VISELE BĂTRÂNILOR: Jumătate de „veac de singurătate”

0

 autor text: Georgiana MIHALACHE invitată la rubrica Dreptul la Cuvant

citește la finalul articolului despre *Visele Bătrânilor 

Copilăria zbuciumată pe care a trăit-o doamna Cădu s-a dovedit a fi prevestirea unei vieți la fel de încărcată de amărăciune și de singurătate. Doamna Cădu nu își arată însă tristețea, ci întâmpină viața cu zâmbetul pe buze, așa cum îi stă bine unei luptătoare. Am cunoscut-o la centrul Organizației Suedeze pentru Ajutor Umanitar Individual, care îi oferă de vreme bună un sprijin, dar și o familie. Spun că am cunoscut-o pentru că, dintre toți oamenii pe care i-am întâlnit, este persoana care s-a destăinuit cel mai mult în fața cuiva străin. Era în mijlocul celorlalți bătrâni care vin la centru să își aline poverile vârstei, dar mai ales pe cele ale sufletului. Doamna Cădu spune că este fericită când vine la centru, a găsit aici o familie. Dar nu trece mult timp și spune că este singură. Fiica sa a murit în urmă cu 17 ani, iar nepoata pe care a crescut-o s-a căsătorit și a plecat departe de dumneaei.

„Mă iertați, despre copilărie nu vorbesc. E foarte tristă și dureroasă.”

Încă de când era doar o copilă, doamna Cădu a simțit lipsa afecțiunii din partea familiei sale. Spune că a fost o povară pentru bunica sa, cea care a crescut-o după ce părinții s-au despărțit, iar mama a lăsat-o în grija femeii. Și-ar fi dorit să fi trăit într-un orfelinat. Crede că într-un astfel de loc i-ar fi fost mai bine.

Ajunsă la București după ce n-a mai suportat să rămână alături de bunică, mătușile sale au profitat de hărnicia și de bunătatea doamnei Cădu. Și acestea au tratat-o cu aceeași indiferență și lipsă de afecțiune. Așadar, singurătatea a însoțit-o pe doamna Cădu ca un prieten loial și acolo unde spera să-i fie mai bine.

O vecină a mătușilor doamnei a îndrumat-o să meargă la Fabrica de Confecții pentru a avea un loc de muncă. Această vecină a fost printre primele persoane care au ajutat-o pe doamna Cădu fără să aștepte nimic în schimb. Și nici măcar nu îi era rudă. Însă doamna Cădu își amintește de ea, la fel cum nu a uitat nicio persoană care i-a fost aproape.

„O colegă de la serviciu mi-a făcut cunoștință cu soțul. Mare greșeală. Soțul i-a scris mamei, m-a cerut și am făcut pasul. Un pas nefericit. Imediat s-a născut și copilul. Fetița a avut cancer și am stat 14 ani cu ea prin spital. Stăteam o lună acasă, două săptămâni la spital. Soțul, în loc să aprecieze și să mă ajute, el era cu prietenii, paharul și femeile…”

Pe lângă viciile soțului și lipsa de susținere, doamna Cădu se mai confrunta și cu excesele lui de violență. Pentru că a crescut fără tată, doamna și-a promis că va face tot posibilul ca fata ei să nu treacă prin aceeași situație, însă planurile sale au fost schimbate de atitudinea omului care trebuia să-i fie aproape.

„Când s-a mai mărit fata mi-a zis că dacă n-am să divorțez, ea o să plece de acasă”, îmi spune doamna Cădu și nu mai continuă povestea legată de fostul soț. Încheie discuția despre căsătorie brusc, așa cum a făcut și în realitate.

S-a bucurat „din tot sufletul” când boala fetei sale a stagnat. „Orice cumpăram, pe primul plan era copilul. Eu eram pe planul doi”, mărturisește doamna Cădu. Când fata îi mai greșea sau nu o asculta, doamna Cădu plângea. Nu îi plăcea să o certe pe copilă, dar o sfătuia să aibă grijă cum se comportă pentru că risca să copieze atitudinea greșită a tatălui. „Îmi pare rău, mamă, că n-am semănat măcar un sfert cu tine”, îi spunea fata când realiza că i-a greșit.

Doamna Cădu nu își arăta suferințele sau grijile celorlalți. „Chiar după ce plângeam, nimeni nu ar fi putut să spună că am vărsat vreo lacrimă”.

Când simte nevoia să-și „răcorească sufletul”, merge și vorbește cu tanti Jenica, vecina de bloc care o cunoaște și înțelege pe doamna Cădu cel mai bine. Firea credincioasă a vecinei a apropiat-o și mai mult și astfel i-a devenit „prietenă de suflet”.

Când fiica sa avea 24 de ani, boala i-a revenit, iar după nouă ani, fata s-a stins, lăsând în urmă o nepoată de care doamna Cădu a avut grijă. Tatăl copilei a părăsit-o, astfel că, la șapte ani, fata a rămas fără mamă, iar toată responsabilitatea educației i-a revenit bunicii și așa îndurerată de pierderea singurului copil.

„Nu mi-a fost ușor. Însă nepoata mea încă din primul an a luat premiul întâi. A luat diplomă de excelență”

Spune cu mândrie că n-a plătit meditații pentru pregătirea nepoatei, a fost un copil excepțional. Când vorbește însă despre deciziile fetei, doamna Cădu nu mai are aceeași bucurie în glas. Studentă la Drept, fata l-a cunoscut pe actualul soț, însă nu i-a vorbit bunicii sale despre el, deși era singura sa rudă. În anul doi de facultate, fata s-a mutat cu cel care i-a devenit soț.

Cât a fost mică, am putut s-o modelez. Când s-a mărit, n-a mai fost așa”, spune doamna Cădu, aplecând puțin capul, resemnată.

Nepoata evită să-i spună „bunica”, după ce odinioară nu contenea s-o numească „mamă”. Cea mai mare durere a doamnei Cădu este că fata a întrerupt facultatea. I-a propus să stea cu soțul său în apartamentul ei din București, să nu meargă în provincie, de unde este bărbatul. Nepoata nu a vrut.

Soțul ei i-a spus: eu am mamă și tată, eu de ei am grijă. De bunica ta nu mă interesează… Ea nu a avut un cuvânt de spus. Păi, această bunică s-a chinuit cu mine și m-a făcut om

Iată că singurătatea își încrucișează din nou drumul cu cel al doamnei și continuă să-i fie tovarăș devotat.

Nepoata sau poate chiar viața i-a dăruit doamnei Cădu și un strănepot, chiar doi dacă se gândește și la cel care se află pe drum. Despre primul strănepot, David, doamna vorbește cu bucurie în ochi și în glas. Fața i se luminează după amintirile neplăcute și își amintește exact vârsta băiatului, doi ani și două luni.

După ce a vândut niște bunuri pentru a o sprijini financiar pe nepoată, doamnei Cădu i-au rămas niște bani pe care i-a folosit pentru a-și renova casa. Aceasta este una dintre bucuriile sale, una dintre reușitele unei femei fără un alt fel de sprijin.

„Mi-e dor de băiat, de nepoțel. Ultima dată, am fost la ea și am văzut băiețelul acum o lună. La telefon, mă sună și mă întreabă ce fac. Eu sunt mulțumită că-i aud vocea. Mi-l mai dă și pe Daviduț și mai vorbesc cu el, sunt fericită”

În timpul liber citește. Marea pasiune este să citească ziare, cărți, să fie informată permanent. Găsește printre personajele romanelor femei ca ea, care iau decizii asemănătoare și reflectă viața pe care ea însăși a trăit-o.

Doamna Cădu nu regretă nimic din ce a făcut, nimic din ce a ajutat. Dacă are ceva, împarte cu vecinii și își pune toată nădejdea în Dumnezeu. „Din puținul meu, indiferent că am făcut o plăcintă sau ceva bun, eu împart”.

Își dorește să vorbească, să fie înconjurată de oameni, să audă cuvinte blânde. Mulțumirea doamnei Cădu este că nu a greșit nimănui, că a ajutat pe oricine din puținul pe care l-a avut. Lucrul acesta a făcut-o să se simtă fericită de-a lungul unei vieți încărcate de statornica ei prietenă, singurătatea.

 Foto 1

*Daca Visele batranilor e despre batrani, atunci e despre batranete, si daca e despre voluntari, e despre tineri si voluntariat; daca proiectul e despre ONG-uri, institutii culturale, de invatamant si media, atunci e despre parteneriat; daca proiectul e despre firme donatoare, e despre responsabilitate sociala. Daca Visele batranilor e despre toate acestea, atunci e despre noi, ce facem si cine suntem noi intr-o comunitate. Proiectul e despre noi toti, nu despre ei si noi. Daca ei nu se vad, noi suntem invizibili. 
 10 varstnici neajutorati isi mai prelungesc timpul ramas in doua ONG-uri de servicii sociale (Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual si Centrul Comunitar Ghencea). 10 studenti psihologi ii viziteaza si le asculta oftaturile, 10 studenti jurnalisti le astern of-urile pe hartie, iar 10 studenti economisti vor transmite of-urile si oftaturile acestor varstnici companiilor donatoare. 
 Studentii jurnalisti s-au pus deja pe scris, facandu-i pe acesti batrani sa simta ca a povesti inseamna a (mai) trai. 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.