Vizită la stația de sortare a deșeurilor reciclabile

2

De 6 ani de zile Curba de Cultură activează în comuna Izvoarele și comunele adiacente, precum și în orașul Vălenii de Munte implementând proiecte locale, naționale sau chiar internaționale cu și pentru tinerii din comunitate, aceasta fiind în definitiv misiunea organizației.

Unul dintre cele mai recente proiecte ale organizației este Building Youth Supportive Communities – Environment, un proiect de voluntariat internațional, care a început în mai 2018 și care a găzduit patru voluntari din țări precum Slovenia, Estonia, Germania și Portugalia cu scopul de a face activități de educație pentru mediu și colectare selectivă a deșeurilor. Cei patru tineri, Raimo, Robert, Milena și Tim au început în luna mai și la începutul lunii decembrie se vor întoarce acasă însă între timp au organizat și vor mai organiza vânători de comori și competiții sportive, lecții interactive și evenimente interculturale pentru a stârni interesul copiilor și tinerilor și a le arăta cât de ușor este să adopte un comportament responsabil față de mediu.

Tot în sprijinul acestei idei voluntarii au construit și decorat împreună cu copiii containere de colectare selectivă pentru clasele în care aceștia învață, astfel încât în locul în care își petrec mai bine de jumătate din zi să poată să selecteze deșeurile. Mai mult, pentru a vedea ce se întâmplă cu deșeurile după ce sunt adunate de camionul de colectare, un grup de elevi însoțiți de cei patru voluntari au fost chiar în vizită la stația de colectare și sortare a deșeurilor din Vălenii de Munte, pentru a înțelege întreg drumul pe care îl parcurge un simplu ambalaj. Astfel elevii dar și voluntarii au aflat că colectarea selectivă a gunoiului face posibil procesul de reciclare, reduce munții de gunoaie, contaminarea îndelungată a mediului dar și existența unor locuri de muncă.

Prin activitățile proiectului Building Youth Supportive Communities – Environment ne propunem ca în toate clasele din școlile din comunei Izvoarele să existe coșuri de colectare selectivă a deșeurilor și să mai facem vizite la stația de sortare. În plus, noua serie de voluntari internaționali va aduce activitățile educative și în școlile din comunele Măneciu și Cerașu, până la finalul lunii iulie 2019.

Proiectul Building Youth Supportive Communities – Environment își propune să influențeze pozitiv comportamentul față de mediu al locuitorilor bazinului superior al Văii Teleajenului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

2 comentarii

 1. avatar

  In vecii vecilor,in tara noastra nu se vor sorta deseurile (gunoaiele) in conformitate cu legislatia europeana,intrucat nu se vrea acest lucru! de ce nu se face zilnic,pe toate posturile tv.,reclama la aceasta obligatie si la sanctiunile care vor fi aplicate (pe familie) in cazul in care nu se respecta acest lucru! de ce putem face reclama la tot felul de prostii si nu vrem sa ne ocupam si de educarea populatiei la acest capitol,ca oricum,suntem descoperiti la multe altele…???

 2. avatar

  Se vor asorta daca abordam si noi inteligen aceasta problema. Nu vom putea implementa peste noapte sortarea tuturor deseurilor. Dar am putea incepe cu cele mai simple, plasticul si hartia.

  Cu o campanie puternica cu sustinere guvernamentala adr si modificari legislative care sa prevada incurajari dar si sanctiuni, sigur vom reusi. Nu suntem cu nimic mai putini capabili ca altii. Avem nevoie de mutle ori de un imbold mai serios, atata tot.

  Poate tehnologia, care este este un atu al nostru al romanilor, ne va incuraja sa adaoptam mai repede simplificand tot procesul.

  @Fleserie, uite noi am scris despre asta aici: https://casadecomertdona.ro/cum-pot-fi-reciclate-sticle-din-plastic-pet-urile/

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.