Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Profilaxie orală în cabinetul stomatologic mobil pentru copii “Zâna Merciluță”

0

106 copii din comunele constănțene Mihai Viteazu și Independența și sportivi de la Club Sportiv Farul Constanța, au beneficiat de profilaxie orală în cabinetul stomatologic mobil pentru copii “Zâna Merciluță”

Între 15 și 17 iulie, cabinetul stomatologic mobil „Zâna Merciluță” și o echipă de doi medici dentiști voluntari, unul din București și unul din Constanța, a vizitat patru sate din județul Constanța și sportivi la haltere din cadrul CS Faul Constanța și timp de trei zile, au efectuat proceduri de prevenție orală și tratament non-invaziv folosind infrastructura cabinetului stomatologic mobil al asociației Merci Charity, în cadrul proiectului Zâna Merciluță.

79% dintre copii nu au mai fost niciodată la medicul stomatolog. Echipa a efectuat proceduri în valoare de 33.361 ron (calcul efectuat folosind tabelul de prețuri al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate1 din pachetul de tratament dentar pentru fiecare copil). În cadrul acțiunilor derulate în județul Constanța, 106 de copii au beneficiat de o sesiune de educație pentru sănătate orală derulată în clasă, în care medicii dentiști voluntari le-au arătat copiilor cum se efectuează un periaj corect. Toți copii au primit gratuit pastă și periuță de dinți. Dintre aceștia, 69 de copii au fost consultați și tratați în cabinetul stomatologic.

Din datele colectate în timpul acțiunii de la cei 69 copii care au intrat în cabinetul mobil, a rezultat un număr mediu de dinți afectați de cariile dentare de 5,23 dinți/copil, peste limita superioară a mediei europene situată între 0,5 și 3,5 dinți afectați de cariile dentare la vârsta de 12 ani conform Organizației Mondiale a Sănătății. „Prin acțiuni concrete de prevenție cum ar fi controale regulate, proceduri de profilaxie precum fluorizări și sigilări, medicii reușesc în primul rând să ofere informații utile copiilor și părinților despre cum se îngrijește corect dantura, să depisteze timpuriu probleme existente și efectueze tratament fărp durere din moment ce leziunile sunt depistate în stadiu incipient. Și costurile sunt mult mai mici dacă prevenim agravarea problemelor.”, a declarat dr. stomatolog Alexandra Tătucu, medic voluntar în proiect.

În județul Constanța, conform site-ului Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța1, 131 de furnizori de medicină dentară au contract cu casa, la o populație de aproximativ 767.514 de locuitori2 însă majoritatea funcționează în orașe. Locuitorii din comunele vizitate parcurg cel puțin 50-60 km pentru o vizită la medicul dentist din declarațiile părinților prezenți la acțiune.

Întrucât zâmbetul, în general, reflectă starea de bine interioară și face posibilă comunicarea între oameni, atenția la sănătatea orală devine un element important în viața unui om. În aceste condiții, vizita la medicul stomatolog la o vârstă fragedă, când dinții temporari au început să erupă, dar nu s-au instalat afecțiuni cu consecințe dureroase, devine o experiență plăcută pentru copil, fiind un moment oportun pentru stabilirea unei relatii de încredere cu medicul. Prin jocuri și povești distractive, copilul poate învăța cum să își îngrijească în mod corect dințișorii, se acomodează cu acest mediu și va deveni un adult responsabil, cu experiente plăcute la medicul stomatolog.” a declarat dr. stomatolog Ana-Maria Rahau, medic voluntar în proiect.

Intervențiile efectuate pentru acest grup de copii a fost posibile cu sprijinul KMG Internațional.

Video-ul cu acțiunile derulate în această deplasare este disponibil pe: https://youtu.be/kDdz4XUEjHc

Despre cabinetul stomatologic mobil “Zâna Merciluță” și asociația Merci Charity

Asociația Merci Charity este o organizație nonprofit înființată în 2012, al cărei scop este acordarea de sprijin cauzelor umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale. Asociația deține două cabinete stomatologice mobile și pe termen lung are ca obiectiv crearea unei rețele de cabinete stomatologice mobile și promovarea soluțiilor de medicină mobilă. Website: www.zanamerciluta.ro

Surse

1 http://www.cnas.ro/casct/page/deconturi-lunare-9.html

2 Institutul Național de Statistică al României, 2018 (http://www.constanta.insse.ro/populatia-la-1-ianuarie-2018/)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.