Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Zece dintre marii angajatori ai României au participat la dezbaterile inițiate de România Meseriașă, programul OMV Petrom pentru susținerea educației profesionale din România

0

Prima sesiune de dezbatere, deschisă de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a reunit peste 40 de reprezentanți ai mediului privat din România, ai autorităților, ai organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) precum și cadre didactice.

Participanții și-au propus să intervină în susținerea educației profesionale astfel încât oferta educațională să fie adaptată nevoilor pieței.

In 2016, OMV Petrom dorește să coalizeze cât mai mulți angajatori sub platforma România Meseriașă, pentru a dezvolta soluții sistemice, relevante la nivel national.

Începând cu 2016, România Meseriașă este parte din proiectul național al Președintelui României, România Educată.

Romania Meseriasa 2

Marți, 31 mai, a avut loc prima dezbatere din cadrul programului România Meseriașă din 2016. Au participat peste 40 de reprezentanți ai mediului privat, ai autorităților, ai instituțiilor de învățământ, și ONG-urilor. Au fost adresate principalele probleme din învățământul profesional actual precum și posibile soluții.

Temele de dezbatere au fost: calitatea teoriei și practicii in școlile profesionale și liceele tehnologice din Romania și soluții pentru pregătirea și motivarea profesorilor.

Din partea mediului privat, au participat reprezentanți ai marilor companiilor, printre care : Dacia, Kaufland România, Continental, Braiconf, Ana Hotels, Bitdefender, HeidelbergCement România, ArcelorMittal, PWC și OMV Petrom

CEO OMV Petrom Mariana Gheorghe: „În 1904 în România se înființa prima școală de maiștri sondori și rafinori din lume, formând viitoare generații de meseriași. Astăzi, majoritatea industriilor duc lipsă de forță de muncă specializată. Avem nevoie de o schimbare în sistemul de învățământ profesional actual și de contribuția directă a marilor angajatori: de la regândirea specializărilor, la dotarea corespunzătoare a laboratoarelor și asigurarea orelor de practică pentru elevi, astfel încât să pregătim meseriașii pentru piața actuală a muncii și să rămânem competitivi în regiune.”

Romania Meseriasa 3

La acest eveniment au mai participat:

reprezentanți ai autorităților: Administrația Prezidențială, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic.
reprezentanți ai ONG-urilor (Teach for Romania, Concordia, Coaliția pentru Educație, World Vision Romania)
institute de cercetare (Institutul Național de Cercetare a Calității Vieții, Institutul de Științe ale Educației)
reprezentanți ai instituțiilor de învățământ: Școala Profesională Kronstadt, Liceul Tehnologic Auto Craiova, Liceul Tehnologic Voievodul Mircea-Târgoviște, Liceul Astra Pitești, Consiliul Elevilor
asociații profesionale: Asociația Bucătarilor si Cofetarilor Profesioniști

Seria dezbaterilor din cadrul programului România Meseriașă va continua în perioada iunie-septembrie, iar cât mai mulți angajatori privați sunt invitați să participe pentru a dezvolta soluțiile care vor transforma sistemul de învățământ profesional actual în unul mai performant și adaptat nevoilor pieței.

Următoarele dezbateri vor viza, printre altele:

Necesitatea dezvoltării cadrului care să sprijine alegerea corectă a meseriei pentru elevi ; orientarea vocațională
Măsura în care oferta educaționala răspunde cererii de pe piața muncii
Implicarea angajatorilor in pregătirea elevilor
Imaginea meseriașilor din România

Despre programul România Meseriașă
România Meseriașă este inițiativa OMV Petrom pentru susținerea educației profesionale din România. În cadrul programului se derulează și următoarele inițiative de sprijinire a educației profesionale:
Tabăra Meseriașilor – un proiect de dezvoltare intensivă, adresat școlilor profesionale care pregătesc elevi pentru meserii precum: mecanic auto, frizer, bucătar, croitor, electromecanic, constructor . Atelierele practice sunt concepute și coordonate de specialiști în domeniu precum Gabriel Onofrei, Chef Cezar Munteanu, Cristi Pascu, Mirela Diaconu.
Școala Petroliștilor – proiect prin care sunt create trei clase profesionale în domeniul țiței și gaze, în trei licee tehnologice din țară. Timp de trei ani, elevii din Școala Petroliștilor sunt pregătiți pentru calificările”operator sonde” și ” operator la extracția, transportul, tratarea si distribuția gazelor”. Ei primesc burse de performanță si stagii de practică în cadrul companiei. De asemenea OMV Petrom sprijină liceele partenere prin dotarea laboratoarelor de practică și instruire pentru profesorii de specialitate.

OMV Petrom – Resourcefulness

Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovatoare. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor.

OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business.

„Ţara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent am alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.