CONSTANȚA & TULCEA: Mii de persoane apelează la programul de consiliere și testare al Baylor

0

Peste 4000 de locuitori ai județelor Constanța și Tulcea au beneficiat de programul de consiliere și testare pentru hepatite cronice și HIV al Fundației Baylor Marea Neagră, de la începutul acestui an și până în prezent. Dintre aceștia peste 2300 s-au adresat centrelor de testare fixe și mai mult de 800 s-au testat în unitatea mobilă. Procentul cazurilor reactive din această perioadă este asemănător cu cel din ultimii ani, fiind înregistrate 2.69% cazuri de reactivi la infecția cu hepatita C, 3.70% cu hepatita B și 0.39% cu HIV.

Reamintim că programul a demarat la Centrul de Excelență Baylor în anul 2007 doar cu testarea pentru HIV, fiind extins din 2010 și la hepatitele B și C. Odată cu extinderea lui a crescut și numărul celor care au venit la testare depășindu-se în ultimii doi ani cifra de 8500 de persoane testate anual.
Specificul programului este acela că este gratuit, confidențial, iar beneficiarii lui nu primesc doar testarea propriu-zisă, ci și consiliere pre și post testare, fiecare persoană care dorește să-și cunoască starea de sănătate având posibilitatea ca, împreună cu consilierul, să identifice situațiile de risc în care s-a aflat de-a lungul vieții și în care s-ar fi putut infecta, modalitățile de prevenire a unei infecții și de protejare a familiei în cazul în care unul dintre membri are hepatită cronică sau HIV.
“Mulți dintre beneficiarii programului de testare care au venit doar pentru o verificare de rutină a stării de sănătate au constatat cu surprindere că, de foarte multe ori, ei sau membrii familiilor lor, au fost în situații de risc în care se puteau infecta, deși nu și-au dat seama de acest lucru. O parte dintre ei și-au adus apoi și rudele sau cunoștințele la testare”, a declarat Adelina Negulescu, consilier testare.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează