La initiativa CCIFER (Camera de Comert si Industrie Franceza din Romania) in colaborare cu Ambasada Frantei și Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica a fost organizat *concursul “Viitori Cercetatori si Energie Durabila”, in urma caruia au fost selectate trei proiecte.
Cele trei persoane (castigatoarele concursului) vor putea sa faca cercetari in urmatorii 3 ani, in Romania si in Franta, pentru a verifica aplicabilitatea proiectelor lor. Daca aceste proiecte sunt validate, atunci ele vor fi integrate in circuitul economic, iar efectele ar putea sa fie benefice la nivel economic (dezvoltare de afaceri, dezvoltarea energiei durabile, reducerea consumului de energie), la nivel de mediu (reducerea poluarii), si la nivel social (reducere costuri, efecte poluare).
Avem placerea si onoarea sa iti prezentam un interviu cu Maria Muresan, una dintre cele trei bursiere din acest program despre cercetare si inovare in energie durabila.
RomaniaPozitiva: Cine sunteti? Cateva cuvinte despre activitatea Dumneavostra.
Ma numesc Maria Cristina Muresan, am absolvit in anul 2010 cursurile Facultatii de Energetica, din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, iar in prezent am terminat masterul in cadrul aceleiasi facultati, specializarea eficienta energetica
RomaniaPozitiva: Care sunt cele mai importante elemente ale proiectului pe care doriti sa il dezvoltati?
Teza de doctorat pe care o voi realiza se intituleaza „Gestionarea optima a fluxurilor de caldura si masa intr-o cladire”. Obiectul lucrarii este de a analiza pe de o parte bazele teoretice ale gestionarii optime a fluxurilor de caldura si masa cu scopul de a face o aproximare cat mai aproape de realitate a necesarului de energie pentru incalzire/racire pentru o cladire; pe de alta parte dorim sa obtinem metode noi de crestere a eficientei energetice a cladirilor, avand in vedere ca la nivelul Uniunii Europene consumul de energie pentru cladiri reprezinta 40% din total.
RomaniaPozitiva: Care sunt beneficiile pentru consumatori, industrie si societate în cazul implementarii proiectului dezvoltat de Dumneavoastra?
Beneficiile pentru industrie si societate ar fi scaderea consumului de energie la nivel de cladiri si implicit scaderea utilizarii energiei produse din surse primare (carbuni, petrol, gaze naturale) si utilizarea la o scara mai mare a surselor de energie regenerabila. Pentru consumatori, cresterea eficientei energetice a cladirilor duce la scaderea facturilor de energie.
RomaniaPozitiva: Care credeti ca sunt principalele provocari pentru a produce performanta in educatie si cercetare in Romania?
Pentru a putea avea performanta in educatie si cercertare in Romania, ar trebui in primul rand sa fie asigurate conditiile necesare pentru cercetare, atat cele tehnice, cat si cele financiare. Dorinta tinerilor ingineri de a face cercetare in Romania este impulsionata in primul rand de faptul ca doresc sa realizeze ceva pentru evolutia tarii, dar majoritatea renunta din motive financiare.
RomaniaPozitiva: De ce este importanta pentru tine aceasta bursa?
Aceasta bursa este foarte importanta pentru mine, este un ajutor si o sansa de a putea activa si evolua in cercetare. Astfel de burse, precum cele oferite de Camera de Comert a Frantei, reprezinta un sprijin important pentru dezvoltarea tinerilor cercetatori din Romania.
Multumim Maria, mult succes in cariera!
Interviurile RomaniaPozitiva, august 2012
—
Citeste si acest interviu.