Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Voluntarii clujeni, tot mai implicați în construcția de locuințe pentru familiile Habitat for Humanity Cluj

0

Implicarea clujenilor în construcția de locuințe pentru familiile cu venituri mici este în continuă creștere – 2014 este al doilea an consecutiv în care voluntarii locali au fost mai mulți decât cei veniți din alte țări, iar printre ei se află tot mai mulți specialiști în construcții, care își oferă nu doar timpul, ci și cunoștințele de specialitate.

voluntari pe santierul HFH Cluj_01

De la începutul anului, 280 voluntari au participat la construcția comunității Habitat for Humanity Cluj din Jucu, unde asociația ridică 15 locuințe până în iunie 2015, comparativ cu 65 de voluntari străini care au lucrat pe șantier de-a lungul verii. În acest fel, comunitatea clujeană își arată maturitatea, capacitatea de a se implica în rezolvarea propriilor probleme și dorința de a rezolva problemele de locuire sărăcăcioasă cu care se confruntă orașul.

Lucrând cot la cot cu familiile partenere Habitat for Humanity Cluj, voluntarii locali au participat de-a lungul anului la construcția și ridicarea pereților, au montat plăci de OSB și polistiren pe pereții exteriori, au pus vată minerală și plăci de rigips în interior.

Unele echipe, formate din angajați ai companiilor locale, își găsesc un weekend în fiecare lună pentru a veni pe șantier. Altele, venind de la companii de specialitate, aduc cunoștințele de care dispun în domeniul lor și oferă sprijin sub formă de donații, în servicii sau produse. Dennver, o companie locală din domeniul construcțiilor și instalațiilor, a arătat cum voluntariatul poate fi doar unul din felurile în care cineva se poate implica în cauza Habitat for Humanity Cluj.

„Apreciem implicarea voluntarilor Dennver, care, datorită domeniului în care activează, sunt familiari cu un șantier și înțeleg mai ușor nevoile noastre și ale voluntarilor noștri. Datorită colaborării noastre cu Dennver, am putut să le oferim voluntarilor noștri unelte electrice de calitate, cu care să lucreze mai ușor, pe care le-am primit ca donație. Au venit pe șantier să voluntarieze, ne-au susținut oferindu-ne produse și au amplasat cutii pentru donații în magazinele Dennver, pentru a implica și clienții companiei în cauza noastră comună. Mulțumesc întregii echipe Dennver pentru dedicarea de care au dat dovadă pentru misiunea Habitat for Humanity Cluj, de a face posibil ca fiecare familie din Cluj să locuiască decent”, declară Horea Jurcan, director executiv Habitat for Humanity Cluj.

Voluntarii locali se implică în acest an în construcția a 15 locuințe simple, decente și accesibile pentru familii cu venituri reduse. Într-unul din cazuri, beneficiarul construcției Habitat este o mamă singură, care își crește copilul în casa părintească pe care o împart patru generații; o altă familie are doi copii, iar în încercarea de a le asigura o viață decentă au schimbat 5 chirii în ultimii 7 ani, pentru că nu au avut niciodată venitul necesar pentru a-și lua un credit la bancă.

„În cei 20 de ani de activitate a firmei Dennver, am derulat diverse proiecte sociale, dar experiența avută cu Habitat for Humanity Cluj a fost unică și sperăm să o repetăm și în anii ce urmează. Toți colegii care au voluntariat pe șantierul Habitat for Humanity Cluj din Jucu, inclusiv eu, am muncit cu un devotament maxim, întrucât am simțit că facem un lucru bun. Faptul că putem ajuta oameni mai puțin norocoși reprezintă pentru noi acel «Mulțumesc!» pe care îl transmitem societății, oamenilor care au avut încredere în noi în toți acești ani. Ca toți să putem trăi mai bine și în condiții civilizate, trebuie să ne ajutăm reciproc”, spune Kis Ioan, director general Dennver Comimpex.

Parteneriatele între companii și organizații nonguvernamentale sunt cele care permit asociației Habitat for Humanity Cluj să dezvolte proiecte mari, pe termen lung, pentru a veni în ajutorul a și mai multor familii aflate în nevoie de o locuință decentă. Iar companiile au oportunitatea de a da înapoi comunității alături de care se dezvoltă și dovedesc că orice problemă socială poate fi rezolvată dacă îndeajuns de mulți oameni se dedică rezolvării acesteia.

***

Despre Habitat for Humanity Cluj

Habitat for Humanity Cluj este filială Habitat for Humanity România, una dintre cele mai importante organizații din România în domeniul locuirii sociale. Din 1996 construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.

Prin cele șapte filiale ale sale din Beiuș, Cluj, Rădăuți, Comănești, Pitești, Cumpăna și Craiova a ajutat peste 16.000 de persoane să aibă un loc decent în care să trăiască, prin construcții de case și reabilitări, și alte 20.000 prin programele de prevenție și răspuns la dezastre. La nivel internațional, Habitat for Humanity a construit și reabilitat peste 800.000 de locuințe pentru 4 milioane de persoane din 80 de țări de pe întreg Globul.

La nivel local, în cei 15 ani de activitate, Habitat for Humanity Cluj a asistat 565 de familii, respectiv 1.131 de persoane prin programele de construcții, renovări și reabilitări, prin construirea a 82 de locuințe în 6 comunități și prin renovarea, reabilitarea și izolarea termică a 360 de locuințe. Mai mult, peste 4.000 de voluntari locali și internaționali au lucrat pe șantierele Habitat for Humanity Cluj.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.