Asociația Agricola Neam de Gospodari lansează cel de-al treilea ghid de nutriție și alimentație, dedicat familiilor

0

Obezitatea din cauză neendocrină este în topul afecțiunilor cronice la copii, la nivel național

București, 20 septembrie 2022. Asociația Agricola Neam de Gospodari lansează cel de-al treilea ghid de nutriție și alimentație, un punct de start al unei conversații publice mai ample despre alegeri sănătoase și educație alimentară, pentru părinți și copii.

Această inițiativă vine ca răspuns la un context îngrijorător, atât la nivel global, cât și la nivel național. În ultimii 40 de ani, prevalența excesului ponderal a crescut de mai mult de patru ori, pentru segmentul de vârstă 5-19 ani, afectând circa 340 de milioane de copii și adolescenți din întreaga lume.

Sedentarismul, mâncatul emoțional și lipsa unei educații alimentare, printre principalele cauze

În România, în anii 2019-2020, obezitatea de cauză neendocrină a fost în topul afecțiunilor cronice la copii, pe locul doi, la nivel național, și pe locul întâi, în mediul rural.

Lipsa unui plan alimentar pentru întreaga familie, mâncatul emoțional/compulsiv, lipsa activității fizice sau lipsa educației cu privire la măsurarea și interpretarea corectă a greutății și staturii copilului sunt cei mai frecvenți factori care stau la baza acestor statistici.

Nu putem vorbi despre obezitate în rândul copiilor, fără a aduce la aceeași masă medici pediatri și nutriționiști, bucătari, psihologi sau consilieri în alimentație și mișcare. Cauzele acestei probleme sunt atât de complexe și variate, încât doar o abordare multidisciplinară poate veni cu soluții practice, pentru părinți și mai ales pentru cei mici. Prin acest ghid, asta ne propunem: să lansăm în spațiul public o resursă cu adevărat utilă, care aduce la un loc informații valoroase din toate domeniile și rețete practice, pentru a ajuta familiile să construiască împreună obiceiuri mai bune și să asigure, astfel, un viitor mai sănătos pentru copii.”, a explicat Daniel Bitere, din partea Asociației Agricola Neam de Gospodari.

Această ediție a ghidului de nutriție și alimentație este realizată cu sprijinul lui Chef Cezar Munteanu, al medicului primar pediatru Andreea Manda, consultantului în nutriție Alina Trifu, fotografului Cătălin Hladi, precum și al Asociației CLAR și Asociației Door2outdoor și poate fi accesată și descărcată gratuit de la adresa: www.agricola.ro/proiecte-csr/ghid-de-alimentatie-echilibrata-si-dezvoltare-armonioasa.

Cel de-al treilea ghid, dedicat familiilor, vine în continuarea numerelor lansate în anii precedenți, dedicate copiilor cu afecțiuni oncologice, respectiv școlilor, grădinițelor, cantinelor și taberelor, acestea fiind încă disponibile la adresa: www.agricola.ro/csr.html.

Despre Asociația Agricola Neam de Gospodari

Asociatia „Agricola Neam de Gospodari” s-a constituit și funcționează din decembrie 2018. Este o organizație care își propune să ajute la dezvoltarea comunității și a diverselor proiecte care aduc plus-valoare la nivel local și național, luându-și ca repere responsabilitatea și sustenabilitatea socială.

Asociatia „Agricola Neam de Gospodari” își propune să se implice activ în viața și activitățile comunităților locale, cât și naționale și mai exact:

  • Să se preocupe de creșterea unor comunități active, sănătoase si auto-sustenabile;
  • Să dezvolte programe sociale și educaționale;
  • Să promoveze valori autentice, modele de buna practică și/sau conduită profesională precum și pe oamenii care aduc plus valoare comunității.

Surse:

WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI): report on the fourth round of data collection, 2015–2017. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2021. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO

Institutul Național de Sănătate Publică Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate – Raportul National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor din Romania 2020 – https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/rapoarte_si_studii_despre_starea_de_sanatate/sanatatea_copiilor/rapoarte-nationale/Raport-National-de-Sanatate-a-Copiilor-si-Tinerilor-din-Romania-2020.pdf

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.