Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundaţia Baylor Marea Neagră continuă campania de testare a personalului medical

0

La Secţia Pneumologie TBC din Agigea, secţie exterioară a Spitalului Judeţean Constanţa, s-a încheiat activitatea de consiliere şi testare a personalului medical pentru HIV şi hepatite virale B şi C. Echipa Baylor, formată din 2 psihologi şi 2 asistenţi medicali, a efectuat două deplasări în luna septembrie la această secție a Spitalului Județean, 91 de cadre medicale beneficiind de servicii de consiliere şi testare gratuită.

Această acțiune de testare face parte din campania derulată de Baylor în parteneriat cu Spitalul Județean Constanța. De la începutul anului şi până acum au fost evaluate 1200 cadre medicale urmând ca până la sfârşitul lui 2018 să fie testat întregul personal angajat al Spitalului Județean Constanța.

„Cadrele medicale trebuie să conştientizeze riscul de expunere ocupaţională la HIV şi la virusurile hepatitice B şi C. Acest program de testare periodică a cadrelor medicale răspunde nevoilor acestora. Testarea pentru HIV și hepatitele B și C este indicată atât la angajare cât și în cadrul examenului medical periodic, ținând cont de faptul că aceste infecţii virale se pot transmite prin contactul sânge pe sânge. Personalul medical care beneficiază de serviciile Baylor de consiliere şi testare voluntară gratuită apreciază colaborarea cu echipele noastre de psihologi şi asistenţi medicali.

Ne bucurăm, în demersul nostru, de sprijinul medicilor specialişti în medicina muncii. Campania de testare a personalului medical este unul dintre programele la care ţinem foarte mult: acesta demonstrează ataşamentul nostru faţă de comunitatea medicală locală şi permite depistarea precoce a bolilor care pot constitui un risc pentru viaţa şi sănătatea celorlalţi lucrători sau pentru securitatea pacienţilor”, a declarat Ana – Maria Schweitzer, director executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.

Acțiunile de consiliere şi testare pentru personalul medical au loc săptămânal, desfăşurându-se, după caz, în cabinetul Baylor din Policlinica 1, în secțiile exterioare ale Spitalului Judeţean sau în cadrul secțiilor spitalului.

Planificarea personalului medical la testare este efectuată de echipa de medici responsabilă de medicina muncii, iar detaliile pentru fiecare secție sunt stabilite direct de echipa noastră și asistentul șef al secției programate.

Lavinia Elena Pană, psiholog clinician la Fundaţia Baylor ne-a declarat: „Am făcut parte din echipa de consiliere şi testare voluntară care s-a deplasat astăzi la Secţia Pneumologie TBC din Agigea de două ori în această lună. Testarea pentru HIV şi hepatitele virale B şi C le este necesară tuturor cadrelor medicale pentru avizul de medicina muncii. O parte dintre angajații spitalului și-au manifestat nerăbdarea încă din primele clipe de la sosirea noastră, deoarece au rămas să ne aştepte după tura de noapte.

Am primit sprijin de la asistenta șefă a Secţiei Pneumologie TBC, care a facilitat înmânarea rezultatelor, aceasta contactând personalul şi ajutând la eficientizarea procesului. Angajații spitalului au fost mulțumiți de modul în care s-au derulat activităţile de consiliere pretestare şi testare, cei mai mulţi exprimându-şi bucuria pentru că rezultatele le-au fost comunicate și înmânate într-un timp scurt. Ţinând cont de programul și, mai ales, de riscurile profesionale din mediul lor de lucru, participanţii la această activitate au lăudat iniţiativa Fundației și au apreciat profesionalismul întregii echipe.

Am convingerea că necesitatea testării trebuie conștientizată de orice persoană, chiar dacă rezultatul poate să nu fie cel așteptat. Experienţa de psiholog clinician, acumulată de-a lungul a numeroase sesiuni de consiliere pretestare, îmi permite să afirm că, deși situaţia s-ar putea să nu fie una confortabilă în momentul comunicării rezultatului, cunoaşterea stării şi apoi gestionarea stării de sănătate cu ajutorul echipelor medicală şi psihosocială de la Baylor este în avantajul oricui află un diagnostic critic. Abordarea problemelor de sănătate şi menţinerea sub control a infecţiilor virale sunt paşii de făcut. În nici un caz ignorarea nu poate fi o soluţie. Primul pas pentru a combate infecţiile cu HIV, hepatita B şi C este cunoaşterea stării fiecărei persoane. Eu recomand testearea!”, a încheiat Lavinia Elena Pană.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.