Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

World Vision România face un apel de urgență pentru strângere de fonduri: 3.500 de elevi din comunități sărace au nevoie de tablete pentru a începe şcoala în scenariul roșu

0

World Vision România face un apel de urgență pentru strângere de fonduri: 3.500 de elevi din comunități sărace au nevoie de tablete pentru a începe şcoala în scenariul roșu

Fundația World Vision România lansează un apel național către companii și persoane fizice pentru strângerea de fonduri și achiziționarea de tablete și SIM-uri de internet pentru cei aproape 3.500 de copii nevoiaşi din zonele roşii care nu au un calculator sau o tabletă, deși, teoretic, ar trebui să înceapă școala online de luni.

Din 14 septembrie, circa 3.500 de copii care provin din familii fără posibilități materiale nu vor putea participa la ore deoarece nu dispun de un calculator sau o tabletă; elevii respectivi învață în aproape 200 de unități de învățământ amplasate în 30 de comunități aflate în zonele galbene și roșii, unități care vor începe cursurile exclusiv în sistem online. Acest lucru se întâmplă, deşi, încă din luna mai, Ministerul Educaţiei a lansat o licitaţie pentru achiziţia a 250.000 de tablete, însă până în acest moment au fost achiziţionate, conform datelor oficiale, doar 80.000.

Sunt deja şase luni de când şcoala online este o necesitate, dar și de când știm că la sate, în casele cu toaleta în curte, copiii nici măcar nu au văzut vreodată o tabletă sau un laptop. Au fost luni cu multe declaraţii, promisiuni, soluţii pe hârtie, dar la sfârşitul zilei realitatea este aceasta: i-am dezamăgit încă o dată. Încă din luna mai, Ministerul Educaţiei a promis public tablete pentru copii, dar pe 14 septembrie cel puţin 3.500 de copii din școlile în scenariu roșu pierd șansa la educație. Pentru a salva această generație de la o catastrofă ce poate fi prevenită, am decis să invervenim, să ne strângem împreună toţi partenerii, toţi oamenii buni care au pus umărul de fiecare dată când a fost nevoie şi să ajutăm aceşti copii. Ei nu au nicio vină.”, spune Mihaela-Loredana Nabăr, director executiv World Vision România.

Fundația World Vision România atrage, de asemenea, atenția că numărul copiilor afectați va fi cu siguranță mai mare, în condițiile în care cifrele comunicate de autorități se referă doar la elevii din comunitățile aflate acum sub scenariul galben sau roșu. Este previzibil ca, în contextul evoluției epidemiei de coronavirus, localități care acum sunt în scenariul verde să intre în scenarii de funcționare mai restrictive. Astfel, numărul elevilor privați de accesul la educație – un drept garantat de Constituție – ar putea crește semnificativ, având în vedere că la începutul verii peste 234.000 de copii nu aveau acces la școala online.

Cei 3.500 de copii care sunt privați astăzi de posibilitatea de a participa la ore reprezintă circa 5% din populația școlară din mediul rural. Orice înrăutățire a situației epidemiologice va conduce, inevitabil, la o catastrofă educațională fără echivalent în istoria recentă a României.

Ca măsură imediată de intervenție, World Vision România va angaja o parte din Fondul de urgență al organizației pentru copiii şi şcolile din mediul rural în scopul achiziției de tablete pentru copiii care nu vor putea participa fizic la școală, nu dispun de echipamentele necesare și nu beneficiază de sprijinul oferit de Guvern. Însă aceste resurse nu sunt suficiente pentru a acoperi costul celor 3.500 de tablete. Fundația a achiziționat deja alte 4.000 de tablete pentru copiii din comunitățile în care își derulează programele.

În aceste condiții, World Vision face un apel la toți oamenii care doresc să îi ajute pe copiii nevoiași să învețe – atât companii, cât și persoane fizice – să se alăture în această inițiativă de maximă urgență, pentru a achiziționa și dărui copiilor alte 3.500 de tablete.

Donațiile se pot face online, pe site-ul Fundației World Vision România (worldvision.ro), precum și prin SMS la numărul 8864, cu textul SPERANTA (cost 4 EURO/ lună).

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 560.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 8 judeţe.

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro, http://www.facebook.com/WorldVisionRomania,

http://blog.worldvision.ro/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.