participă săptămânal la cluburi de fotbal, dans, mișcare și joacă. În toamnă și în iarnă vor avea loc și două sesiuni de dezvoltare personală prin joc, iar pe 28 septembrie toți copiii din comună vor fi invitați să alerge într-o ștafetă pentru educație. Părinții sunt invitați să se implice direct în activități, să participe la sesiunile sportive și să discute cu instructorii despre evoluția copiilor. La fiecare întâlnire copiii primesc o gustare, iar în curând vor primi și un echipament sportiv.

Antrenorul de fotbal este Edvin Gemambet, un profesor de sport care locuiește în Castelu și le explică copiilor și în românește, și în turcește de ce e important să nu se supere când pierd, să colaboreze cu ceilalți și mai ales, să nu renunțe. La dansuri, școala Total Dance Center a venit cu o echipă de tineri plini de energie care se distrează alături de copii și îi ajută să își depășească inhibițiile și să capete încredere în ei.

,,Ne-am dorit mult acest proiect, iar fericirea copiilor este evidentă încă de la primele sesiuni. E fantastic cât de repede progresează copiii atunci când sunt primiți cu drag la activități, încurajați și stimulați. Sperăm ca prin sport să reducem barierele sociale și să îi ajutăm pe copii să creeze între ei relații durabile, indiferent de etnie și de statut economic.” – declară Alina Seghedi, Președinte Reality Check.

Prin proiectul „Împreună prin sport la Castelu” ne propunem îmbunătățirea stării de sănătate și igienă a copiilor, sudarea comunității și creșterea numărului persoanelor interesate să sprijine pe termen lung comunitatea din Castelu. Implicit, vor crește șansele ca acei copii care acum nu beneficiază de educație să fie mai bine integrați la grădiniță și la școală și să aibă un parcurs sănătos și o dezvoltare armonioasă care să le permită să își depășească starea de vulnerabilitate.

Castelu este o comună cu o populație foarte săracă de turci-romi, numiți horahai, unde aproximativ 600 de copii trăiesc în condiții de locuire și igienă precare. Majoritatea părinților horahai nu au avut ei înșiși acces la educație. Copiii vorbesc acasă turcește și nu știu românește când încep școala. Copiii nu sunt stimulați intelectual, iar nevoia lor de a participa la activități sportive, cluburi și jocuri este imensă. Proiectul „Împreună prin sport la Castelu” încurajează interacțiunile între copiii de etnii și din medii sociale diferite, pentru a stimula incluziunea și a crește sentimentul de apartenență la o comunitate.

,,Activitatea Asociației Reality Check pentru copiii din medii devaforizate este un model de urmat, pentru că urmărește combaterea sărăciei și integrarea socială printr-o abordare complexă. Ne jucăm împreună, ne mișcăm și învățăm împreună.” declară Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

#realitycheckro #impreunaprinsportlacastelu #instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc

*****

Despre Asociația Reality Check

Asociația Reality Check este o organizație neguvernamentală care are ca misiune sprijinirea dezvoltării de politice publice cu impact, gândite în favoarea cetățenilor și aplicate eficient și corect. Una dintre direcțiile strategice ale organizației este realizarea de evaluări și studii de impact cu privire la legi și programe naționale, în special în domeniul intervențiilor integrate de combatere a sărăciei.

Contact de presă: Iolanda Burtea, iolanda@realitycheck.ro, 0726 840 791. www.realitycheck.ro

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.