Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ziua Culturii Naţionale

0

Ziua Culturii Naţionale la Radio România Cultural

15 ianuarie 2014

„Dăm tonul culturii” este deviza noastră, iar pe frecvenţele Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro, în fiecare zi, 24 de ore din 24, cultura este în sărbătoare.

Ziua Culturii Naţionale este însă un moment special şi programele dedicate acesteia vor face ca ea sa fie sarbătorită aşa cum se cuvine de  ascultătorii din toată ţara.

Reportajele, relatările și transmisiunile în direct în emisiunile Espresso (ora 7.20-9.00) și Orașul Vorbește (ora 10.00-10.50) vor anunţa cele mai importante evenimente dedicate momentului dar vor lua şi pulsul receptării acestuia de către publicul larg:

De la la Botoşani, unde va avea loc Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Prima şi Opera Omnia, vom ajunge la Iași, pe urmele poetului național. Aflăm apoi în exclusivitate de la Radio România Cultural despre prima traducere în limba engleză a unor poeme de Mihai Eminescu dar cerem şi explicaţii de la un antropolog, Vintilă Mihailescu, despre cum poate intra în conștiința românilor o zi cum este Ziua Culturii Naționale.

De Ziua Culturii Naţionale, la Dimineaţa crossover (ora 9.05-10.00), Mihai Eminescu este la intersecţia artelor. În perioada 9-15 ianuarie, între orele 9.00 si 10.00, au loc întâlniri între celebre poeme eminesciene, în lectura marilor actori români, cu personalităţi contemporane ale vieţii culturale.Poemele eminesciene au fost selectate de pe cele 4 CD-uri cu interpretări de patrimoniu din Arhivele Radio România, recent apărute la Editura Casa Radio, în Colecţia „Fonoteca de Aur”, seria „Spectacolul poeziei”.

Emisiunea de documentare STORYMANIA (ora 16.00-16.30)  va difuza documentarul cu tema ”Amita Bhose – De la Gangele măreț la codrul lui Eminescu”.

În rubrica Povești despre Oameni Mari (ora 15.00)  analizăm cele 6 presupuse date de naștere ale poetului național și despre cum s-a ajuns la stabilirea zilei de 15 ianuarie ca dată oficială a nașterii dar și despre localitățile în care s-a discutat de-a lungul vremii că s-ar fi născut Eminescu – Săveni, Dumbrăveni, Ipotești și, în cele din urmă, Botoșani.

În intervalul orar 18-19, Radio România Cultural continuă tradiția de a transmite în direct, pe data de 15 ianuarie, Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2013. Se vor acorda următoarele cinci premii: Tânărul Poet al anului 2013; Tânărul Prozator al anului 2013; Tânărul Critic al anului 2013; Tânărul Scriitor al anului 2013; Cartea de poezie a anului 2013. Juriul a fost format din critici literari care au câştigat ”Premiul Tânărul critic literar’’ în cadrul Galei, ediţiile 2011, 2012, 2013: Alex Goldiş, Bianca Burţa-Cernat şi Mihai Iovănel. Câştigătorul Premiului “Cartea de Poezie a anului 2013” a fost desemnat scriitorul Dan Sociu, pentru volumul „Vino cu mine ştiu exact unde mergem”, Editura Tracus Arte. Gala Tinerilor Scriitori se va desfăşura în cadrul unui eveniment multiart, avându-i invitaţi pe muzicienii Mircea Tiberian, Diana Miron (voce şi vioară) şi Sian Brie (chitară). Moderatorul şi iniţiatorul evenimentului: Dan Mircea Cipariu.

ziua culturii n

Proiectul Ora de Educație Teatrală, organizat de Radio România Cultural pe data de 15 ianuarie la Liceul Sf. Pantelimon din București, va fi dedicat, de asemenea, personalității lui Mihai Eminescu, încercărilor sale dramaturgice și poveștilor despre viața poetului.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.