Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vioara lui George Enescu merge pentru a patra oară în satele şi oraşele României

0

Inspiraţi de exemplul lui George Enescu care, la vremea sa a mers cu vioara, Guarneri del Gesu, datată 1730, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulţi aveau nevoie de muzică şi rareori aveau parte de ea, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail pleacă pentru a patra oară la drum prin localitaţi rurale şi câteva oraşe din România.

Turneul Vioara lui George Enescu este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media şi are loc în perioada 22 octombrie-3 noiembrie 2015. Violonistul Gabriel Croitoru are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional ”George Enescu”), iar Horia Mihail va cânta pe un pian electric ce va călători alături de instrumentişti.

Abia sosiţi din turneul Duelul Viorilor, care a avut loc pe mari scene ale ţării, în faţa unui public cunoscător, cei doi muzicieni merg acum în sate unde astfel de evenimente nu au loc în mod obişnuit, dar şi într-o serie de oraşe. Programul pe care cei doi l-au pregătit este unul atractiv, cu piese de mare popularitate, care vor fi pe gustul oricărei persoane ca va dori să asculte muzică de calitate.

Vioara lui enescu_Foto_Virgil Oprina_4_WEB

Experienţa anilor trecuţi a fost una emoţionantă pentru cei doi mari solişti, care în ciuda tuturor impedimentelor, decid în fiecare an să o reia. Peste tot pe unde au fost, spectatorii, deşi nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruţe, nu în smoking, ci în haine simple, dar au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea să meargă în marile săli de spectacol.

Eu zic că am început să ne obişnuim şi cu o atmosferă mai puţin propice unei săli de concert. Nu întotdeauna se întâmplă să ai spectatori care nu sunt familiarizaţi cu acest gen de muzică şi mă bucur că, iată, am fost la ei acasă şi încercăm ca măcar pe unii dintre ei să-i atragem către această muzică” (Gabriel Croitoru)

”Sunt impresionat de numărul mare de oameni care a venit la aceste recitaluri. Unii nu văzuseră încă un instrument pe viu, au vrut să le atingă. Sunt convins că aceste proiecte ale Radio România au un scop foarte clar educaţional şi de pregătire a generaţiilor tinere pentru muzica de calitate cu care, din păcate, în localităţile rurale mai ales, au prea rareori contact pe viu” (Horia Mihail)

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultaţi site-ul www.vioaraluienescu.ro

DATELE de desfăşurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu:

22 octombrie, ora 18              – Comuna Viișoara, jud. Cluj – Casa de Cultură

23 octombrie, ora 18              – Câmpia Turzii, jud. Cluj   – Palatul Cultural ”Ionel Floașiu”

24 octombrie, ora 19              – Brașov- Sala Patria

25 octombrie, ora 19              – Poiana Stampei, jud Suceava   – Casa de Cultură

28 octombrie, ora 19             – Slatina, jud. Olt- Centrul Cultural ”Eugen Ionescu”

29 octombrie, ora 19             – Caracal, jud. Olt- Teatrul Dramatic

30 octombrie, ora 18              – Izbiceni, jud. Olt- Centrul Cultural ”Tudor Gheorghe”

31 octombrie, ora 18             – Osica de Sus, jud. Olt- Căminul Cultural

2 noiembrie, ora 19                – București  – Sala Teatrelli

3 noiembrie, ora 19                – București  – Sala Radio

Un proiect: Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România

Coproducători : Radio România Cultural și TVR 2

Parteneri: creart- CENTRUL DE CREAŢIE, ARTĂ ŞI TRADIŢIE AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI”, Muzeul Naţional George Enescu

Transportator oficial : Dacia

Sponsori: Vimetco-Alro, ADEGas Oil

Cu sprijinul: Chez Marie, Hotel Pantex Brasov

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualități, Radio România Regional, România Liberă, Observator Cultural,România TV, Caţavencii, Şapte Seri, Agenţia de carte, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Accendo, Media Trust

Parteneri culturali: Primăria şi Consiliul Local Viişoara ,Primăria şi Consiliul Local Câmpia Turzii, Filarmonica Braşov, Primăria Poiana Stampei, Casa de Cultură Poiana Stampei ,Asociaţia Culturală Center Inter Art, Asociaţia Fiii şi Prietenii Caracalului, Centrul Cultural Tudor Gheorghe, Primăria Osica de Sus şi Consiliul Local Osica de Sus

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.