Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

În România, mamele copiilor bolnavi de cancer sunt principalul lor asistent și sprijin pe parcursul tratamentului

0
  • Mamele copiilor bolnavi de cancer îndeplinesc, pe lângă rolul de părinte, și pe cel de asistent pentru copilul lor, arată datele centralizate de Asociația Dăruiește Aripi, ONG care asigură servicii și îngrijiri medicale și sociale pentru pacienții oncologici copii
  • În 85% din cazurile aflate în evidența organizației, mama este și părinte, și asistent pentru copil
  • Nevoile speciale ale copiilor aflați sub tratament oncologic fac ca mama să nu aibă, de cele mai multe ori, alte surse de venit decât sprijinul oferit de stat, sub forma indemnizației de însoțitor sau ajutoare sociale
  • Datele subliniază nevoia crescută de sprijin pentru mamele copiilor care suferă de cancer sau alte boli grave, mai ales în această perioadă, inclusiv pentru mamele din Ucraina care se confruntă cu astfel de probleme

București, 8 martie 2022. În România, mamele copiilor bolnavi de cancer sunt principalul lor asistent și sprijin pe parcursul tratamentului, arată datele centralizate de Asociația Dăruiește Aripi, ONG care furnizează servicii medicale și sociale pentru copiii care suferă de cancer sau alte boli grave. Dăruiește Aripi este organizația care a inițiat și asigură funcționarea Registrului Național al Cancerelor la Copil, care centralizează cazurile de cancer pediatric la nivel național.

În prezent, 85% dintre copiii bolnavi de cancer care se află în evidențele asociației și primesc sprijin prin programele acesteia o au ca asistent – adică persoana care se ocupă tot timpul de îngrijirea lor – pe propria lor mamă, care duce atât greul gospodăriei, cât și povara îngrijirii unui copil cu nevoi speciale, cum sunt micuții care fac tratamente oncologice.

Majoritatea copiilor sunt încadrați în grad de handicap grav, necesitând un asistent personal, iar aproximativ 10% dintre ei în grad de handicap accentuat (care asigură indemnizație de handicap și o alocație de stat dublă).

În aproape toate cazurile (85% din total), cea care îndeplinește rolul de asistent al copilului este mama acestuia. Cel mai adesea, din cauza nevoii de îngrijiri medicale constante acordate pacientului, mama nu poate avea un loc de muncă stabil, veniturile sale reducându-se la indemnizația asigurată de către statul român și/sau alte forme de sprijin financiar oferit de stat. În foarte puținele cazuri în care mama nu este în același timp și asistentul copilului, motivul este că pacientul este un copil de vârstă mare, cu boala în remisie, iar mama are un loc de muncă stabil; în aceste situații, familia a optat pentru primirea contravalorii în bani a indemnizației cuvenite asistentului personal, în condițiile legii. În câteva cazuri, pacienții se află în plasament la persoane din familia extinsă (bunica maternă), iar un copil este în plasament la un asistent maternal profesionist.

Situația copiilor bolnavi de cancer subliniază încă o dată nevoia de a le asigura pacienților și familiilor acestora sprijin constant, nu doar asigurându-le îngrijiri și tratamente medicale, ci și prin furnizarea de servicii sociale. Ca principal sprijin al acestor pacienți, mamele trebuie să primească tot suportul de care este nevoie, mai ales în această perioadă dificilă, având în vedere și incertitudinile viitorului. În contextul crizei umanitare din Ucraina, este absolut prioritar ca autoritățile române, precum și organizațiile neguvernamentale care activează în acest domeniu să coopereze pentru a le asigura pacienților acces la procedurile și tratamentele medicale de care depinde viața lor, precum și servicii sociale, în special pentru familiile refugiaților care au copii cu cancer”, spune Alina Pătrăhău, fondator al Asociației Dăruiește Aripi.

Asociația Dăruiește Aripi strânge donații într-un fond special de urgență pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer sau alte boli grave, prin donații în contul organizației. Sumele adunate vor fi folosite pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer sau alte boli grave din Ucraina refugiați în România, în colaborare cu inițiativele unor organisme internaționale precum Societatea Europeană de Pediatrie Oncologică.

***

Despre Asociația „Dăruiește Aripi”

Asociația Dăruiește Aripi este o organizație non-profit a cărei misiune este de a contribui la acele schimbări critice în sănătate și educație care influențează în mod major viața copiilor din România și a familiilor lor.

Asociația a reușit, în premieră în România, dezvoltarea la nivel național a Registrului Cancerului la Copil (RNCCR) în cadrul parteneriatului strategic cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică, urmat de primul studiu de supraviețuire în cancerul pediatric din țara noastră.

Dăruiește Aripi a reconstruit și modernizat două secții unice din zona de sud-est a României: cea de Oncologie Pediatrică și cea de Terapie Intensivă Nou-Născuți din cadrul Spitalului Județean Constanța, și continuă să le susțină activitatea.

Mai multe detalii pe http://www.daruiestearipi.ro/ și https://www.facebook.com/AsociatiaDaruiesteAripi

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.