Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vlăduț a venit pe lume în plină pandemie de Covid-19, care a închis maternități din Suceava. Cum a intervenit Salvați Copiii

0

Elena nici nu a mai avut vreme să se gândească la emoțiile firești ale nașterii, pentru că un pericol mai mare le amenința viețile, ei și băiatului pe care urma să îl aducă pe lume. Pandemia de Covid-19 lovise cel mai puternic Suceava și nimeni nu îi putea spune unde va putea naște, maternitate după maternitate își închidea ușile. Cu ajutorul Salvați Copiii, Vlăduț, numele pe care părinții îl aleseseră încă de la ecografia care arătase că va fi băiat, și-a făcut intrarea în lume cu notă maximă, la maternitatea din Fălticeni.

Elena are 22 de ani și acasă, în comuna Ciprian Porumbescu, mai are un copil, pe care l-a născut când era încă adolescentă, la 16 ani. În pofida unei situații economice precare, s-a încumetat să mai aibă un copil, dar nu știa câte aventuri și emoții vor fi până când Vlăduț va ajunge și el acasă.

Cum criza cauzată de pandemia de SARS-CoV2 expune tocmai persoanele vulnerabile unor riscuri sporite, printre care accesul limitat la servicii medicale, echipele Salvați Copiii s-au concentrat pe sprijinirea mamelor, gravidelor și copiilor din zone rurale defavorizate.

Elena a născut cu bine, după ce Salvați Copiii a preluat cazul, după cum ea însăși povestește, într-un scurt interviu.

Cum a fost când ai aflat că vei naște? Știai unde trebuie să mergi?

E: am fost speriată că nu voi avea unde să nasc. Întâi trebuia să merg la Spitalul din Suceava, însă s-a înschis din cauza pandemiei și au spus că nu mă pot primi. Am mai încercat la alte două spitale și am simțit cum mă cuprinde panica. Am sunat-o pe doamna asistentă de la Salvați Copiii și i-am spus problema mea, dânsa oricum mă știa pentru că mă monitoriza de la începutul sarcinii și a dat telefon să vedem unde pot să nasc. Până la urmă, m-au primit la Fălticeni și am fost foarte bucuroasă. Doamna asistentă a venit împreună cu un voluntar și cu mașina Salvați Copiii, așa am putut să ajung la spital.

Cum a fost drumul până la spital? Ați avut probleme din cauza restricțiilor?

E: am plecat la drum cu emoție și teamă dar am fost cu toții surprinși când la filtre ne lăsau să trecem și spuneau: lăsați să treacă, sunt de la Salvați Copiii! A fost emoționant.

 

Cum a fost experiența din spital?

 

E: în spital medicii erau speriați și ei, pentru că nu voiau să se infecteze nici ei și nici noi. Am stat patru zile în spital și am fost cu toții foarte stresați să nu ne imbolnăvim, mă gândeam la cel mic, să nu pățească ceva. A fost bine până la urmă și am putut să ne întoarcem cu bine acasă.

Cum este perioada aceasta de pandemie pentru voi? Au fost schimbări?

E: Este greu pentru noi acum. Nu avem oricum prea multe, locuim izolați aici și ne descurcăm cum putem din alocația copiilor. Eu nu am mai lucrat de mult, iar soțul lucra cu ziua. Acum nu mai are unde să lucreze pentru că s-a înschis tot și ne este foarte greu. Avem noroc cu cei de la Salvați Copiii că ne vizitează și ne aduc ce ne trebuie pentru cel mic, se preocupă de sănătatea noastră, ne dau sfaturi. Este important pentru noi să nu ne simțim singuri. Și sunt foarte bucuroasă mai ales că m-au ajutat să pot să nasc în siguranță, le voi fi recunoscătoare mereu.

În cadrul programului Sănătatea mamei și a copilului, pentru a veni în ajutorul copiilor vulnerabili, a mamelor și a gravidelor din zonele rurale defavorizate, de la debutul pandemiei, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat eforturile de sprijinire și protecție, concentrându-se pe oferirea de suport material de urgenţă, cu respectarea cerințelor și recomandărilor autorităților locale privind prevenirea răspândirii COVID-19.

Astfel, experții locali organizați în echipe multidisciplinare, au efectuat o intervenție integrată la domiciliul beneficiarilor, acordând sprijin material (alimente, medicamente, suplimente, vitamine și produse de igienă), consiliere, urmărire și acompaniere la servicii sociale și medicale pentru gravide și copii până în 5 ani, din 42 de comunități rurale defavorizate din 14 județe.

Membrii echipelor locale Salvaţi Copiii au ținut legătura cu autoritățile locale pentru o bună organizare comunitară în contextul actual, intermediind legătura între beneficiari şi instituţii, pentru a facilita intervenţia autorităţilor în caz de urgenţă.

În cadrul programul Sănătatea mamei și a copilului, Salvați Copiii a creat o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local în zonele rurale defavorizate. Astfel, organizația ajută la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. În 9 ani de campanie, echipele Salvați Copiii au oferit servicii medico-sociale în 59 de comunități din 14 județe pentru: 46.595 de beneficiari: mame, gravide și copii 0-5 ani.

Impactul intervenției Salvați Copiii în 9 ani este vizibil:

  • Procentul femeilor însărcinate care au mers la control a crescut de la 70% la 90%.
  • Procentul de copii vaccinați în schema obligatorie corespunzătoare vârstei a crescut de la 90% la 98%.
  • Procentul gravidelor și copiilor incluși în program care au fost înscrise/înscriși la medicul de familie este 100%.
  • 90% dintre adolescenți și părinți și-au îmbunătățit cunoștințele cu privire la mijloace contraceptive și îngrijirea copiilor până în 5 ani.

 

Persoanele fizice pot susține programul redirecționând gratuit online formularul 3,5% din impozitul pe venit până la 30 iunie, aici: https://www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza .

——————————————————

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul  copilului.

În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.

Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.