Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A doua ediţie a campaniei CUI SPUI la Timişoara

0

Asociația ProPsiho propune comunității timișorene o nouă ediție a campaniei CUI SPUI – un program de conştientizare de către comunitatea locală a unor factori relaționali de care depinde sănătatea psihică individuală și familială. Vom urmări clarificarea pentru publicul larg a diferențelor dintre domeniile profesionale și diversele servicii aflate în slujba sănătății psihice umane.

cover-photo

CUI SPUI este numele unui proiect despre ieșirea din izolare și din ignoranță, un proiect despre deschiderea spre ceilalți, despre exprimarea mai fructuoasă, despre construirea de punți între oameni și între profesioniști din varii discipline conectate.

Această a doua ediție se va desfășura în perioada septembrie 2016 – iunie 2017 și va oferi publicului evenimente săptămânale educative și culturale pe o varietate de teme psiho-sociale și multiculturale: alteliere de autocunoaștere, dezvoltare de abilități sociale și competențe relaționale și alte forme de educație nonformală se vor desfășura în locuri diverse din oraș, printre care: Ambasada, Psiholistart, Casa Artelor, sediul Unlock Games, Casa studenților, centrul Areopagus, Universitatea de Vest, cafeneaua Tambur, Centrul DMC și altele.

La ateliere au acces toate categoriile sociale prin contribuția participanților conform principiului „plătește cât valorează pentru tine”, iar fondurile obținute prin aceste donații vor fi direcționate spre susținerea financiară a proiectului APT – un program de acompaniament psihoterapeutic pentru persoane și familii vulnerabile economic. Acestea vor putea beneficia astfel de-a lungul timpului de subvenționarea parțială a unor ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologică, la cerere și limitat, având in vedere protecția și dezvoltarea autonomiei beneficiarilor. Acest program este foarte aproape de sufletul nostru pentru că prin el contribuim la bunăstarea comunității, cu care ne identificăm și spre binele căreia ne responsabilizăm, atât noi ca organizatori, cât și facilitatorii, voluntarii și participanții la ateliere. Fiecare eveniment promovează acest dublu beneficiu: „participând la acest workshop îți faci o favoare și ție și altuia”.

Atât Campania CUI SPUI cât și asociația Pro Psiho sunt realizările unor voluntari din mai multe domenii, motivați de pasiunea comună de a construi o societate mai bună prin conștientizarea valorii dialogului și a colaborării cu sine și cu ceilalți. Comunicarea pe care o propunem atinge astfel trăirile, bucuriile și frământările oamenilor, oricare ar fi ele, și nevoia fundamental umană de a le împărtăși, valorificându-le și integrându-le. CUI SPUI însă atunci când te afli în dificultate? CUI SPUI când îți este bine? În același timp e important cât spui, cum spui, în ce scop spui, cine te ascultă și te însoțește în această călătorie interioară și cât poți purta în tine ca să nu treci de bariera fragilă a demnității proprii și a celuilalt. Când forțe interne care ne fac să luăm inițiative și să ducem la capăt proiecte amenință să degenereze în violență sau auto-violență avem nevoie de resurse, dar și de a învăța să le recunoaștem, să le canalizăm, să le valorificăm și să ne păstrăm integritatea când venim în contact cu ele.

În evenimentele noastre oferim ocazia tuturor celor doritori să se expună experienței de dialog constructiv. Diversitatea ofertei de activități permite unei varietăți de oameni să își găsească între acestea cel puțin una sau două de interes personal. De aceea vă invităm să luați la cunoștință de programul campaniei care este disponibil pe site-ul asociatiapropsiho.ro și în rețelele de socializare și să găsiți evenimentele care se adresează categoriei dumneavoastră de vârstă, profesie și interes. Atât cei prezenți la atelierele din campanie cât și alte persoane dispuse a se implica activ în inițiativa și proiectul nostru sunt invitați să completeze chestionarul online cu ajutorul căruia cercetăm reprezentările sociale ale oamenilor cu privire la tulburarea psihică, impact, cauze, tratament și rolul familiei și al profesioniștilor, spre a ne ajuta să actualizăm programul anului viitor în conformitate cu nevoile reale de informare ale comunității privind domeniile sănătății psihice.

Asociaţia Pro Psiho este rezultatul muncii unui grup din ce în ce mai mare de oameni, din diferite domenii profesionale şi sociale, care acordă importanţă sănătăţii psihice şi relaţionale ale populaţiei, încât au decis să colaboreze în vederea promovării şi implementării acelor cunoştinţe, valori, atitudini şi competenţe cheie care stau la baza îndeplinirii acestui scop. Spre deosebire de vechiul consens social în care individul era sacrificat pentru comunitate, transformat în resursă umană, cuantificat şi funcţionalizat, noi întrevedem o societate care îşi cultivă puterea şi creativitatea prin susţinerea şi promovarea diversităţii individuale, a dialogului personal, a conflictului constructiv şi a demnităţii umane, indiferent de rasă, gen, vârstă, cultură, poziţie socială sau experienţă de viaţă.

Alte detalii despre Asociaţie si campanie: http://asociatiapropsiho.ro/proiecte/campania-cui-spui/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.