Campania „Sănătate pentru sateˮ a revenit în localitatea Budești

0

Peste 70 de persoane din localitatea Budești, județul Călărași, au primit sâmbătă, 28 ianuarie 2023, consultații gratuite de la medicii specialiști implicați în Campania „Sănătate pentru sate”. Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat o nouă acțiune în județul Călărași. Pacienții au beneficiat de investigații amănunțite.

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale a menționat: “Continuăm să venim în sprijinul persoanelor vârstnice din mediul rural. La această activitate au venit foarte mulți vârstnici care, în mod current, ajung cu mare greutate să beneficieze de suport medical de calitate, şi din cauza  situării localităţii la distanţe de 30-40 km faţă de oraş (Bucureşti sau Olteniţa) şi a lipsei transportului public local (până la artera principală sunt 4 km de parcurs pe jos). Printre specialităţile asigurate cu medici la acţiune aş remarca: gastroenterologie diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, cardiologie, gastroenterologie, medicină internă și pediatrie. În plus, pacienții au beneficiat de investigații EKG, ecografie abdominală și cardiacă.”

Camelia Sărăţeanu, specialist gastroenterologie, a enumerat câteva dintre afecţiunile identificate la pacienţii examinaţi: „Au fost consultați pacienți de vârste diferite, cu afecțiuni digestive, însemnând steatoză hepatică, simptomatologie dispeptică, boală de reflux gastroesofagian, afecțiuni cardiace precum hipertensiune arterială, diferite aritmii, dar şi patologie specific copiilor. Ştim că aceşti oameni ajung foarte greu la un medic specialist, chiar noi ajungând aici acum 4 ani, când am mai desfăşurat o activitate în cadrul acestei campanii, am  descoperit mai multe cazuri de hepatită b și c, care au fost trimise către unități spitalicești, însă din păcate nu au mai fost monitorizate, din cauza pandemiei, a completat medicul.

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Până în prezent, în cadrul acesteia, au fost organizate 89 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani, care au vizat, ca beneficiary, peste 11.000 de persoane.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.